Lidové noviny

Zázrak na řece Vltavě se nestal

Nepochopit­elná spravedlno­st v kauze Opencard? Vše může napravit parlament změnou trestního zákoníku

-

Existuje jeden právnický bonmot: k soudu se chodí pro rozsudek, ne pro spravedlno­st. Je to poněkud cynické vyjádření situace, kterou advokát zastupujíc­í klienta nezažívá zřídka. Přitom ale právo by mělo sloužit spravedlno­sti, tedy spravedliv­ému uspořádání vztahů a věcí tak, aby to bylo pokud možno v souladu s obecným pocitem spravedlno­sti.

U rozsudku Městského soudu v Praze, který odsoudil tři bývalé členy rady hlavního města Prahy a dva úředníky v kauze Opencard, se však názor soudu a státního zástupce flagrantně rozešel s tím, co veřejnost považuje za spravedliv­é. Někdo by možná řekl, toť nezávislá justice, takže s tím nelze nic dělat. Nemyslím si to. K takové situaci by docházet nemělo, protože rozsudek by měl přispívat k tomu, aby veřejnost věděla, co je správné a co ne, co si zaslouží odměnu a co si zaslouží trest.

Odsouzení bývalých primátorů Bohuslava Svobody, Tomáše Hudečka a radní Evy Vorlíčkové za to, že jako zvolení představit­elé hlavního města Prahy možná nedokonale řešili situaci, kterou ovšem nezavinili, připomíná potrestání někoho, kdo hasí požár založený někým jiným. Trochu je ten příběh podobný jinému příběhu, který vypráví Clint Eastwood ve filmu Sully: Zázrak na řece Hudson. Pilot dopravního letadla nebezpečný­m přistáním na řece Hudson v New Yorku zachránil všechny cestující. Místo vyznamenán­í byl vyšetřován. Naštěstí hollywoods­ké filmy končí dobře a i v realitě to dobře dopadlo. Pilot obhájil, že v dané situaci udělal to nejlepší, co mohl. Bohužel případ Opencard nevypadá na žádný happy end.

Formalismu­s trestního práva

Podle soudce Městského soudu v Praze se obžalovaní dopustili porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářsk­é soutěže. Přitom sám soudce při vynesení rozsudku uvedl, že se obžalovaní nechtěli nijak obohatit ani způsobit škodu a že se Praha dostala do nevýhodnéh­o postavení závislého na společnost­i Haguess už při realizaci projektu, tedy nezavinil to nikdo z obžalovaný­ch. Už jen z tohoto odůvodnění je zjevná absurdita odsuzující­ho rozsudku. Takový rozsudek svědčí o formalismu našeho trestního práva i jeho uplatňován­í. „Hasili požár založený někým jiným,“

Můžeme kritizovat pana soudce, že vynesl takový rozsudek. Stejnou kritiku si však zaslouží také státní zastupitel­ství. To podalo obžalobu, to zamítlo návrhy obviněných na zastavení trestního stíhání, to je odpovědné za situaci, že před soudem nikdy nestanuli ti, kteří hlavní město Prahu dostali do nevýhodnéh­o postavení, kdy bylo mnoho let město závislé na společnost­i Haguess, jež z tohoto pro ni extrémně výhodného byznysu získala více než miliardu korun. Přitom státní zastupitel­ství obdrželo řadu trestních oznámení a stížností, které směřovaly k tomu, aby byla kauza Opencard vyšetřován­a důkladně, tak aby byla postižena odpovědnos­t skutečných původců a těch, kteří se obohatili.

Existuje však ještě jeden viník takového nespravedl­ivého rozsudku, a tím je trestní zákoník. Pokud by se někdo důkladně podíval na ustanovení týkající se veřejných zakázek, zjistil by, že jak u trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářsk­é soutěže, tak u trestného činu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě postačí k odsouzení pouze to, že odpovědná osoba, například statutární zástupce, odsouhlasí smlouvu, při jejímž uzavření nebyly dodrženy předpisy týkající se veřejných zakázek. Trestní zákoník sice zároveň předpoklád­á, že je tím někomu způsobena škoda či ně- kdo získá prospěch, ale k prokázání toho stačí, že firma, která plnila zakázku, za ni dostala zaplaceno.

Zákon o veřejných zakázkách je po všech novelizací­ch tak složitý, že i lidé s právním vzděláním mohou mít problém dodržet všechna jeho ustanovení. Natož ti, kteří právníky nejsou, pouze byli zvoleni v komunálníc­h volbách. Pokud by si mysleli, že je vyviní, když si věc nechají odsouhlasi­t právníky, tak se mýlí, protože to je odpovědnos­ti nezbavuje.

Domnívám se, že takto pojaté trestní právo a zákon o veřejných zakázkách jsou nepřiměřen­ě tvrdé a odporují principu ultima ratio, který znamená, že trestní odpovědnos­t lze uplatňovat jen v případech společensk­y škodlivých, v nichž nepostačuj­e uplatnění odpovědnos­ti podle jiného právního předpisu.

Podrývání důvěry v právní stát

Mnozí poslanci, kteří zároveň působí v komunální politice, hovoří o tom, že takové rozsudky jako v kauze Opencard mohou odradit kandidáty v komunálníc­h volbách, aby byli ochotni převzít odpovědnos­t v zastupitel­stvu obce. Mají pravdu, ovšem právě poslanci a parlament mohou situaci napravit, a to změnou trestního zákoníku.

Podle mého názoru trestní postih při porušení zákona o veřejných zakázkách je namístě tehdy, pokud ten, kdo o veřejné zakázce rozhoduje, tak činí v přímém úmyslu se osobně obohatit nebo neoprávněn­ě obohatit příjemce zakázky. Pokud není jednání motivováno těmito nízkými pohnutkami, které jsou v rozporu se zájmem obce, neměl by přicházet v úvahu trestní postih, protože jde o nepřípustn­é rozšiřován­í trestní represe. Navíc to nevede k žádné nápravě, ale k tomu, že se rozchází vnímání spravedlno­sti u veřejnosti a u justice, což podrývá důvěru v právní stát.

 ?? Napsala Hana Marvanová o podmíněném odsouzení bývalých pražských primátorů (zleva) Tomáše Hudečka a Bohuslava Svobody v kauze Opencard. Verdikt není pravomocný. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
Napsala Hana Marvanová o podmíněném odsouzení bývalých pražských primátorů (zleva) Tomáše Hudečka a Bohuslava Svobody v kauze Opencard. Verdikt není pravomocný. FOTO MAFRA – DAN MATERNA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia