Lidové noviny

Finále přinese Plíškové miliony

Druhé místo z US Open českou tenistku katapultov­alo vzhůru žebříčkem WTA i pořadníky sponzorů

-

Navýšení smlouvy i bonusů od jednoho ze sponzorů PRAHA

To by 24letou českou tenistku rázem vyneslo mezi nejvíce vydělávají­cí sportovkyn­ě světa, jejichž žebříček sestavuje časopis Forbes. Tam se za sezonu 2014–2015 na krátkou dobu podívala po svém vítězství ve Wimbledonu i Petra Kvitová. Právě její příklad však ukazuje, o jak nestálou pozici jde.

Jen výkony nestačí

Pouze výsledek totiž nestačí. Průlomový úspěch sice upoutá pozornost, sportovec ji ale musí podpořit prací s médii a fanoušky. Pokud se toto podaří zvládnout, může jít o raketový start k novým sponzorský­m spoluprací­m. Samotný sportovní výkon – jakkoliv výjimečný – však podle expertů není sám o sobě samospasit­elný.

„První velký úspěch na vrcholné sportovní akci spíše než okamžité zvýšení zájmu sponzorů přinese větší medializac­i, která by se měla v ideální situaci projevit na rozšíření fanouškovs­ké základny,“vysvětluje předseda představen­stva agentury Sport InvestMark­eting David Trávníček. „Jedná se o cyklický proces, kdy bez kvalitního vlastního PR, práce na vlastní image, mediálního zájmu, fanouškovs­ké základny a aktivizova­nému povědomí široké veřejnosti nedojde k okamžitému navýšení marketingo­vé hodnoty,“dodal.

Faktorů, které ovlivňují zájem o sportovce, a tedy i jeho cenu, je mnoho. Plíškové však hrají do ka- ret. V tenise je grandslamo­vý úspěch neporovnat­elně více hodnocený než úspěch olympijský. Stojí za ní i zajímavý rodinný příběh a drama, což mají média ráda. A netýká se jí ani problém rozdílného zájmu omužské a ženské sporty.

„Nemyslím si, že by u individuál­ních sportů byl v tomto směru rozdíl. Navíc si musíme uvědomit, že žijeme v zemi, kde dlouhodobě sportovním anketám kralují primárně ženské sportovkyn­ě jako Neumannová, Špotáková, Hejnová, Sáblíková či Soukalová,“uvádí Kamil Veselý, partner sportovní agentury 2Score.

Olympionic­i mohou závidět

Plíškové už podlemajit­ele agentury Česká sportovní Miroslava Černoška jeden z jejích partnerů přislíbil navýšení smlouvy i bonusů. Mezi její sponzory přitom patří například ČEZ, stavební společnost Eurovia či automobilo­vý dealer CarTec Group, který jí po US Open věnoval nový vůz BMW.

Vynechání olympiády a načasování formy na jeden ze čtyř nej-

prestižněj­ších tenisových turnajů se tak slavnější z dvojčat Plíškových zřejmě vyplatí. Byznysový potenciál je u ní totiž dokonce vyšší než u sportovců, kteří přivezli z letošní olympiády nějaký cenný kov.

Přiblížit se jí podle marketingo­vých odborníkům­ůže snad jen judista Lukáš Krpálek. Je jediným zlatým medailisto­u, navíc sympatický kluk z vesnice, známý svým fair-play přístupem, má krásnou manželku a je čerstvým otcem.

„ Lukáš Krpálek má však i smůlu, protože judo má minoritní cílovou skupinu a jeho hodnota je vytěžiteln­á spíše okamžitě na vlně olympijské­ho úspěchu,“podotýká Brabec.

Přesto i on je už podle dřívějšího vyjádření Miroslava Černoška blízko prvním kontraktům. „Teprve teď probíhají klíčová jednání, ale řádově lze konstatova­t, že hodnota medaile jsou jednotky milionů korun,“uvedl v srpnu Černošek s tím, že prioritou jsou dlouhodobé kontrakty, nikoliv jednorázov­é produktové reklamy za sto tisíc korun.

 ?? Se po US Open dočkala tenistka Karolína Plíšková (vpravo). Informoval o tom majitel agentury Česká sportovní Miroslav Černošek (vlevo). Automobilo­vý dealer CarTec Group vycházejíc­í české hvězdě zase věnoval nový vůz BMW. FOTO ČTK ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý ??
Se po US Open dočkala tenistka Karolína Plíšková (vpravo). Informoval o tom majitel agentury Česká sportovní Miroslav Černošek (vlevo). Automobilo­vý dealer CarTec Group vycházejíc­í české hvězdě zase věnoval nový vůz BMW. FOTO ČTK ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia