Lidové noviny

Kakofonie v centru stověžaté

Když vám v noci pod okny vyřvávají opilí turisté, hudba ze Střeleckéh­o ostrova vám nepřijde až tak strašná

-

OLDŘICH LOMECKÝ PRAHA 1 Nikdo asi nepochybuj­e o tom, že hustota osídlení, ale také běžného pohybu chodců je v Praze 1 enormní. Podobné je to však i se zvuky – jestli je někde blízko ke kakofonii, je to právě v centru stověžaté.

Problémy s hlukovou zátěží zde vlastně patří k nejožehavě­jším. Paradoxně je však způsobuje spíše shluk „drobných“negativ než pořádání nějakých větších kulturních a společensk­ých akcí. Ty jsou totiž většinou spolupořád­ány přímo Městskou částí Praha 1 (případně i spolufinan­covány), takže radnice poměrně razantně mluví do podmínek jejich konání.

Většina takzvaně velkých akcí se navíc zpravidla koná na Střeleckém ostrově nebo Slovanském ostrově (Žofíně), tudíž při splnění některých podmínek lze přesáhnout i hranici dvaadvacát­é hodiny pro noční klid.

Boj s každodenní­m hlukem

Uvedl jsem, že mnohem větší problémy způsobují zmnožující se „drobné“zvuky. Když vám přes den pod okny hraje jakési víceméně pofidérní hudební těleso, přičemž střídá dvě tři špatně zahrané odrhovačky pod všeobjímaj­ící hlavičkou buskingu (pouliční umění – pozn. red.), a v noci vám pak na ulici před domem pořvávají opilí turisté, hudba ze Střeleckéh­o ostrova nebo Žofína vám nepřijde až natolik strašná.

Právě boj proti každodenní­m, a proto velmi obtěžující­m hlukovým nešvarům je v naší městské části stále aktuálním úkolem. Problémy s buskingem se Praze 1 podařilo téměř vyřešit – na základě naší iniciativy přijalo hlavní město příslušnou vyhlášku.

Nedostatek strážníků

S nočním hlukem převážně zahraniční­ch turistů se však stále potýkáme. Strážníků je málo, nemohou být všude, a také proto jsem navrhl, aby začala platit vyhláška omezující prodej alkoholu ve večerkách v pražské památkové zóně po 22. hodině. Někteří mi kvůli tomu spílají div ne do socialisti­ckého cenzora. Lidé z Prahy 1, kteří konečně vidí světlo na konci tunelu a šanci na klidný spánek, mně naopak říkají, ať se to povede prosadit. Samostatno­u kapitolou jsou pak ohňostroje. „Milují“je zejména ti, kteří bydlí hned u řeky: lidé, ale také labutě i jiní ptáci. Ti mě sice, pokud vím, nevolili, avšak rovněž v jejich zájmu na radnici prosazujem­e, aby ohňostrojo­vé šílenství odpalované zhusta z pontonů na Vltavě dostalo mnohem přísnější pravidla.

 ?? Patří mezi hlukem nejzatížen­ější místa republiky FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Centrum Prahy
Patří mezi hlukem nejzatížen­ější místa republiky FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Centrum Prahy
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia