Lidové noviny

Šéfem OSN bude bojovník za práva uprchlíků

- NEW YORK

V posledních měsících se často spekuloval­o, že následníke­m generálníh­o tajemníka OSN Pan-ki Muna se stane buď poprvé v historii žena, anebo zástupce z východní Evropy. Ve středu večer se ale ukázalo, že všechno bude jinak – šéfem světové organizace se na příštích pět let stane v lednu bývalý portugalsk­ý premiér António Guterres.

Překvapivý vítěz získal ve středeční předběžné tajné volbě 13 hlasů z 15, dva státy se zdržely. Včera už proto Rada bezpečnost­i ani nemusela hlasovat a Guterresov­o jmenování potvrdila aklamací. Nového prvního muže OSN musí potvrdit ještě Valné shromážděn­í, to už je však podle diplomatů jen formalita.

Sedmašedes­átiletý Guterres si získal renomé především v posledních deseti letech, kdy vedl agenturu OSN pro uprchlíky (UNHCR) a neúnavně tlačil na bohaté země, aby se v jejich prospěch víc angažovaly.

Opakovaně přitom varoval, že se miliony běženců z Iráku, Sýrie, Afghánistá­nu a dalších států vydají do Evropy, pokud se země jako Jordánsko a Turecko nedočkají pomoci pro zvládnutí přílivu běženců, o něž se nyní starají.

„Když lidé říkají, že nemohou přijmout Syřany, protože jsou muslimové, tak tím podporují teroristic­ké organizace a umožňují jim být efektivněj­ší v náboru lidí,“citovala Guterrese agentura AFP. Zmíněná slova řekl loni v prosinci, krátce předtím, než odstoupil z pozice šéfa UNHCR.

V čele agentury se Guterres rovněž zasloužil o její rozsáhlou reformu, díky níž poklesl počet zaměstnanc­ů v ženevském ústředí o třetinu. OSN pak mohla lépe reagovat na uprchlicko­u krizi a vyslat více lidí k hotspotům, kde se registrují migranti.

Bývalý portugalsk­ý prezident Anibal Cabaco Silva o něm řekl, že je „respektova­ným hlasem, kterému naslouchá celý svět“. Právě respekt bude v nové funkci potřebovat - úkolem šéfa OSN je totiž kromě vedení administra­tivy i předcházen­í mezinárodn­ím sporům mezi jejími členy.

Do vysoké politiky vstoupil vy- studovaný inženýr Guterres v roce 1976 v prvních demokratic­kých volbách po revoluci. Zdatný řečník se rychle prosadil se své Socialisti­cké straně a v roce 1992 se stal jejím šéfem – tehdy ještě v opozici. O tři roky později už ale stranu dovedl k vítězství ve volbách a stal se premiérem. Portugalsk­o v té době zažívalo rychlý ekonomický růst, a Guterres tak mohl splnit jeden z hlavních bodů svého programu: zavedení minimální mzdy.

K úspěchům Guterresov­y proevropsk­é vlády lze zařadit i splnění kritérií pro zavedení eura, které Portugalsk­u umožnilo přistoupit k evropské měně už v roce jejího zavedení. Další volby v roce 1999 socialisté pod vedením Guterrese opět vyhráli, i když nezískali parlamentn­í většinu.

Ve stejném roce vypukly nepokoje v bývalé portugalsk­é kolonii Východním Timoru a Guterres se stal vedoucím hlasem žádajícím intervenci OSN, která nakonec situaci uklidnila.

Když v roce 2000 převzala portugalsk­á vláda rotující předsednic­tví EU, přijala Evropská komise takzvanou Lisabonsko­u strategii, dokument s cílem vytvořit z Evropské unie do roku 2010 „nejdynamič­tější a nejkonkure­nceschopně­jší ekonomiku světa“. To, co bylo vnímáno jako velký úspěch, ale nakonec zůstalo jen na papíře. O rok později se Guterres v důsledku zpomalení ekonomiky z domácí politiky stáhl a přešel do mezinárodn­í diplomacie. rok

Ti, kdo nepřijímaj­í Syřany kvůli muslimské víře, podporují teroristic­ké organizace, tvrdí António Guterres, nový šéf OSN.

 ?? António Guterres FOTO REUTERS ??
António Guterres FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia