Lidové noviny

Dunění je slyšet i v okolí. Dlouhých 48 hodin

- VARVAŽOV (Jihočeský kraj)

EVA HOSPASKOVÁ

Naše obec má již od roku 2007 vydanou vyhlášku o stanovení podmínek pro pořádání a průběh veřejných hudebních produkcí a akcí typu technopárt­y a o zabezpečen­í místních záležitost­í veřejného pořádku v souvislost­i s jejich konáním.

Sbor dobrovolný­ch hasičů, který zajišťuje téměř všechny kulturní akce, požádal o výjimku v době nočního klidu při pořádání svých akcí.

Soukromé pozemky jsou problém

Tato vyhláška funguje – až na akce pořádané na soukromém pozemku. Zde se již deset let na jaře konají hudební akce typu technopárt­y. Ve spolupráci s policií na akce dohlížíme, žádáme o ztlumení, ale bohužel se nám hluk nedaří regulovat. Pořadatelé slibují spolupráci, ale hlasitá hudba a dunění je slyšet i do okolních obcí 48 hodin bez přestání. Výsledek je takový, že lidé nadávají na obec, že akci povolila (i když akce konané na soukromých pozemcích se pouze ohlašují), celou noc volají na policii, ale jediné, co může obec udělat, je, že následně nahlásí pořadatele na přestupkov­ou komisi – za porušení vyhlášky. Pořadatel většinou jako soukromá osoba dostane zanedbatel­nou pokutu a akce se konají dál.

Uvítali bychom zákon, na jehož základě by sama obec mohla rozhodovat o všech akcích bez ohledu na vlastníka pozemku

Uvítali bychom proto zákon, na jehož základě by sama obec mohla rozhodovat o všech akcích na území obce bez rozdílu, zda jsou na veřejném, či soukromém pozemku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia