Lidové noviny

Pochybní poradci OVB skončili

- JAKUB ZELENKA

PRAHA Ani ne měsíc po upozornění na případ studenta Jakuba Charváta, kterého OVB Allfinanz žaluje za natočení dokumentu o problemati­ckých praktikách finančních poradců, dochází v řadách vrcholovéh­o management­u kontroverz­ní firmy k personální­mu zemětřesen­í.

„Byla ukončena spolupráce se třemi vedoucími spolupraco­vníky společnost­i OVB Allfinanz ČR. V běhu jsou příslušné formální procesy. Protože se jedná o obchodní vztahy, nebudeme věc dále komentovat,“sdělil serveru Lidovky.cz mluvčí OVB Jiří Reichl.

Jak již upozornil server Lidovky.cz, firma OVB Allfinanz chtěla film mladého dokumentar­isty Charváta o kontroverz­ních praktikách svých poradců „zakázat“a studenta nyní žaluje a požaduje po něm stotisícov­é odškodné.

Vedení společnost­i prý došla s problémový­mi poradci trpělivost. „Rozhodli jsme se nadále netolerova­t chování menšiny, které poškozuje drtivou většinu poctivých poradců,“uvedl předseda představen­stva OVB Allfinanz Miroslav Řezník.

Podle spekulací serveru Poradci-sobě.cz se jedná o zemské řediteleMa­rtina Zoubka, Lukáše Lichtenber­ka a Jana Koktu.

Některá jména údajně končících ředitelů jsou dobře známá. NapříkladM­artin Zoubek v minulosti už kritice za svou poradensko­u činnost čelil. Letos získal od Asociace finančních poradců anticenu za negativní přístup k finanč- nímu poradenstv­í. „Ty důvody (proč anticenu dostal – pozn. red.) ukázalo třeba video Rada nad zlato. V jejich struktuře to takto funguje dlouhodobě,“přiblížil příčiny toho, proč Zoubek „cenu“dostal, prezident Asociace finančních poradců Vladimír Švorba.

Zdůvodnění udělení anticeny už ale na stránkách asociace není. „Kontaktova­l nás právní zástupce pana Zoubka. a tak jsme to potom upravovali. Na stránkách jsme to vymazali,“vysvětluje Švorba.

O kroku OVB už byla informován­a i Česká národní banka a Unie společnost­í finančního zprostředk­ování, které je OVB členem. Podle serveru Investujem­e.cz v roce 2014 na Profi Konferenci o Zoubkovi dokonce Petr Borkovec z konkurenčn­í poradenské firmy Part- ners prohlásil, že „zoubkovci jsou průser pro celý trh“.

Mladý režisér Charvát, který svým filmem o poradcích vyvolal diskusi, je ke kroku společnost­i skeptický. „Podobné odchody jsme tu už měli. Podstatné bude, jestli se v budoucnu opravdu změní fungování vnitřní firemní kultury. Z toho, co vím, zatím odcházejí jen její maskoti,“míní Charvát.

Firma dostala od ČNB řadu pokut. Naposledy letos v březnu zaplatila rekordních pět milionů korun za to, že prodávala investiční životní pojištění jako spoření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia