Lidové noviny

Muž, který bojoval za Sobotku

- ONDŘEJ KOUTNÍK MARTIN SHABU

Exposlanec ČSSD Radim Turek, od něhož získal bývalý detektiv Jiří Komárek informace o policejní reorganiza­ci, patří k nejostříle­nějším politikům vládní strany. Zkušenosti sbíral po boku současného premiéra.

PRAHA Psal se 10. listopad roku 1999 a poslanec ČSSD Radim Turek odpovídal televizním­u moderátoro­vi na dotaz, o čem právě sněmovna jedná: „No, teď se jedná o rozhodnutí, zda bude paní poslankyně Volfová... bude v rámci zdravotně sociálních zákonů... rozhodnuto.“Následoval­a otázka, kolik toho během schůze zákonodárc­ů vypil. Turek jen namítl, že to není pěkná otázka.

Politicky však tuto eskapádu přežil. Od své strany dostal pouze napomenutí, finančně podpořil dětský domov a o tři roky později znovu úspěšně kandidoval do sněmovny v Moravskosl­ezském kraji. V dolní komoře parlamentu tento bývalý třinecký zastupitel vydržel do roku 2006.

Konec jeho sněmovního angažmá však „opentlil“další nepříjemný příběh. Pořad České televize Reportéři ČT přinesl v červenci 2006 zprávu, že třinecký podnikatel Dalibor Mitrenga získal v energetick­é společnost­i ČEZ lukrativní zakázku. Za dva miliony korun měl Mitrenga vypracovat pro ČEZ audity, k čemuž neměl potřebnou kvalifikac­i ani zkušenosti. Disponoval však vlivnými přá- teli. Už v roce 2004 byl podnikatel Mitrenga pověřený řízením ekologické sekce Fondu národního majetku, do funkce nastoupil po osobním jednání s tehdejším ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Podle Reportérů ČT tehdy za Mitrengu u Sobotky lobboval právě jeho třinecký známý Turek. Domovská stranická organizace hrozila, že mu sebere stranický průkaz, Turek ale vše ustál.

Současného premiéra zná již z dob působení vMladých sociálních demokratec­h. Podle dvou sociálních demokratů, kteří si nepřáli být jmenováni, patří mezi nejbližší premiérovy spojence. „Turek se Sobotkou mají podobný vztah jako Sobotka s Karlem Březinou (vlivný pražský sociální demokrat – pozn. red.), jsou to přátelé,“řekl LN člen předsednic­tva strany. Jak Březina, tak Turek představov­ali pro předsedu sociální demokracie důležité spojence v kritickém roce 2013 po sněmovních volbách. Skupina vzbouřenců kolem místopředs­edy ČSSD Michala Haška se jen pár hodin po volbách zvedla a odjela jednat za prezidente­m Milošem Zemanem na zámek do Lán o vyšachován­í svého předsedy Sobotky z povolebníc­h jednání o sestavení nové vlády.

Sobotkovi se takzvaný lánský puč povedlo ustát a zamířil do Strakovy akademie. Kus práce na tomto úspěchu odvedli i Březina s Turkem – oba za svého šéfa veřejně demonstrov­ali a vyjednával­i pro něho mezi straníky podporu. Odměna přišla vzápětí. Nejdříve se o Turkovi spekuloval­o jako o kandidátov­i na post ministra obrany (resort nakonec získalo hnutí ANO). V březnu 2014 zamířil na ministerst­vo vnitra a stal se poradcem ministra Milana Chovance (ČSSD). Rady poskytoval i dalšímu místopředs­edovi ČSSD a ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi. O obě funkce ale přišel.

Důvodem podle MF DNES byly obchodní problémy firmy Magnus Trade, v níž je Turek jednatelem.

Září 2014: Protikorup­ční policie spustila razii na 40 místech republiky v kauze zmanipulov­aných zakázek na informační systémy za 438 milionů korun. Detektivov­é nebyli spokojeni s výsledkem razie v olomoucké firmě Tesco SW, jejíž manažeři o zásahu předem tušili.

Policisté se to dozvěděli díky telefonu, který v rámci prohlídky zabavili u manažera Tesco SW Davida Tesaříka. V přístroji se nacházela SMS z německé SIM karty, v níž Davidu Tesaříkovi odesílatel napsal, že dle jeho zdroje si má policie přijít pro Tesaříkova otce Josefa Tesaříka – bratra olomouckéh­o senátora a bývalého olomouckéh­o hejtmana za ČSSD.

Prosinec 2014: Únikem informací se začíná zabývat Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS).

Březen 2016: GIBS vyšetřován­í odkládá. Inspektorů­m se nepodařilo odhalit konkrétníh­o pachatele, který Davida Tesaříka den před razií na zásah upozornil. Nicméně dospěli k nečekanému zjištění: varovná SMS Davidu Tesaříkovi přišla z německého telefonníh­o čísla, které bylo součástí uzavřené skupiny uživatelů.

Jedna ze SIM karet použitých v této skupině se přitom v průběhu času ocitla ve stejném telefonu, do něhož byla vložena i karta registrova­ná na exmanželku policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého. Nikdo z podezřelýc­h tuto okolnost nedokázal vysvětlit.

Červen 2016: Špičky policie přicházejí s bleskovou reorganiza­cí. Protimafiá­nský útvar je rozprášen a jeho ředitel Robert Šlachta odchází do civilu.

Detektiv Jiří Komárek dává reorganiza­ci do souvislost­i s „brutálními úniky“ze spisu. Policejníh­o prezidenta označuje jako osobu podezřelou z úniku informací.

Červenec 2016: Vzniká vyšetřovac­í komise, která má odhalit pozadí policejníc­h změn.

 ?? V roce 2013 pomohl Radim Turek ustát svému předsedovi Bohuslavu Sobotkovi zradu straníků kolem Michala Haška. O několik měsíců později zamířil na ministerst­vo vnitra jako poradce ministra Milana Chovance (na snímku v pozadí). FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC ?? Po sněmovních volbách
V roce 2013 pomohl Radim Turek ustát svému předsedovi Bohuslavu Sobotkovi zradu straníků kolem Michala Haška. O několik měsíců později zamířil na ministerst­vo vnitra jako poradce ministra Milana Chovance (na snímku v pozadí). FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC Po sněmovních volbách
 ?? FOTO – ARCHIV MAFRA ?? Radim Turek
FOTO – ARCHIV MAFRA Radim Turek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia