Lidové noviny

České týmy čeká těžký rozjezd

Evropská liga z českého pohledu

- JAN PALIČKA

Jak úspěšné bude fotbalové trio Plzeň, Sparta a Liberec? Evropská liga právě dnes začíná.

PRAHA Pohodlně se usaďte, do ruky dálkový ovladač a můžeme začít. Evropská liga se roztáčí. Liberec má premiéru v 17.00, hraje v dalekém Ázerbájdžá­nu. Plzeň se v 19.00 srazí s AS Řím. Sparta začíná v 21.00 na hřišti Southampto­nu. Televizní přenosy na sebe navazují a rozhodně bude co sledovat.

Tři české kluby se pokusí přesvědčit Evropu, že jsou zajímavé. Chtějí se ukázat, chtějí si vydělat.

Prvotní odměna je 65 milionů korun a bonusy semohou navyšovat podle úspěšnosti: 10 milionů za každé vítězství, 3,2 milionu za remízu, 13,5 milionu za prvnímísto ve skupině, polovina za druhé, 13,5 milionu za postup do jara.

Při ideálním, ne však reálném scénáři by to za podzim hodilo přes 150 milionů. Mimochodem, to je cifra, kterou už Plzeň má, neboť bonusy za závěrečné předkolo Ligy mistrů, byť neúspěšné, se pohybují v daleko vyšší kategorii. „Liga mistrů pro nás bohužel zůstala zavřená, ale naše pohárová cesta nekončí. Chceme hrát odvážně a rvát se o postup,“slíbil plzeňský trenér Roman Pivarník.

Za favority jsou soupeři

Je ošidné odhadovat, kdo z českých účastníků má těžší výchozí pozici. Favority určitě nejsou, všichni tři mají ve skupině soupeře z Itálie. Bookmakeři se přiklánějí k názoru, že dnes zůstanou na nule.

Na vítězství Plzně, ačkoli hraje doma, sází jen tři procenta lidí. Nevěří, že se prosadí proti AS Řím. Nevěří, že ukončí dlouhou sérii bez pohárového vítězství. Vězte, že úřadující mistr naposledy porazil Dinamo Minsk loni v září. Od té doby devětkrát nic. Ale proč by to nemohlo vyjít dneska? Soupeř sice přivezl perfektní hráče Džeka, El Shaarawyho, Nainggolan­a, Iturbeho i nesmrtelné­ho krále Tottiho, ale víte přece, jak to bývá s italskými kluby v béčkové Evropské lize. Spíš se lehce šetří.

Totéž platí pro zástupce Anglie. Southampto­n navíc do sezony vstoupil rozpačitě a potřebuje se soustředit na Premier League, kde je po čtvrtém kole až osmnáctý. „Na to se určitě spoléhat nedá,“prohlásil trenér Zdeněk Ščasný, který pamatuje poslední vítězství Sparty v Anglii. Byl to právě on, kdo v listopadu 1983 těsně před koncem rozhodl o triumfu 3:2 ve Watfordu.

Za Southampto­nmohou nastoupit i dva portugalšt­í mistři Evropy (obránci Cédric a Fonte), ale Sparta se nevzdává. I bez záložníka

PLZEŇ, SKUPINA E Soupeři: AS Řím, Austria Vídeň, Astra Giurgiu Dnes: doma proti AS Řím od 19.00 (vysílá Nova Sport 1) Zajímavost: za trest je zavřených 800 míst na stadionu a záložník Hromada asi zůstane mimo hru. Pravděpodo­bná sestava: Kozáčik - Matějů, Hejda, Hubník, Limberský - Kace, Hořava - Petržela, Bakoš, Kopic - Ďuriš.

LIBEREC, SKUPINA J Soupeři: Fiorentina, Karabach, PAOK Soluň Dnes: venku s Karabachem od 17.00 v Baku (vysílá Nova Sport 1) Zajímavost: Liberec detailně studoval nedávné zápasy Plzně, jež Karabach vyřadila šťastně 0:0 a 1:1. Pravděpodo­bná sestava: Dúbravka - Coufal, Hovorka, Latka, Bartošák - Breite, Folprecht - Bartl, Sýkora, Vůch - Baroš.

SPARTA, SKUPINA K Soupeři: Southampto­n, Inter Milán, Ber Ševa Dnes: venku v Southampto­nu od 21.00 (vysílá ČT sport). Zajímavost: Sparta nevyhrála v Anglii už 33 let, hvězdný Rosický zůstal doma a raději trénuje. Pravděpodo­bná sestava: Koubek - Karavajev, Holek, M. Kadlec, Costa - Čermák, Vácha, Mareček - V. Kadlec, Lafata, Šural.

Rosického, jenž se zatím necítí na tři zápasy v týdnu, by chtěla favorita zaskočit.

A Liberec? Bod z Ázerbájdžá­nu by se hodil. „Karabach má výborné hráče – jsou šikovní s míčem, dovolí si jeden na jednoho,“varoval trenér Jindřich Trpišovský. Zatímco Karabach neprohrál doma už 21 soutěžních duelů, Liberec řeší nepříjemno­st: kdo za zraněného kapitána Pokorného? Na post stopera si zřejmě stoupne zkušený Latka a pásku převezme ještě zkušenější Baroš. Přinese to štěstí? Navečer uvidíme.

 ?? S týmem AS Řím přicestova­l do Plzně i hvězdný veterán Francesco Totti. Trenér italského týmu Luciano Spalletti však neurčil, zda proti Viktorii dnes nastoupí. Velkou roli podle něj bude hrát vývoj utkání. FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC ?? Nastoupí?
S týmem AS Řím přicestova­l do Plzně i hvězdný veterán Francesco Totti. Trenér italského týmu Luciano Spalletti však neurčil, zda proti Viktorii dnes nastoupí. Velkou roli podle něj bude hrát vývoj utkání. FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC Nastoupí?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia