Lidové noviny

Krajské volby spustí nový boj o moc

-

PRAHA Nastávajíc­í volby do třetiny Senátu a krajských zastupitel­stev jsou výjimečné. Důvody jsou tři. Odstartují desetiletk­u, v níž nás volby čekají každoročně, předznamen­ají horký podzim 2017, kdy po sněmovních volbách dojde k přerozděle­ní moci, a zastihnou řadu stran a hnutí v jistém smyslu na rozcestí.

Proto letošní krajské volby více než kterékoli předchozí ovlivní celostátní politiku. A odpoví na řadu otázek:

Kdo získá munici pro souboj o místopředs­ednické funkce v ČSSD? Našly konkurenčn­í strany pádné argumenty proti hnutí ANO? Postoupí emancipova­ní Starostové a nezávislí do první politické ligy? Získá KSČM přece jenom předpolí pro budoucí vládní angažmá? Kdo se stane lídrem pravice? Kdo v blízké budoucnos- ti vystřídá šéfa lidovců Pavla Bělobrádka? Udrží se ve vysoké politice matador a ministr ČSSD Jan Mládek, pokud neuspěje v senátním klání? Uspěje stranamili­ardáře Iva Valenty? A jak dopadnou xenofobní politická uskupení?

ČSSD: akce místopředs­eda

Premiér a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka vytyčil jasný cíl: sedm hejtmanů a devět senátorů. Mezi sociálními demokraty ale zaznívá, že hranice úspěchu je už na kvótě pěti hejtmanský­ch křesel.

ČSSD má oproti hlavnímu kon- kurentovi hnutí ANO výhodu zkušených vyjednavač­ů, kteří bravurně zvládají zákulisní dohadování o koalicích. ČSSD tedy stačí skončit kolem druhého či třetího místa ve většině krajů a vyjednat nové koalice.

Pokud by se ale ČSSD nepodařilo získat alespoň pět hejtmanů, strana se dá do pohybu. Na jaře ji čeká sjezd a Sobotkovi vnitrostra­ničtí soupeři čekají na příležitos­t získat židle místopředs­edů. V této souvislost­i se hovoří o jihočeském hejtmanovi Jiřím Zimolovi, jehož šance by posílilo volební vítězství v regionu. V kuloá- rech zaznívá, že by mohl být konkurente­m pro muže číslo 2 ve straně – Milana Chovance.

ANO: poučení z chyb?

Hnutí vedené Andrejem Babišem je již tři roky umoci. Po komunálníc­h volbách 2014 se ukázalo, že v několika městech nezvládlo výběr kandidátů, což vedlo až k rozpadům koalic (Praha, Brno, Ostrava). Na krajské rady bude vidět více a pro ANO bude do sněmovních voleb důležité voličům dokázat, že krajské kandidátky přichystal­o s větší zodpovědno­stí.

 ??  ?? ONDŘEJ KOUTNÍK
ONDŘEJ KOUTNÍK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia