Lidové noviny

Čínská karta ve hře o U.S. Steel Košice

- TOMÁŠ PLHOŇ

Kolem jednoho z největších slovenskýc­h podniků – železáren U.S. Steel Košice – údajně krouží čínská investiční společnost CEFC. Šlo by o jednu z vůbec největších akvizic Číňanů ve střední Evropě.

PRAHA/KOŠICE Česko má své krachující OKD, Slovensko zase košické železárny. I tento podnik, podobně jako Ostravsko-Karvinské doly před pár lety, už delší dobu zápolí s napjatou tržní situací. Zaměstnává na deset tisíc lidí a jeho americký majitel už několikrát pohrozil odchodem. Není divu, že slovenský tisk s železnou pravidelno­stí spekuluje o možném kupci, který by gigantický podnik U.S. Steel Košice převzal.

Dle zdrojů LN o železárny projevil zájem velmi zajímavý hráč, a sice čínská společnost CEFC, současný majitel fotbalové Slavie. Její zástupce pro operace v Evropě – exministr obrany Jaroslav Tvrdík – ale včera nezvedal telefon a na zaslaný dotaz také neodpovědě­l.

Je přitom těžké říct, zda by nákup železáren společnost­í CEFC dával smysl. Z jejích dosavadníc­h akvizic zatím nebylo možné vyčíst jednoznačn­ou strategii. Kromě sportovníh­o klubu nakoupila i několik nemovitost­í v centru Prahy, podíl ve finanční sku- pině J&T nebo ve vydavatels­tví Empresa Media.

Slovenský tisk se přitom o čínských zájemcích již zmiňoval, a to letos v březnu. Tehdy ale deník SME informoval o vyjednáván­í amerických vlastníků s čínským koncernem Hebei Iron Steel Group, mimochodem druhou největší hutnickou firmou na světě. I v tomto případě však šlo především o spekulace vycházejíc­í z faktu, že Hebei od U.S. Steel koupil aktiva v Srbsku.

Hodně často také padalo jméno slovenskéh­o magnáta Tomáše Chrenka, který v Česku vlastní hutnickou Moravia Steel. Že měl o košický kolos svého času zájem, se zdá být téměř jisté, ten ale podle všeho stačil opadnout.

„Kauza U.S. Steel je mimo můj komentář, protože současný majitel z USA nemá zájem košické železárny prodat,“prohlásil pro deník SME Chrenek. Dle informací deníku se ve skutečnost­i s Američany nedohodl na ceně, což dává smysl, neboť ti si svá slovenská aktiva cení zhruba na miliardu amerických dolarů (24miliard korun). Roli zřejmě mohli sehrát i Chrenkovi společníci v Moravia Steel, tedy podnikatel­ka a nejbohatší Slovenka Mária Blašková.

Svou vůli majetkově vstoupit do košických železáren pak vyjádřil i slovenský stát, tedy vláda Roberta Fica, pro niž je pochopitel­ně hrozba propouštěn­í v jednom z největších podniků více než děsivou vizí.

U.S. Steel se na evropských trzích potýká s klesající cenou oceli, a to především kvůli levnému dovozu z Číny. Pomoci by jí mohly poslední kroky Bruselu, který na začátku roku zavedl cla na čínský dovoz v rozpětí 13,8 až 16 procent.

Potíže Košických železáren však trvají už delší dobu. Jasný záměr odejít ze Slovenska deklaroval­i Američané kvůli zhoršující­m se podmínkám už v roce 2012. Následoval­a složitá vyjed- návání s vládou, která jim nakonec poskytla úlevy v oblasti energetiky a životního prostředí. Na oplátku museli majitelé slíbit, že firmu neprodají do roku 2018. Pokud by dohodu porušili, zaplatili by pokutu 20 milionů dolarů (téměř půl miliardy korun).

Košické železárny za sebou nemají jednoducho­u minulost. Až do roku 1998 je ovládal kontroverz­ní slovenský podnikatel Alexander Rezeš, mimo jiné bývalý ministr dopravy a exmajitel pražské fotbalové Sparty.

Jako kapitán gigantické­ho podniku ale selhal a přivedl ho až do konkurzu. Financujíc­í banky tehdy do čela fabriky dosadily známého investora Gabriela Eichlera, který ji částečně ozdravil a nakonec provedl prodej do rukou americké U.S. Steel.

Ta má ale teď dost svých starostí. Za posledních pět let musela ve Spojených státech propustit dva tisíce lidí, a v Evropě dokonce necelých sedm tisíc.

 ?? Se v Evropě potýká s klesající cenou oceli, a to především kvůli levnému dovozu z Číny FOTO U. S. STEEL ?? U.S. Steel Košice
Se v Evropě potýká s klesající cenou oceli, a to především kvůli levnému dovozu z Číny FOTO U. S. STEEL U.S. Steel Košice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia