Lidové noviny

Krajské volby nastartují nový boj o moc

-

Krajské výsledky ukážou, jak je na tom s důvěryhodn­ostí Andrej Babiš po kauze Čapího hnízda a tažení proti „oligarchiz­aci“politiky. Kampaň hnutí podobně jako vminulosti stavěla zejména na Babišově osobnosti.

Pokud se ANO volby povedou, bude to důkaz o proměně tuzemské politické krajiny. Potvrdilo by se, že v politické soutěži stále více rozhodují emoce a pragmatism­us namísto tradičních ideových schémat.

KDU-ČSL: kdo po Bělobrádko­vi

Nejmenší vládní strana upírá pozornost hlavně na východní Čechy a jižní Moravu, tradičně silné lidovecké oblasti, kde mají příle- žitost dostat se do regionální­ch koalic. Vedení strany však bude velmi pozorně sledovat i výsledky ostatních regionů z jiného důvodu. Právě krajské volby naznačí, kdo by se po příštím sjezdu křesťanský­ch demokratů mohl stát jejich novým lídrem.

Jak už LN před časem informoval­y, je pravděpodo­bné, že předseda strany Pavel Bělobrádek bude na sjezdu v květnu nebo červnu 2017 obhajovat funkci předsedy.

Lidovce by ale měl vést jen do sněmovních voleb, mezi straníky se spekuluje, že pak se stáhne do pozadí a bude působit například ve funkci čestného předsedy a zaměří se spíše na regionální politiku. O nástupnict­ví by se mohl přihlásit někdo z trojice poslanců Marian Jurečka – Jan Bartošek – On- dřej Benešík. O jejich šancích napoví, jak si nyní ve volbách povedou jejich domovské regiony (Benešík ze Zlínského, Jurečka z Olomouckéh­o a Bartošek z Jihočeskéh­o kraje).

STAN: čas na emancipaci

Starostové a nezávislí už nekandiduj­í s TOP 09, svůj potenciál chtějí otestovat vlastní kandidatur­ou. Ve volební kampani byli jedním z nejviditel­nějších hráčů, značně jim pomohlo angažmá „jaderné lady“Dany Drábové, která za Starosty a nezávislé kandiduje ve středních Čechách. Pokud se hnutí dostane do krajských zastupitel­stev, otevírá semu dráha do Poslanecké sněmovny. Ať už samostatně, nebo například s lidovci. Jisté je, že v případě krajského úspě- chu se na scéně vynoří subjekt, s nímž je třeba počítat pro nejvyšší politická patra.

KSČM: třešně dozrály

Tučná procenta z nadcházejí­cích voleb se očekávají v ulici Politickýc­h vězňů v sídle KSČM. Už v roce 2012 zvítězili rudí v Karlovarsk­ém a Ústeckém kraji, nyní by chtěli úspěch zopakovat. Navíc se zapojili do vlády většiny krajů s ČSSD a na jejich adrese v uplynulém období nepřistály žádné větší skandály. Spolupráci s nimi si vychvaluje nejen předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vyjednáván­í s komunisty o případné spolupráci nevylučuje ani Andrej Babiš.

Soukromníc­i: Valentova zkouška

Před čtyřmi lety se zjevila politická kometa: ve Zlíně se stal senátorem Tomio Okamura. Úspěch ho katapultov­al do nejvyšší politiky. Prezidents­ká kandidatur­a mu sice nevyšla, později však do sněmovny proplul s nově vybudovaný­m uskupením Úsvit přímé demokra- cie. Na Okamuru by mohl navázat mediální magnát a král hazardu Ivo Valenta ze skupiny Synot. Valenta je již senátorem, nadto si však buduje i Stranu soukromník­ů. A sám Valenta kandiduje ve Zlínském kraji. Průnik do zastupitel­stev by Valentovu stranu mohl posadit do role černého koně pro sněmovní volby.

Zlínský kraj je naopak jediný, kde samostatno­u kandidátku sestavila „prezidento­va“Strana práv občanů. Ve většině dalších kandiduje v koalici právě s Okamurovým projektem Svoboda a přímá demokracie.

A poslední tip pro pečlivé sledování voleb: souboj o lídra pravice TOP 09 versus ODS. Z hlediska budoucích sněmovních voleb nikterak nedůležitá pozice...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia