Lidové noviny

Nejmladší „tobrúcká krysa“

- JINDŘICH MAREK

PRAHA Mezi českoslove­nskými obránci dnes již legendární libyjské pevnosti Tobrúk bojovalo od října do prosince 1941 vedle zralýchmuž­ů, kteří zažili euforii mobilizace českoslove­nské armády v září 1938 i hořkost mnichovské zrady, také 41 vojáků mladších dvaceti let. Většina mladičkých „bažantů“se na frontě plně osvědčila. Je zajímavé, že mnoho z nich bylo z Mnichovem odtrženého pohraničí, kde je o nutnosti rozhodného boje s nacisty rázně přesvědčil­i dnes u nás tolik omlouvaní henleinovc­i…

Syn legionáře, který kvůli německémam­ince mohl po dovršení plnoletost­i snadno skončit v uniformě wehrmachtu, utíkal za hranice dvakrát. Klouček, který se měl vyučit řezníkem, vychovaný k obdivu k legionářům a v souladu s věkem i hltající ro- dokapsy poprvé odjel z domova na kole (!) již 8. listopadu 1939 z Bělé pod Bezdězem. Zadržen byl až 4. prosince v rakouském Innsbrucku a kvůli nízkému věku (15 a půl roku) za svoji „potulku“přes hranice dostal „jen“tři měsíce… Jeho druhý útěk o rok a deset dní později byl už úspěšný, a tak se nakonec přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii a Turecko dostal v lednu 1941 do řad 2. roty Čs. pěšího praporu 11 – Východního mezi budoucí Klapálkovy „tobrúcké krysy“.

Při příchodu k jednotce zapřel své jméno. Jen tak se mohl dostal k českoslove­nskému vojsku. Tehdy mu bylo 16 let, šest měsíců a 14 dní! Přesto jeho mládí nebylo v rozporu s vlastnostm­i pravého pouštního bojovníka. Starého posudek za službu v Tobrúku zní opravdu úctyhodně: „V pevnosti Tobrúku vykonával funkci úderníka. Byl velmi statečný až riskantní. Velmi dobře se osvědčil jako člen nočních hlídek, dobrovolně se hlásil vždy do nebezpečný­ch situací. Velitel praporu udělil mu písemné pochválení za statečnost před nepřítelem.“Během služby v Tobrúku byl 8. března 1942 zraněn a později bojoval pro změnu při obléhání německé posádky přístavu Dunkerque.

Po únoru 1948 raději odešel z vlasti do exilu a zemřel zcela zapomenut ve Velké Británii 28. září 2000.

Češi jako národ švejků? Nikoliv. LN přinášejí příběhy lidí, kteří ukázali nevšední odvahu nejen ve válečné vřavě. František Starý se v pouhých šestnácti letech „propašoval“k bojové jednotce.

 ?? Jako šestnáctil­etý chlapec sám sebe „propašoval“k českoslove­nské jednotce na Blízkém východě. V řadách Čs. pěšího praporu 11 – Východního pomáhal bránit pevnost Tobrúk. Válku přežil. FOTO VHÚ ?? František Starý (1924–2000).
Jako šestnáctil­etý chlapec sám sebe „propašoval“k českoslove­nské jednotce na Blízkém východě. V řadách Čs. pěšího praporu 11 – Východního pomáhal bránit pevnost Tobrúk. Válku přežil. FOTO VHÚ František Starý (1924–2000).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia