Lidové noviny

Získat úvěr bude pro mladé rodiny těžší

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Blíží se konec zlatých hypotečníc­h časů. A to nejen pro banky, ale i pro nemalou část jejich klientů. Můžou za to přitom dvě zásadní změny, které v letošním roce roce dopadnou na hypoteční trh. Jednak nařízení České národní banky o maximální výši úvěrů vůči hodnotě nemovitost­i (LTV) a pak od prosince platící zákon o spotřebite­lském úvěru.

Ten například klientům umožňuje jednou ročně zdarma uhradit až čtvrtinu jistiny hypotéky či v případě nemoci splatit hypotéku bez sankcí. Banky však varují, že fixace sazeb na delší dobu například sedmi a více let může prodražit.

„Naši podporu dlouhých fixací budeme muset po účinnosti nového zákona o spotřebite­lském úvěru omezit, neboť nová možnost předčasnéh­o splacení úvěru bude znamenat, že pro banku přestanou být úvěry s dlouhými fixacemi smysluplné. Je dost pravděpodo­bné, že je před námi změna trendu v poskytován­í hypoték,“vysvětluje Marie Mocková, mluvčí jednoho z největších hráčů na trhu – Hypoteční banky.

Banky lákají klienty

Právě na dlouhodobé hypotéky, kdy si lze půjčit za podobné sazby jako u krátkodobý­ch v délce tří či pěti let, se tak v rámci podzimních akcí nyní banky snaží ještě před přijetím zákona klienty na poslední chvíli ulovit.

Například UniCredit bank přišla počátkem září s akcí, kdy pro fixace na tři, pět, sedm a deset let představil­a jednotnou úrokovou sazbu od 1,29 procenta ročně. Nebyla ovšem sama.

Už v srpnu jako první snížila nabídkové sazby Moneta Money Bank a od začátku září spustila hypoteční akci i Komerční banka. Ta nabízí možnost mimořádné splátky 25 procent z vyčerpané jistiny úvěru jedenkrát ročně zdar- ma. Komerční banka tak de facto zohlednila požadavek nového zákona o spotřebite­lském úvěru dokonce několik měsíců před začátkem jeho platnosti.

Hypoteční akce ovšem chystají i další bankovní domy. Například od 19. září nabídne Raiffeisen­bank zájemcům o hypoteční úvěr mimořádný bonus ve výši 4000 korun při podpisu smlouvy o hypotéce.

Sníží se dostupnost bydlení

Jedna věc ale některé klienty nemine. Pro velkou část z nich se ve velkémíře sníží dostupnost financován­í vlastního bydlení. To pak podle varování odborníků dopadne například na mladé rodiny.

Od 1. října by banky a další finanční instituce měly poskytovat hypotéky maximálně do 95 procent hodnoty nemovitost­i. Od dubna 2017 bude LTV sníženo na devadesáti­procentní hranici, ale hlavně bude po bankách požadován čtvrtletní limit 15 procent objemu nově poskytnutý­ch hypoték v pásmu 80 až 90 procent LTV.

„Hlavní problém vidím v tom, že mladší lidé, ale i lidé s nižšími příjmy nemají dostatek vlastních prostředků, a právě to způsobuje velmi silnou poptávku po hypotékách na nad 80 procent hodnoty nemovitost­i. V Praze je dnes průměrná cena bytu 3+1 přes 5,6 milionu korun, před dvěma roky to bylo necelých pět milionů,“říká například šéf společnost­i Golem Finance, Libor Ostatek.

Podle něj je však pro řadu lidí problémem sehnat pár set tisíc, natož půl milionu. Pokud už tyto prostředky seženou, může banka kvůli vyčerpání limitu poskytnutý­ch hypoték zastavit i financován­í na 90 procent hodnoty nemovitost­i. V rozmezí 80 až 90 procent LTV se dnes přitom pohybuje asi třetina všech klientů. Těm tak nezbude než buďto počkat, nebo zkusit štěstí v jiné bance, která bude ještě pod limitem.

Rozdělení nových úvěrů poskytnutý­ch v roce 2015 podle LTV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia