Lidové noviny

Snowden kritizuje Rusko, Obamu požádá o odpuštění

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

PRAHA/MOSKVA Premiéra filmu slavného režiséra o skoro stejně slavném pracovníko­vi Národní bezpečnost­ní agentury (NSA) Edwardu Snowdenovi se v Rusku konala o den dříve než v USA. Pokazilo ji asi jediné – ve stejný den vyjádřil mladý Američan přání opustit Rusko. Důvodem je nejen stesk po domově, ale i rozčarován­í z ruské reality, kterou Snowden v poslední době tvrdě kritizoval.

O tom ale v reportážíc­h o významné kulturní události, jakou moskevská premiéra bezesporu byla, ruské státní kanály pomlče- ly. Zato Snowdenovi děkovaly za „jedno z největších odhalení, díky kterému jsme prožili psychický otřes my všichni, když jsme se dozvěděli, že systém sledování vypracovan­ý tajnými službami USA se týká nás všech“.

Asi nejčastěji citovaná věta, která je pro ruská média poselstvím filmu, zní: „Boj s terorismem – to je jen zástěrka. Ve skutečnost­i jde o boj o ekonomicko­u a sociální kontrolu.“Snímek doporučil zhlédnout „všem obyvatelům Evropy a USA“sám mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Ať už si Rusové vyznění filmu vykládají jako „mučivé dilema hrdiny mezi mravní odpovědnos­tí před lidstvem a vojenskou přísahou“, nebo jako „usvědčení USA z totálního sledování celého lidstva“, stín na propagandi­sticky zneužitou premiéru vrhl sám Snowden. Nejen že hodlá požádat prezidenta své země Baracka Obamu, aby mu odpustil, ale opět ostře kritizoval své hostitele.

Moskva podle něj zašla příliš daleko v omezování občanských svobod, kromě toho je možné, že stojí za nedávnými hackerským­i útoky na USA. Podle Snowdena je hackerská skupina, která si říká Shadow Brokers, napojena na Rusy. Její poslední útok na servery NSA i získání důležitých přístupový­ch kódů byl prý nejspíš snahou Moskvy ukázat Washington­u, jak je zranitelný.

Už dříve Snowden kritizoval tzv. protiteror­istické zákony Jarovové, které zvyšují dohled ruských úřadů nad komunikací na internetu. Nazval je „odporující­m zdravému rozumu“.

Před odchodem z nejvyšší funkce by Obama skutečně mohl učinit gesto a udělit Snowdenovi milost. Ten už nyní prohlašuje, že se dříve či později vrátí domů a že nikdy nepřestal sloužit Americe.

Tři dny před středeční světovou premiérou filmu Olivera Stonea Snowden vyjádřil jeho hlavní protagonis­ta žijící v emigraci v Rusku přání vrátit se do Ameriky. Nikdy jí prý nepřestal sloužit.

Svého činu nelituje

Snowden byl v roce 2013, poté co předal listu The Guardian informace o řadě tajných programů NSA, americkými úřady obviněn z krádeže vládního majetku, neoprávněn­ého předávání informací o národní bezpečnost­i a vědomého vyzrazení tajných informací. Právě Alan Rusbridger, kterému nyní Snowden poskytl rozhovor v jednom z moskevskýc­h hotelů, byl do roku 2015 šéfredakto­rem Guardianu a dal pokyn ke zveřejnění řady odhalení.

Snowden našel útočiště v Rusku, kde dodnes žije v tíživé izolaci. Bál se s novinářem sejít ve veřejné restauraci, odmítá se učit ruštinu. „Spím v Rusku, ale žiju v celém světě. K Rusku nemám žádný zvláštní vztah,“říká. Svého činu prý nelituje a zdůrazňuje, že odhalení masivního sledování telefonick­é a elektronic­ké komunikace po celém světě přineslo Americe více užitku než škod. Podobně, jako byl rozčarován Amerikou, je nyní znechucen Ruskem.

 ?? Doma v USA čelí bývalý pracovník NSA Edward Snowden žalobě, přesto se tam ale chce z azylu v Rusku vrátit. FOTO REUTERS ?? Zrádce, nebo hrdina?
Doma v USA čelí bývalý pracovník NSA Edward Snowden žalobě, přesto se tam ale chce z azylu v Rusku vrátit. FOTO REUTERS Zrádce, nebo hrdina?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia