Lidové noviny

Díky a hodně zdraví, Michale Ambroži

- JOSEF CHUCHMA

Byl to předevčíre­m večer v pražském Paláci Akropolis skvělý koncert. Michal Ambrož na něm křtil album Srdeční příběh, které mu produkoval David Koller. Ten v závěru koncertu album symbolicky polil šampaňským – spolu s primářem, který Ambrožovi pomohl utéct hrobníkovi z lopaty. Dojemná chvíle.

Ale jinak ten koncert nebyl dojákem a sentimentá­lní sešlostí ani trochu! A to přesto, že protagonis­ta a jeho band – vystupují pod značkou Michal Ambrož & Hudba Praha – hráli věci staré vesměs už hodně let. Sestava hudebníků, z nichž většině by dvaašedesá­tiletý Ambrož mohl dělat tátu, hrála energicky, s kontrolova­nou živelností, tlačila písně do pěkně zaplněného sálu v plném a hutném zvuku.

Ambrož jak s Jasnou pákou, tak s Hudbou Praha, kterou založil v roce 1984 poté, co Jasnou páku obvinili stalinisté z časopisu Tribuna z ideové diverze a kapela měla utrum, vždy zpíval i hrál na kytaru. Teď už zůstal jen u toho prvního; pohled na ruce a prsty tvarované věkem a chorobou prozrazuje, že kytara ustoupila nejspíš ne zcela dobrovolně. A pár kliků na internetu vyjeví, že Ambrož vloni prodělal také operaci střeva, při níž mu jeho část byla odebrána. A choroba stála i za loňským rozvratem vHudbě Praha. „Vzhledem k prodělané těžké operaci, následné rehabilita­ci a v očekávání další léčby jsem navrhl svým (dnes již bývalým) spoluhráčů­m koncertní pauzu, která by byla vyplněná přípravou nového repertoáru a zkoušením v pozměněné sestavě...“napsal Ambrož vloni ve svém stanovisku.

Takže nyní existuje Hudba Praha band, což je sestava s některými původními Ambrožovým­i spoluhráči, a početné spojenectv­í zvané Michal Ambrož& Hudba Praha: šest muzikantů (basa, bicí, dvě kytary, klávesy, saxofon) + dvě zpěvačky & šéf Ambrož, který toho na pódiu moc nenaskáče. Zato vyzařuje fluidum osobnosti, která prostě JE a má dostředivo­u sílu i pro lidi z generace svých dětí. A to nejen na pódiu, ale také v hledišti. V Akropoli pod pódiem tancovala a zpívala věkově pestrá společnost, rodiče i jejich potomci, a to v některých případech doslova.

Michal Ambrož ve svých postojích nikdy neuhnul ani umělecky, ani občansky, ani lidsky. Dostal se do fáze, kdy sklízí dobré plody této neústupnos­ti. Čas mu dal za pravdu.

Když jsem byl kdysi na začátku osmdesátýc­h let na Jasné páce v pražském klubu Na Chmelnici, bubnoval tam David Koller. Předevčíre­m ti dva spolu zpívali v Akropoli a bylo vidět, že tohle je „srdeční příběh“, že je tady něco, co přetrvává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia