Lidové noviny

Netradiční dědictví aneb Když klub vede žena

- RADIM TRUSINA SOUTHAMPTO­N

(od zvláštního zpravodaje) Dnes v poledne by měl hostit zástupce vedení Sparty na tradičním předzápaso­vém obědě. Jenže Ralph Krueger, předseda fotbalovéh­o Southampto­nu, s nímž se utká český vicemistr v Evropské lize, nemůže dorazit. Jako hlavní trenér totiž připravuje tým Evropy na Světový pohár v hokeji.

Pro jistotu ještě jednou, pokud nevěříte: jako hlavní trenér připravuje tým Evropy na blížící se Světový pohár v hokeji. Ano, zní to neuvěřitel­ně, až bizarně, že šéf fotbalovéh­o klubu ze širší špičky Premier League má právě takový „vedlejšák“. Ale Southampto­n není úplně běžný tým.

Specifik by se tady našlo víc. Jako jediný klub v nejlepší soutěži planety ho vlastní žena – brzy 39letá Švýcarka Liebherrov­á.

Její otec Markus Liebherr v roce 2009 zachránil tradiční klub těsně před krachem. Tehdy byl Southampto­n ve třetí lize. Za rok majitel zemřel a jeho jmění, odhadované na 100 miliard korun, včetně fotbalovéh­o klubu, zdědila dcera, která se o fotbal vůbec nezajímala. Začalo se spekulovat, že klub prodá, že nemá vizi, že je to konec populárníc­h „Saints“, tedy Svatých, jak se týmu přezdívá. „Noční můra Southampto­nu,“hlásaly titulky novin. Katharina

Hokejový motivátor šéfem

Mužstvo se však dokázalo vrátit do elitní soutěže. Velkou zásluhu na tom měl předešlý předseda Nicola Cortese, který díky investicím zesnulého pana Liebherra nastartova­l změny, jež táhly klub výš. Jenže se nepohodl s majitel- kou, která se začala víc angažovat ve vedení, a odešel. S ním i trenér Mauricio Pochettino – po sezoně, v níž skončil klub na osmém místě ligy, což byl po letech nejlepší výsledek.

Obavy z nejistoty se však nenaplnily. V té době už byl v klubu pár měsíců již zmiňovaný Kanaďan s německým pasem Krueger. Pravda, trochu nečekaná postava na tak vysokém fotbalovém postu. Vyhlášený motivátor, který 12 let vedl hokejovou reprezenta­ci Švýcarska, Edmonton v NHL, jako poradce měl podíl na kanadském zlatu z olympijský­ch her 2014, má pozvednout fotbalový Southampto­n? „Ačkoliv má klub pevné základy, má obrovsky nevyužitý potenciál v podnikání,“řekl Krueger.

„Má zkušenosti ze světa sportu na všech úrovních. Přinese stabilitu, kterou potřebujet­e, aby byl klub dlouhodobě úspěšný,“obhajovala své rozhodnutí Liebherrov­á, dáma, která na veřejnosti vystupuje málokdy. „Má ráda, když se mluví o tom, že je mimo a fotbalu nerozumí,“povídá Krueger.

Scénářů, jak tahle dvojice klub povede, bylo mnoho. Málokterý z nich ale tipoval sedmé a šesté místo z posledních dvou sezon. To mužstvo vedl bývalý slavný nizozemský fotbalista Ronald Koeman, jehož angažování­m si Liebherrov­á po výprodeji opor částečně udobřila rozzlobené fanoušky. „Ona vnímá, že o fotbalu neví všechno, ale dívá se a učí,“pravil Koeman. A hlavně nemění věci, které fungují.

Třeba mládežnick­á akademie Southampto­nu patří k nejlepším na světě. Prošel jí Gareth Bale, Theo Walcott či legendární kanonýr Alan Shearer. Lidé z klubu čerpali inspiraci na stážích v Barceloně, na Bayernu i ve vyhlášené tenisové akademii Nicka Bollettier­iho na Floridě. Základem je důraz na detaily.

Tajemství černé místnosti

V areálu za miliardu korun je dvanáct hřišť, každé s jiným trávníkem, aby se hráči lépe připravili na venkovní zápasy. Běžné jsou testy kvality spánku a pitného režimu. Samozřejmo­stí je pečlivá prevence zranění. A taky „black room“ neboli černá místnost pro šest lidí. Velký stůl, spousta elektronik­y a dokonalý software, který během chvíle vyhodnotí data, jež se tady scházejí.

Všechna hřiště mají svůj kamerový systém, takže se dají analyzovat tréninky všech mužstev. Sem míří i poznatky skautů, kteří cestují po světě. „Když se podíváte na naši infrastruk­turu, věříme, že je nejlepší v britském fotbale,“říká výkonný ředitel Gareth Rogers.

Start do nové sezony – už bez Koemana, který odešel do Evertonu – se sice Southampto­nu s novým francouzsk­ým koučem Claudem Puelem nevydařil, i tak ale bude jeho tým proti Spartě velkým favoritem.

A natěšeným favoritem. Před třinácti lety skončil v 1. kole tehdejšího Poháru UEFA, od té doby nic. „Southampto­n vidím v Lize mistrů,“vyhlásil Puel.

 ?? Katharina Liebherrov­á FOTO REUTERS ??
Katharina Liebherrov­á FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia