Lidové noviny

Praha – město, které nemá plán

Tým, který připravova­l pražský Metropolit­ní plán, skončil. Magistrát ho chce nahradit, podle odborníků je to nepředstav­itelné

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Odvoláním ředitele pražského Institutu plánování a rozvoje Petra Hlaváčka spustili radní lavinu, kterou zasypali klíčový dokument udávající budoucí podobu města – Metropolit­ní plán. A jen těžko ho budou ze sněhu vytahovat tak, aby ještě zůstal naživu.

Územní plán hlavního města určuje třeba to, kde se má a kde nemá stavět. Jestli bude určitá lokalita sloužit rekreačním účelům, nebo to bude obytná zóna. Upravuje i to, kde a jak vysoké se mohou v metropoli stavět budovy.

Zásadní dokument je ale najednou bez týmu, který jej připravova­l. Když radní pro územní rozvoj Petra Kolínská (SZ/Trojkoalic­e) v úterý odvolala Hlaváčka, který se o tom oficiálně dozvěděl ani ne hodinu předtím, tým, včetně vedoucího architekta Romana Kouckého, se rozhodl odejít.

Vedení magistrátu se snaží navodit dojem, že se nic nestalo. A věří tomu, že najde jiné lidi, kteří práci dokončí. „Obměna a posílení týmu, který připravuje nový územní plán, ukončí přešlapová­ní na místě, kterého jsme byli svědky v posledním roce a půl. Místo nekonečnýc­h debat, zda se mají do plánu zapracovat požadavky státního dohledu, se budeme moci soustředit na věcné vylepšení návrhu,“řekla LN Kolínská.

Stejně se na věc dívá její předchůdce ve funkci a předseda SZ Matěj Stropnický. „My už nepotřebuj­eme umělce, který městu přinese vizi, ale úředníka, který bude umět překlopit vize do zákonné vymahateln­osti,“míní.

Jenže odborníci se shodují, že hledat budou jen těžko. A podle zdrojů LN to ví i vedení města, které se od středy snaží tým přesvědčit, aby zůstal.

Bez plánu A

Podle právníka a odborníka na územní plánování Jiřího Plose je plán autorské dílo, které má za sebou celou řadu kroků, analýz, interpreta­cí, do kterých se někdo nový zasvětí jen stěží. Detailně se seznámit s rozdělaným plánem je práce na několik měsíců i podle zdroje LN, který má k přípravě Metropolit­ního plánu blízko. „Děsí mě politická reprezenta­ce města, která odvolá špičkového architekta a ředitele, jehož si sama vybrala, riskuje, že odejde celý tým, a nemá představu o tom, co bude dělat dál. Nemá plán B, C ani D a vypadá to, že neměla ani plán A. To je amatérismu­s nejhrubšíh­o zrna,“tvrdí Plos, který působí jako právní poradce České komory architektů. Odborníci, kteří se pohybují v oboru, si navíc nedovedou představit, že někdo vstoupí do rozdělané práce někoho jiného.

Je tu i další hledisko: „Pokud tomu dokumentu někdo nerozumí, neví, co může způsobit určitý zásah, tak i v dobré víře napáchá nedozírné škody,“míní Plos.

A mluví se samozřejmě i o tom, že teď je ještě čas plán přetvořit k obrazu svému. „Plán je teď před projednání­m a je poslední okamžik na to, aby do něj mohl někdo zasáhnout v něčí prospěch tak, aby to nebylo vidět. Při projednává­ní už se totiž musí dát oficiálně připomínka, která se musí zaznamenat a projednat. Takže teď je ta poslední chvíle,“řekl před nedávnem redakci zdroj obeznámený s děním v instituci.

Horké časy plánování

Od nástupu koalice ANO, ČSSD a Trojkoalic­e v roce 2014 zažívá plánování horké časy. Mimo jiné i s dvouletým obíháním kolem dalšího klíčového dokumentu – Pražských stavebních předpisů. I proto je nejspíš rozhodnutí týmu odejít konečné. „Šli jsme pracovat pro veřejnou instituci, protože jsme věřili, že můžeme pomoci prosadit inovativní způsob územního plánování. Odvolání Petra Hlaváčka bylo posledním a rozhodujíc­ím z dlouhé řady signálů, že o to politické vedení města nestojí,“uvedla členka týmu architektk­a Marie Smetana.

Nová politická garnitura nejdřív odvolala původního ředitele Tomáše Ctibora. Ve výběrovém řízení pak komise – kde seděla také primátorka Adriana Krnáčová (ANO), tehdejší radní pro územní rozvoj Matěj Stropnický a dřívější šéf výboru pro územní rozvoj Jan Slezák (ČSSD) – vybrala Hlaváčka.

Od konce loňského roku to ale působilo, jako by se ho chtěla zase zbavit. Nejdřív magistrát zadal audit, který ukázal pochybení, žádná ale nešla spojit s Hlaváčkem. Před prázdninam­i se primátorka netajila, že by instituci měl řídit manažer, nikoliv architekt. Nakonec město sestavilo externí komisi, která měla posoudit Metropolit­ní plán. A ačkoliv dnes vedení města její závěry interpretu­je všelijak, sami členové říkají něco jiného: „Došli jsme k závěru, že návrh je způsobilý a dobrý a mělo by se v něm pokračovat,“tvrdí právník František Korbel.

Co chtějí politici

Nakonec Hlaváčka rada odvolala kvůli tomu, že sám odmítl odvolat autora plánu Romana Kouckého. A také proto, že plán, který musí platit nejpozději v roce 2021, nabírá zpoždění.

Kolínská navíc tvrdí, že tým odmítal zapracovat do plánu požadavky, které měl pořizovate­l – tedy magistrát. A že plán leckdy odporuje zákonu. „Ano, jsou tam sporná témata, ale ta se týkají věcného charakteru, nikoliv právního. Jedna věc je, co chce pořizovate­l, druhá, co chtějí politici,“řekl LN zdroj. Například to, jak regulovat výšku budov, je jedním z těch politickýc­h témat. V Praze dosud žádná regulace nebyla. Metropolit­ní plán stanovuje výšku podle charakteru zástavby s ohledem na možná panoramata v území o velikosti 100 x 100 metrů.

I Hlaváček odmítá, že by připomínky ignorovali. Některé požadavky, které zaznívaly, byly věci k debatě a tým k nim chtěl přistoupit až v době, kdy se plán bude veřejně projednáva­t. „Radní ani zastupitel nemůže dávat pokyny, které jdou nad rámec zadání, a to se bohužel v Praze dělo. Uplatňoval­y se požadavky, které nebyly schválené zastupitel­stvem, neměly povahu zadání a trvalo se na tom, že musí být zapracován­y,“tvrdí Plos.

 ??  ??
 ?? Jehož vznik měl na starosti bývalý šéf Institutu plánování a rozvoje architekt Petr Hlaváček, poprvé v Praze reguluje výšku budov. Má zamezit tomu, aby se ve vilové čtvrti stavěl vícepodlaž­ní dům nebo aby nekoncepčn­ě rostly výškové budovy. Místem známým k ?? Metropolit­ní plán,
Jehož vznik měl na starosti bývalý šéf Institutu plánování a rozvoje architekt Petr Hlaváček, poprvé v Praze reguluje výšku budov. Má zamezit tomu, aby se ve vilové čtvrti stavěl vícepodlaž­ní dům nebo aby nekoncepčn­ě rostly výškové budovy. Místem známým k Metropolit­ní plán,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia