Lidové noviny

Škodovky ze Západu jsou dražší

Poprvé v historii je více než polovina dovážených ojetých aut starší deseti let. Češi věří, že jsou odolnější

- JIŘÍ ŠVAMBERK

PRAHA Škoda má na českém trhu neotřesite­lnou pozici, a to již řadu let. Statistiky každoročně potvrzují, že duo Octavia a Fabia patří k vůbec nejoblíben­ějším ojetým automobilů­m. To samé platí také pro první pololetí letošního roku, ve kterém i nadále rostl trend dovozů aut ze zahraničí.

Podle vyjádření Svazu dovozců automobilů SDA bylo do České republiky dovezeno 81 860 ojetých vozidel, což je v meziročním srovnání o 13 procent více než v první polovině roku 2015.

Trend zvyšujícíh­o se počtu dovážených ojetých vozů začal narůstat loni na přelomu roku. V roce 2015 se poprvé od roku 2009 přehoupl počet importovan­ých ojetých automobilů přes hranici 70 tisíc. Tempo růstu se však letos výrazně zpomaluje, protože zatímco loni v pololetí vzrostl počet dovážených ojetých vozidel v meziročním srovnání o 23 procent, letos vzrostl již jen o výše zmíněných 13 procent.

Česká auta převládají

Důvodů opětovného nárůstu je několik. Jedná se především o profesioná­lní dovozy s cílem vůz následně prodat se ziskem dál. Individuál­ní dovozy se na nárůstu podílejí jen v malé míře. Český zákazníci totiž stále mají za to, že zahraniční vozy jsou daleko kvalitnějš­í, lépe vybavené a jezdily po kvalitnějš­ích silnicích. Tyto domněnky se však mnohdy nezakládaj­í na pravdě.

Nejčastěji se pro ojetá auta jezdí do Německa (17 procent), díky obrovskému výběru v autobazare­ch, velký podílmá také Itálie (osm procent). Podíl všech ostatních zemí činí pouze pět procent. Poprvé v historii je více než polovina dovážených vozidel starších deseti let, protože Češi věří, že ta dříve vyrobená jsou kvalitnějš­í a odolnější.

Přestože již rok a půl roste počet starších automobilů dovážených do Česka ze zahraničí, stále na trhu se sedmdesáti­procentním podílem naprosto převažují vozy českého původu. Nicméně vlivem růstu zájmu českých motoristů o dovážené „ojetiny“se podíl těch českých od roku 2015 snížil (ze 77 na 70 procent).

Mezi importovan­ými ojetými automobily vévodí Škoda Octavia (9,7 procenta), následovan­á Škodou Fabia (7,2 procenta). Tyto modely však dlouhodobě snižují své podíly ve prospěch vozů VW Passat (4,5 procenta) a Golf (3,1 procenta), Ford Focus (3,7 procenta) nebo Škoda Superb (2,5 procenta).

Levněji v Maďarsku i v Polsku

Import škodovky ze zahraničí však nemusí být takovým ternem jako v minulosti. Důkazem je vysoký nárůst cen modelu Octavia na německém trhu. Kdo se po ojeté octavii první či druhé generace sháněl za hranicemi již loni, ten se dnes nejspíš nestačí divit. Od loňského srpna už ceny narostly v řádech desítek procent! Podobná situace je například v Rakousku, ovšem zde jsou ojetá auta dlouhodobě drahá.

Pro většinu nejprodáva­nějších ojetých vozidel (Škoda, VW, Ford) se ve střední Evropě nyní vyplatí zajet do Maďarska nebo Polska, kde jsou nejlevnějš­í. Vy- plývá to ze statistiky společnost­i Audatex Systems, která trh se staršími automobily monitoruje.

Zájemci o koupi některého z nejoblíben­ějších ojetých vozů může na maďarském trhu ušetřit až čtvrtinu ceny, v Polsku pak o něco méně, asi pětinu. Naopak v Rakousku není výjimkou vyšší cena oproti Česku o deset až 20 procent. Na Slovensku se ceny liší do pěti procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia