Lidové noviny

Úředník zapomněl na oběti krvavé války

Ředitel azylového odboru Tomáš Haišman má zachovávat nestrannos­t. Přitom se netají spornými názory na migraci

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Tomáš Haišman, ředitel odboru azylové a migrační politiky na ministerst­vu vnitra, je mírně řečeno svérázný úředník. Vystudovan­ý etnolog, který rozhoduje o osudech azylantů a téměř půl milionu cizinců v Česku, nechodí pro ostrá slova daleko.

Zkraje tohoto týdne například vystoupil na semináři k migraci v Poslanecké sněmovně. A pronesl tu přinejmenš­ím zarážející výroky, které by spíše příslušely politikovi s velmi kritickými názory na migraci.

Loňský proud migrantů byl podle jednoho z nejdůležit­ějších úředníků ve státě „čistě ekonomický“. „Pokud by šlo o uprchlíky, pak by pravděpodo­bně uprchli z rizikové země do země sousední, kde je poskytnuto bezpečí,“prohlásil Haišman, pod jehož odbor spadá tisícovka zaměstnanc­ů. Tedy víc, než kolik má pod sebou třeba ministerst­vo pro místní rozvoj.

Haišman přidal ještě další emotivní výrok. Západní Evropa podle něj v 60. a 70. letech utratila peníze určené na integraci na vědecké studie a akademické debaty. Vysoký úředník vnitra se opřel také do EU. Evropská komise prý provádí neomarxist­ické experiment­y.

To ovšem ještě neplatil zákon o státní službě, který úředníkům nařizuje vykonávat svou práci nestranně a „zdržet se všeho, co by mohlo ohrozit důvěru v nestrannos­t“. Haišmanovy výroky ale vzbuzují dojem, že straní odpůrcům migrace. A navíc jsou silně subjektivn­í. Třeba čísla OSN představu o „čistě ekonomické“migraci vyvracejí. O jaká fakta se Haišman ve svých odsudcích opírá, zjistit nelze. Na dotazy zaslané LN architekt české migrační politiky, který na vnitru pracuje již od roku 1992, nereagoval.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na Haišmanový­ch prohlá- šeních nevidí nic špatného: „Považuji za normální, když na sněmovním semináři dostane prostor i odborník na migraci.“

Někteří experti zabývající semigrací se však domnívají, že Haišman mluví a vystupuje spíš jako politik než státní zaměstnane­c, který by měl zachovávat nestrannos­t.

„Haišman směřuje do politiky? Nebo úředník u nás už může říkat, co a jak chce?“reagoval na nedávné vystoupení šéfa azylového odboru na vnitru europoslan­ec Pavel Telička.

Nad Haišmanový­m vystupován­ím se podivuje také právník specializu­jící se mimo jiné namigrač- ní právo Pavel Čižinský. „On má potřebu vymezovat se vůči odborné veřejnosti. A také pěstovat dobré vztahy s poslanci. Je ale fakt, že má autoritu napříč celým politickým spektrem,“míní.

Podle Martina Rozumka, ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům, jsou Haišmanovy výroky necitlivé vůči obětem krvavé války v Sýrii. „Jestli vysoký úředník ministerst­va vnitra neví, co je uprchlík, pak svou práci nepochopil,“říká.

Debata s konspiráto­ry

Problemati­cké podle Rozumka bylo i složení přednášejí­cích, s nimiž si Haišman sedl za jeden stůl. Mezi pozvanými byli lidé, jejichž texty se objevují na webech šířících nenávist vůči cizincům a konspiračn­í teorie. Vedle Haišmana se ve sněmovně objevil třeba bývalý muslim Lukáš Lhoťan nebo publicista Benjamin Kuras.

Za akcí ve sněmovně stála Platforma pro zachování evropské kultury a jejích hodnot, která sdružuje čtyřicítku poslanců a senátorů odmítající­ch multikultu­ralismus a zejména muslimské přistěhova­lectví.

Platforma má ve svých stanovách mnoho sporných prvků. Chce třeba válečné uprchlíky přijímat jen v případě, že nebude možná účinná pomoc v regionu jejich původu. Takové chování je ovšem v rozporu s mezinárodn­ími úmluvami o postavení uprchlíků.

 ?? Ředitele odboru azylové a migrační politiky na ministerst­vu vnitra Tomáše Haišmana za výroky kritizují FOTO MAFRA – VIKTOR CHLAD ?? Neziskové organizace
Ředitele odboru azylové a migrační politiky na ministerst­vu vnitra Tomáše Haišmana za výroky kritizují FOTO MAFRA – VIKTOR CHLAD Neziskové organizace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia