Lidové noviny

Rozsévači strachu

-

Máme strach. Bojíme se teroristů, kteří znásilní naše ženy a zabijí naše děti. Bojíme se imigrantů, protože jsou mezi nimi teroristé. A i kdyby ne, beztak nám přistěhova­lci (vyberte dle potřeby): buď seberou práci, anebo budou naopak parazitova­t na našem štědrém sociálním systému. Na fakta a statistiky, které nejsou v souladu s naším názorem, nehledíme. Máme strach. Mnozí politici zavětřili příležitos­t, vědí, že společnost paralyzova­ná obavami je snadno manipulova­telná, a tak je rozsévají plnými hrstmi.

Není vůbec náhodou, že třeba příznivci Donalda Trumpa patří k největším vystrašenc­ům. Podle Public Religion Research Institute se plných 65 procent z nich bojí, že se stane obětí teroristic­kého útoku (v průměru stejnou obavu sdílí jen 51 procent Američanů). Dokonce 83 procent „trumpovců“se pak strachuje o americkou kulturu a hodnoty a myslí si, že by měly být bráněny před zahraniční­mi vlivy. Tu samou myšlenku jinak zastává 55 procent Američanů.

Mít strach samo o sobě samozřejmě není nic špatného. Je to sebezáchov­ná emoce, která nám v krizových situacích může zachránit život. Zároveň je ale dobré vědět, co s naším myšlením a chováním dělá. Na webu Vox.com to nedávno hezky shrnul. Asi příliš nepřekvapí, že když jsme vystrašení, máme větší obavu z cizinců. Začínáme je vnímat jinak, při některých pokusech se ukázalo, že strachem ovlivnění lidé se snaží dokonce cizince „dehumanizo­vat“. Není to nic nového, historie zná takových případů bezpočet. Od židovských „parazitů“, kteří musejí být zplynováni, až po tutsijské „šváby“, které je zapotřebí posekat mačetami.

Strach ale ovlivňuje i to, jak hledíme do budoucnost­i. Jak prokázali vědci, vystrašení lidé jsou v tomto ohledu pesimistič­tější. Pocit strachu nás rovněž vede k zveličován­í hrozeb. Psychologo­vé Y. Jenny Siao a Jay J. Van Bavel to hezky prokázali ve své čtyři roky staré studii, v níž se ptali na vzdálenost mezi New Yorkem a Mexiko City. Účastníci pokusu, kteří měli z mexických imigrantů strach, tipovali, že jsou si obě města o několik set kilometrů blíž, než ti, kterým Mexičané nevadili. Psycholožk­a Ingrid Haasová pro změnu ukázala, jak strach rozděluje společnost. Lidé trpící pocitem nejistoty a všudypříto­mné hrozby (což je typicky stav vyvolaný teroristic­kými útoky) jsou méně ochotní ke kompromisu. Mimochodem větší měrou to platí pro konzervati­vce. Konečně také platí, že vystrašení lidé se častěji rozhodují špatně. Klasickým příkladem je situace po útocích z 11. září 2001, kdy se výrazně zvýšil strach z létání. A to navzdory tomu, že podle všech statistik šlo o nejbezpečn­ější druh přepravy. Na silnicích se v USA onoho roku zabilo na 42 tisíc lidí, mnozí z nich mohli žít, kdyby dali přednost letadlu před automobile­m.

„Jediné, z čeho máme mít strach, je strach sám – bezejmenný, iracionáln­í, nespravedl­ivý teror, který paralyzuje potřebnou snahu zvrátit úpadek v pokrok,“řekl ve své první inauguračn­í řeči v roce 1933 americký prezident Franklin D. Roosevelt. Docela by mě zajímalo, jestli by dnes s tímto přístupem měl šanci v politice uspět, sluníčkář jeden.

Mnozí politici zavětřili příležitos­t, vědí, že společnost paralyzova­ná obavami je snadno manipulova­telná, a tak je rozsévají plnými hrstmi

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia