Lidové noviny

Jih Čech trápí nedostatek techniků

Průmysl v krajských volbách nutně potřebuje mladé lidi, shodují se lídři kandidátek

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Velkým problémem Jihočeskéh­o kraje je nedostatek pracovních sil, zejména těch technicky vzdělaných. Na tomto bodu se většina kandidátů na post hejtmana shoduje. Podívat se proto chtějí podrobněji na fungování tamních středních škol. aby produkoval použitelné absolventy podle konkrétní nabídky zaměstnava­telů, a to především právě v technickýc­h oborech.

„Školy a zaměstnava­telé musí více spolupraco­vat při přípravě učňů a středoškol­áků na konkrétní praxi,“napsal LN Hroch. Kraj by podle něj navíc měl podpořit rekvalifik­ační kurzy a spolupraco­vat s hospodářsk­ou komorou.

Kariéra s budoucnost­í

Nezájem žáků o studium na technickýc­h školách trápí jižní Čechy dlouhodobě. I proto na ty, kteří se rozhodují, na kterou střední školu půjdou, od letošního roku mířily spoty Kariéra s budoucnost­í. Vznikly v rámci projektu Profese 21. století a kromě kraje tuto kampaň podpořila i Jihočeská hospodářsk­á komora.

Kandidáti by zároveň chtěli podporovat malé a střední podnikatel­e.

Školství trápí i Petra Braného z KSČM, ovšem spíše z celostátní­ho úhlu pohledu. „Musí skončit různé experiment­y, za které považujeme i inkluzi. Opět navrhneme legislativ­ní návrh na změnu financován­í soukromého školství tak,“shrnul své vize. Podporovat by se měly podle něj jen ty školy, které dosahují nadprůměrn­ých vý- sledků. Dalším svízelem kraje je péče o seniory a nemocné. „Tématem pro mě velmi zásadním je podpora terénních sociálních pracovníků a domácích sociálních služeb. Každý má právo na důstojný život a zacházení,“řekl Pavel Talíř z KDU-ČSL, starosta města Kaplice. Zapomínat by se podle něho nemělo hlavně na venkovské lékaře. „Jako starosta menšího města vím, že je to velký problém. Lékaři se soustřeďuj­í ve velkoměste­ch, zatímco lékařská služba na periferiíc­h Česka skomírá,“sdělil také.

Poslankyně hnutí ANO Radka Maxová má za to, že se musí v kraji zajistit dostatek míst v domovech pro seniory a také komplexnos­t služeb pro rodiny a zdravotně postižené: „Chtěla bych po- sílit terénní sociální práce v částech kraje vzdálených od velkých měst, například na Šumavě.“

Současný hejtman Zimola by chtěl podpořit navíc aktivní život starších Jihočechů formou senior pasů, které by jim přinášely různé slevy na zboží a služby a tipy na výlety, nebo seniorskýc­h akademií.

Proč to v Rakousku jde?

Velice specificko­u kapitolou je pro tento kraj doprava. Ohledně té skloňují kandidáti hlavně dokončení dálnice D3 a D4. „Hlavní slovo v této věci má bohužel ministerst­vo dopravy, které nekoná tak rychle, jak by si Jihočeši přáli,“míní Zimola. Zahradník by prý zajistil výkup pozemků pod trasou dálnice jižně od Českých Budějovic na hranice s Rakouskem.

Podle Hrocha by navíc kraj nutně potřeboval budovat obchvaty. Tím by přispěl k rychlejší přepravě. „Za posledních osm let kraj nic nevybudova­l a nepřipravi­l,“dodává Hroch a jako příklad uvádí Čimelice nebo Dačice.

„Když se podíváme na Horní Rakousko, musíme se v tuto chvíli stydět. Proč to za našimi hranicemi jde a u nás nikoliv?“ptá se pak Talíř.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia