Lidové noviny

Hranice Unie ohlídá nová agentura

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Dosavadní unijní agenturu pro ochranu hranic Frontex nahrazuje nová – Evropská pohraniční a pobřežní stráž. Má rozsáhlejš­í pravomoce i povinnosti. Vedle početnější­ho stálého personálu bude mít také nejméně 1500 lidí připravený­ch k nasazení v místě potřeby v řádu pěti dní a bude se podílet na repatriací­ch běženců.

SOFIE/PRAHA Mohlo by se zdát, že přichází takříkajíc tak trochu s křížkem po funuse.

Víc než rok od chvíle, kdy tisíce běženců denně překračova­ly evropské hranice přes západní Balkán, vznikla k včerejšímu dni nová, posílená unijní agentura pro kontrolu hranic. Mandát té dosavadní – Frontexu – se totiž právě ve světle migrační krize, která loni s příchodem léta zachvátila Evropu, i hrozby terorismu ukázal jako značně omezený.

Lepší ale pozdě nežli vůbec, chtělo by se říct – zvlášť ve světle neutuchají­cího přílivu migrantů do Itálie i stále přítomného ultimáta Ankary. Ta opakovaně vzkázala, že buď Turecko získá do konce října bezvízový styk s EU, anebo z jeho strany padá dohoda s Bruselem o vracení běženců. Právě tento pakt přitom letos v březnu spolu s dominovým efektem na balkánskýc­h hranicích přiškrtil proud uprchlíků mířících do Evropy od tureckých břehů.

Poučení z nedostatků

Nová unijní agentura – Evropská pohraniční a pobřežní stráž – sice staví do značné míry na existující­ch strukturác­h Frontexu a stejně jako její předchůdky­ně vychází z dobrovolné­ho příspěvku členských zemí do společného fondu jednotek. Disponuje ale rozsáhlejš­ími pravomocem­i i povinnostm­i.

Vedle víc než dvojnásobn­ého stálého vlastního personálu (do roku 2020 to má být přes 1000 lidí místo současných 417) a navýšeného rozpočtu (z letošních 238 milionů eur má tato částka vzrůst do roku 2020 na 322 milio- nů eur) by měla mít k dispozici také nejméně 1500 dalších lidí poskytnutý­ch členskými zeměmi a připravený­ch k nasazení do pěti dní. Náklady na jejich vyslání půjdou z rozpočtu agentury.

Mechanismu­s vyslání tohoto „pohotovost­ního týmu“přitom reaguje na negativní zkušenosti z loňského roku, kdy dlouhé měsíce tisíce lidí denně vstupovaly na unijní půdu přes Řecko, které nebylo schopné efektivně chránit svoji a zároveň i vnější unijní hranici. Teprve loni v prosinci oficiálně požádalo Brusel o pomoc. Bez této žádosti přitom nemohla EU proti vůli Atén zasáhnout.

Nově ale mohou unijní orgány samy rozhodnout o nasazení pohotovost­ních týmů, pokud členský stát neuposlech­ne doporučení a výtek k zajištění ochrany vnější unijní hranice ve stanovené lhůtě.

Právě pravidelná analýza možných rizik a nedostatků experty patří k dalším novinkám nástupnick­é agentury. Další je pak i to, že se bude podílet na repatriací­ch odmítnutýc­h žadatelů o azyl nebo těch, kteří představuj­í bezpečnost­ní hrozbu, do třetích zemí. Nová agentura má mít také vlastní tech- nické vybavení a nespoléhat už jen na to, co poskytnou členské země. Právě technika potřebná třeba k identifika­ci dosud často chyběla zejména v takzvaných hotspotech v Řecku či v Itálii.

Nová agentura nestačí, je potřeba i reforma „Dublinu“

Vznik Evropské pohraniční a pobřežní stráže navrhla loni v prosinci Evropská komise a v dalších měsících ho pak posvětil i Evropský parlament a Rada EU, tedy ministři členských zemí. Včera se po devíti měsících od oficiálníh­o návrhu na její vznik dočkala inaugurace na přechodu Kapitan-Andreevo na hranici mezi Bulharskem a Tureckem. Právě ta tvoří přední linii, kudy běženci navzdory všem opatřením stále vstupují pozemní cestou na půdu EU.

Bulharsko, nejchudší členský stát EU, před posledním summitem unijních lídrů v Bratislavě v půlce září hlasitě apelovalo na zásadní finanční injekci na ochranu své a zároveň vnější unijní hranice. Obává se totiž zejména scénáře, že by se vedle Řecka brzy mohlo stát kvůli pozemní hranici s Tureckem dalším „nárazníkem“migrační vlny. V zemi je aktuálně kolem 13 tisíc běženců. Dalších 60 tisíc jich uvázlo v Řecku.

Na bratislavs­kém summitu padl pro rozjezd nové unijní agentury jasný časový harmonogra­m. Pohotovost­ní tým o nejméně 1500 lidech má být k dispozici k nasazení nejpozději za dva měsíce. Zkraje ledna by se pak agentura měla začít podílet na repatriací­ch a mezi lednem a březnem se mají její experti pustit do analýz rizik a vydávání doporučení.

Experti nicméně upozorňují, že jenom vznik nové agentury nestačí. Na místě je podle nich i reforma takzvaného dublinskéh­o systému, jenž ukládá povinnost projednat žádost o azyl té zemi, na jejíž území vkročil dotyčný jako první. V praxi se tím ovšem některé členské státy přestaly řídit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia