Lidové noviny

Ministr nemůže stále hlásit střet

-

LN Co považujete za důležitějš­í: zamezení přístupu k zakázkám a nenárokový­m dotacím, nebo zákaz vlastnit média?

Důležité je celé znění zákona, nejen to, co se týká členů vlády, ale i zastupitel­ů, starostů, zákonodárc­ů. Úprava se zpřísňuje pro všechny. Každý bude muset podat majetkové přiznání ke dni nástupu do funkce a přiznání budou veřejně dostupná v registru.

LN Nakonec ale vypadlo, že čle- nové vlády nesmějí ve firmách vlastnit více než čtvrtinu.

Chtěli jsme se vyvarovat stejného výsledku jako při projednává­ní protikuřác­kého zákona, kdy jsme sice získali podporu pro své pozměňovac­í návrhy, ale pak kvůli tomu chyběl dostatek hlasů pro závěrečné klíčové hlasování o zákonu jako celku. Přijetí této části návrhu kolegy Jana Chvojkymoh­lo ohrozit přijetí zákona, ODS byla proti proto jsme se při hlasování o tomto návrhu zdrželi. Výsledek je i tak dobrý. LN Ve výčtu zakázaných médií chybí internetov­é zpravodajs­tví. Není to chyba?

Je pravda, že s postupem doby nemají zejména tištěná média takový dopad jako před několika lety. Ale pořád jsou významnou částí mediálního prostoru. I současná praxe vašich novin ukazuje, že je možné v nich prosazovat osobní zájmy vlastníka. Nevylučuji, že v budoucnu budeme zákon novelizova­t o internet.

LN Jaká praxe ukazuje, že Lidové noviny jsou naplněné osobním zájmem vlastníka?

Například článek o našem kolegovi Romanu Váňovi (jeho jméno se objevilo v kauze Vidkun – pozn. red.). Nejednalo se o korektní žurnalisti­ku, ale o snahu poškodit politickéh­o konkurenta. Samozřejmě nechci zakazovat médiím, aby přinášela informace o politicích, ale každé sdělení by mělo mít nějaký obsah a být založené na faktech, a to jsem v případě, o němž mluvím, nenašel. Byla to jen spekulace o výrocích jedněch lidí o druhých.

V ČSSD byli včera spokojení. Před létem málokdo věřil, že omezení koncentrac­e moci v osobě Andreje Babiše prosadí. „Sněmovna vyjádřila názor, že není v pořádku, aby k tak zásadnímu střetu zájmů docházelo,“říká šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

LN Rozhodně odmítám, že by se v Lidových novinách vedla jakákoli kampaň. Co bude schválení lex Babiš znamenat pro koaliční soužití?

Všechny tři strany se shodují na tom, že tato koalice má smysl. Daří se nám prosazovat programové prohlášení vlády a to je to podstatné.

LN Hnutí ANO se možná obrátí na Ústavní soud. Jste si jistí, že přes něj zákon projde?

Podle nás nejsou přijaté změny protiústav­ní. Pokud se kolegové z ANO na soud obrátí, bude jen dobře, když se k tomu vyjádří.

LN Co se vlastně na koncentrac­i moci vyřeší, když Babiš převede Agrofert na příbuzné?

Nechci předjímat jeho kroky. Přece není normální, aby na každém druhém jednání vlády musel ministr hlásit, že má s daným bodem konflikt zájmů. O to jde. kms

 ?? Roman Sklenák FOTO MAFRA ??
Roman Sklenák FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia