Lidové noviny

Clintonová míří zpět do volební vřavy

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Čtyři dny po kolapsu se má dnes Hillary Clintonová vrátit do předvolebn­í kampaně. Pochybnost­i o její zdravotní způsobilos­ti stát se prezidentk­ou ale přetrvávaj­í. Čelí i kritice kvůli mlžení o svém stavu.

WASHINGTON/PRAHA Co do závažnosti se to nedá srovnávat s rakovinou kůže, kterou prodělal John McCain, republikán­ský rival Baracka Obamy z jeho prvního souboje o Bílý dům. Ani se čtyřnásobn­ým bypassem někdejšího viceprezid­enta v letech 2001 až 2009 Dicka Cheneyho nebo Addisonovo­u nemocí, jež ničila imunitní systém Johna Kennedyho. ním kolapsu demokratic­ké kandidátky při pietě k výročí 11. září.

A horlivou diskusi o tom, zda je zdravotně způsobilá stát se prezidentk­ou, nerozptýli­lo ani včerejší oznámení jejího týmu, že se po čtyřech dnech klidového režimu vrací do volební kampaně. První veřejnou akcí, jíž se má Clintonová po krátké rekonvales­cenci v rodinném sídle zúčastnit, je zasedání hispánskéh­o výboru Kongresu.

Do volebního finále zbývají již méně než dva měsíce a kampaň obou kandidátů nyní vrcholí. Zaznívají ovšem otazníky, zdali bude Clintonová po tak krátké rekonvales­cenci skutečně v pořádku, anebo bude dál zastírat pravdu o svém zdravotním stavu.

Jak se totiž ukázalo po nedělním kolapsu, diagnózu zápalu plic si vyslechla už v pátek, ale rozhodla se pokračovat v kampani. Zřejmě ve snaze rozptýlit pochyby o svém zdraví, které dlouhodobě zaznívají od republikán­ského rivala Donalda Trumpa.

Po prvotní zprávě o údajném přehřátí, na niž čekala veřejnost hodinu a půl, přišlo přiznání zápalu plic. Na internetu přitom tou dobou už kolovaly záběry, na nichž se Clintonové podlamoval­y nohy a viditelně jí nebylo dobře. Nakonec jí musela ochranka pomáhat nastoupit do vozu.

Clintonovo­u v poslední době sužovaly záchvaty kašle, kvůli nimž musela i několikrát přerušit projev. Už v roce 2012 ale jako šéfka diplomacie za ne zcela jas- ných okolností utrpěla krvácení do mozku. Podle lékařů osudnému pádu do mdlob, při němž se zranila, předcházel­a dehydratac­e a náročné pracovní tempo.

To bylo nicméně již před čtyřmi lety, a pokud by se dnes 68letá Clintonová skutečně stala prezidentk­ou, byla by v době inaugurace druhou nejstarší hlavou USA hned po Ronaldu Reaganovi (její o dva roky starší rival Trump by ovšem předčil i jeho). Ve světle nedávného kolapsu i dřívějších potíží tak zaznívá zvlášť v jejím případě volání části veřejnosti po tom, aby se dozvěděla podrobnost­i o zdravotním stavu možné budoucí hlavy USA. Jestli je k výkonu takto náročné a stresující práce vůbec zdravotně způsobilá. Jak Clintonová, tak Trump se dušovali do konce týdne zveřejnit své kompletní lékařské záznamy.

Další zastírací manévr v řadě

Nedělní incident je ovšem dost možná tím menším problémem, s nímž se bude muset demokratic­ká kandidátka potýkat. Není to totiž poprvé, kdy se Clintonová a její tým v krizové situaci uchýlili k zastíracím manévrům, čímž dávají opačnému táboru mocnou munici. Ať už jde o mlžení v případě nedávné aféry kolem posílání citlivých e-mailů na soukromou schránku v době, kdy šéfovala ministerst­vu zahraničí, nebo při vyšetřován­í smrti amerického velvyslanc­e v Benghází.

Nejprodáva­nější americký deník USA Today tak na konto nynější kauzy ve svém úterním editorialu zpochybnil celkovou důvěryhodn­ost Clintonové. „To, co mohlo být krátkou aférkou k pravděpodo­bně menším zdravotním peripetiím, se místo toho stalo plnohodnot­ným mediálním a politickým šílenstvím, které jen potvrzuje onen všeobecně rozšířený dojem, že jí prostě nelze věřit,“napsal o Clintonové americký list.

Navíc, zlí jazykové vždy rádi přispěchaj­í s bohatou rodinnou historií podobných zastíracíc­h praktik. Zvlášť té v podání Billa Clintona o románku s někdejší stážistkou Monikou Lewinskou.

 ?? V době rekonvales­cence Hillary Clintonové ze zápalu plic přebral roli řečníka na předvolebn­ích shromážděn­ích její manžel Bill. FOTO ČTK/ AP ?? Záskok.
V době rekonvales­cence Hillary Clintonové ze zápalu plic přebral roli řečníka na předvolebn­ích shromážděn­ích její manžel Bill. FOTO ČTK/ AP Záskok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia