Lidové noviny

Desatero úspěšného voliče

-

vat k předtištěn­ým jménům nějaká nová, případně ta stará přepisovat, hlas pro takového „kandidáta“komise nezapočítá, ale celý lístek zůstane platný i po takových úpravách. Co se týče vlivu připojován­í vzkazů nebo obrázků na platnost hlasu, lze použít úvodní větu z památníků: Můžeš kreslit, můžeš psát, ale listy netrhat.

Lístky měli mít všichni ve svých schránkách nejpozději do úterý. Pokud ne, nevadí – každý dostane kompletní sadu od okrskové volební komise.

7. Komise do domu

Pokud někomu brání zdravotní problémy nebo jiná vážná překážka, aby přišel do volební místnosti, dva členové komise dorazí za ním domů s přenosnou urnou. Žádosti o tuto návštěvu se adresují obecnímu úřadu, ve dny voleb už přímo komisi – oboje stačí telefonick­y. Pokud je ale člověk v nemocnici, která se nachází v jiném kraji, než kde má trvalé bydliště, žádná komise nedorazí.

8. Voličský průkaz ano, ale

Do krajů lze volit na voličský průkaz, ale jenom v rámci územního obvodu, kde má člověk trvalé bydliště. To znamená, že obyvatel Hodonína může s průkazem vyjevit své politické cítění v Břeclavi nebo Znojmě, ale v Bruntále či Kolíně už bude mít smůlu. Nemusí být ve městě, kde trvale pobývá, ale musí být ve svém kraji.

Se senátními volbami je to stejné, člověk nemusí být přímo ve svém městě, ale za hranicemi daného volebního obvodu pozbývá průkaz smyslu. Jiné je to u Čechů zapsaných v seznamu voličů při některém ze zastupitel­ských úřadů v cizině – ti mohou volit v kterémkoli okrsku, pokud zrovna při volbách přijedou do původní domoviny. Písemně šlo o průkazy žádat do 30. září, osobně do středeční 16. hodiny, pak se seznamy voličů uzavřely.

9. Vězňové mají smůlu

Ve vězení lze volit do krajů a Senátu jen v těch nemnoha případech, kdy se trestancov­o trvalé bydliště shoduje s adresou nápravného zařízení, v praxi jsou to mizivá procenta. Jiné je to u voleb do sněmovny a Evropského parlamentu. Tam je volební právo vězňů nedotčeno. Ale u krajů, obcí a Senátu mají zpravidla smůlu.

10. Porušování zákona

Když si člověk všimne, že před volební místností někdo rozdává pětistovky za předchysta­né hlasovací lístky nebo jakkoli jinak manipuluje s výsledkem voleb či pravidly, může to nahlásit komisi nebo rovnou policii. Na tu by se měl každý obrátit i v případě, kdyby na nezákonné chování narazil u členů komise, třeba kdyby od voličů přebírali obálky s tím, že je do urny dají později sami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia