Lidové noviny

Daňový formulář zeštíhlí

- MIROSLAV PETR ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý Více na straně 14

PRAHA Má to být jedno z účinných opatření ke snížení administra­tivní zátěže pro plátce daní. Daňový formulář pro nepodnikaj­ící fyzické osoby, tedy klasické zaměstnanc­e, by měl podle plánů ministerst­va financí zeštíhlet z nynějších čtyř na dvě stránky. Lidem to usnadní komplikova­né vyplňování kolonek pro finanční úřady.

Zjednoduše­ný tiskopis bude fungovat už od příštího roku, bude tedy zahrnovat období letoška. „Je to něco, co tu leželo na stole už od roku 2006, ale předchozí ministři to nedotáhli do konce,“uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Zmenšený formulář už ale fungoval krátce před tím – od roku 2004 jako takzvané „áčkové“daňové přiznání. Pak ho tehdejší ministerst­vo financí zrušilo. Teď se k němu po deseti letech vrací.

Resort uvádí, že se úleva dotkne necelé poloviny z celkového počtu 2,1 milionu loni podaných daňových přiznání. Netýká se však lidí, kteří mají ještě nějaký další příjem, například z pronájmu bytu nebo příjmy ze zahraničí. „Je otázka, jakého počtu osob se snadnější práce s vyplňování­m formulářů dotkne ve skutečnost­i. A zda to vlastně není jen opatření na efekt. Velké části zaměstnanc­ů totiž vyplňuje přiznání přímo jejich zaměstnava­tel a lidé ho dostávají už pouze připravené k podpisu,“říká předseda Unie daňových poplatníků ČR Ondřej Lichnovský.

Ministerst­vo financí včera představil­o i další opatření, které má usnadnit život daňovým subjektům. Konkrétněm­alým podnikatel­ům má umožnit snazší cestu ke schválení paušální platby daně. Dnes tuto možnost využívá pouze 50 živnostník­ů, kteří nemají zaměstnanc­e a příjmy čerpají výhradně z vlastní podnikatel­ské činnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia