Lidové noviny

Agrofertu se zavírá cesta k zakázkám

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Holding Agrofert patří k největším firmám v prostoru bývalých socialisti­ckých republik. Sdružuje více než 250 firem, jejichž působnost zasahuje do zemědělstv­í, chemie, biopaliv, dopravy nebo například potravinář­ství. Teď se obří koncern Andreje Babiše (ANO) dostává na rozcestí – buď od ledna změní majitele, nebo může zapomenout na příjmy z dotací a veřejných zakázek.

V poslední dotační sedmiletce získaly firmy v holdingu 5,5 miliardy korun. Omezení, které poslanci včera schválili, by se ale týkalo jen nenárokový­ch dotací, o které se musí žádat v rámci různých operačních programů a výzev.

Nárokové dotace, jako jsou například zemědělské za každý hektar obdělávané půdy nebo chovaný dobytek, jsou novým zákonem nedotčené a Agrofert o ně nepřijde, ani kdyby se Babiš rozhodl, že svoji firmu na nikoho nepřepíše.

Větší výpadek by koncernu přinesl druhý zákaz, stopka na přístup do veřejných zakázek. Firmy z Babišova impéria vítězí v řadě tendrů, například loňskou miliardovo­u soutěž státního podniku Lesy ČR vyhrál Babišův Uniles. A nejen loni, o těžbu a prodej dřeva se firma spolustará už několik let.

Jak před časem napsal server HlídacíPes, firmy ze skupiny Agrofert vyhrály od prosince 2006 do konce roku 2014 celkově 484 vypsaných státních zakázek. V řeči peněz je to dvaatřicet miliard korun. To je polovina jmění, kterým podle Forbesu Andrej Babiš disponuje. V procentech vyjadřujíc­ích podíl státních zakázek na nekonsolid­ovaných tržbách holdingu vyhlíží číslo méně hrozivě – za roky 2013 a 2014 to bylo 1,1 procenta. Zatím nejvíc veřejných peněz Babišovy firmy vydělaly v roce 2012, šlo o 11,4 miliardy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia