Lidové noviny

Poklek jako protest

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Jak slíbil, tak udělal. Hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick pokračuje ve své protestní akci, kdy odmítá při hymně před začátkem zápasu povstat, i zkraje nové sezony NFL. „Nebudu stát a vzdávat čest vlajce, která reprezentu­je zemi, jež utlačuje černé a jinak barevné. To je pro mne víc než fotbal,“zdůvodňova­l před třemi týdny Kaepernick, kdy gesto udělal během přípravy poprvé. Chce jím poukázat na rasovou diskrimina­ci ze strany policie, která se v poslední době promítá do množství tragických incidentů vůči černošským občanům Států.

TOUCHDOWN

Akt quarterbac­ka týmu San Francisco 49ers většina Američanů včetně kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa odsoudila, ovšem našli se i zastánci, kteří se nebojí dátmu svou podporu najevo. A to i napříč NFL. Při prvním ostrém duelu nové sezony tak vedle Kaepernick­a při hymně poklekl na jednu nohu i jeho spoluhráč Eric Reid, ze soupeřova celku Los Angeles Rams zase Robert Quinn a Kenny Britt zvedli zaťatou pravici (stejné gesto předvedli sprinteři Tommie Smith a John Carlos na stupních vítězů při olympiádě 1968 vMexiku).

Zatímco většina protestují­cích sklízí reakce na svou činnost pouze prostředni­ctvím prohlášení, vzkazů či videí, Brandon Marshall z týmu Denver Broncos pociťuje dopady také po finanční stránce. Začínají se od něj totiž odvracet sponzoři. „Právo jedince na názor je v Americe silně ukotveno. I když oceňujeme Brandonovo gesto, věříme, že tváří v tvář jakékoliv nepříjemné otázce musíme občas stát jeden při druhém a ukázat pouto, které nás jako národ spojuje. Podle nás je jedním z těchto pout národní hymna,“uvedla společnost CenturyLin­k jako důvod ukončení smlouvy. Podobně se vyjádřila i banka Air Academy Federal Credit Union.

Rasová diskrimina­ce není jediným důvodem protestů během hymny. Fotbalistk­a Megan Rapinoeová podobně jedná i v zájmu práv homosexuál­ů. Aby nedostala ke gestu příležitos­t, pustili o víkendu pořadatelé hymnu raději s předstihem ve chvíli, kdy byly týmy ještě v šatnách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia