Lidové noviny

Elektřina vyrobená dusotem davů

- LUDĚK VOKÁČ

Lidstvo má obrovský hlad po energii, a to především ve formě elektrické. Dosud ji vyrábělo a často ještě vyrábí z fosilních paliv, ale sílí tlak na využívání obnoviteln­ých zdrojů. Ty ovšem zatím nestačí, a navíc samy často přinášejí různé negativní dopady. Jenže existují i nápady, jak vyrábět elektřinu opravdu čistým způsobem.

Vodní elektrárna je fajn, jenže kvůli ní je potřeba zaplavit celé údolí. Velké solární elektrárny zase zabírají drahocenná pole a louky a třeba větrné elektrárny, pokud zrovna nejsou někde uprostřed moře, působí v krajině jako pěst na oko.

Budoucnost obnoviteln­ých zdrojů by ovšem měla vypadat úplně jinak.

Snaží se o to třeba Elon Musk se svou společnost­í SolarCity, která dodává solární panely a baterie na domy. To je stará metoda, teď ale SolarCity vyvíjí přímo střešní krytinu, která by elektřinu vyráběla. Tedy už žádná dodatečná montáž panelů, střechu domu půjde rovnou postavit třeba z tašek, které budou vyrábět elektřinu. O tom, že by podobně k výrobě elektrické energie mohl sloužit třeba speciální povrch silnic, jsme se na tomto místě zmiňovali již před časem.

TECHUTOPIE

Další metodu má společnost SolarWindo­w Technologi­es, která vyvíjí, jak již název napovídá, solární okna. Firma již disponuje technologi­í, která dovolí potáhnout okenní tabuli speciální vrst- vou průhlednéh­o laku, jež umožní výrobu elektřiny. Tento způsob je ovšem možné využívat jen při výrobě nového okna, a firma teď proto vyvíjí nové „skleněné“tabule, které půjde nasadit na okna stávající.

Chce se zaměřit především na jejich aplikaci u mrakodrapů, kde je kompletní výměna oken nepravděpo­dobná, ale které v USA spotřebová­vají údajně až 40 procent vyrobené elektřiny. SolarWindo­w tvrdí, že její řešení by mohlo pokrýt spotřebu těchto budov z poloviny.

Vyrábět elektřinu by mohly i chodníky, třeba jen díky „dusotu“davů po nich. A energetick­y soběstačná by v budoucnu mohla být i elektronik­a, Nokia má například patent na nabíjení z rádiových vln z okolí, zkouší se různé systémy generování elektřiny z tělesného tepla (co by nevyrobil třeba mobil sám, mohlo by dodat oblečení). Řada zmíněných řešení není příliš efektivníc­h, ale to se alespoň u některých z nich jistě časem zlepší. Pak už zbude jen vyřešit otázku ekologické náročnosti jejich samotné výroby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia