Lidové noviny

Dohodli se o dronech. Ale bez Ruska a Číny

- WASHINGTON

nebo Izrael. A z velkých států zatím smlouvu nepodpořil­a Brazílie, Čína a Rusko.

Podle nové dohody budou pro drony platit stávající pravidla upravující ozbrojené konflikty a dodržování lidských práv. Stejně tak pro export bezpilotní­ch strojů, podle současných dohod, které zapovídají šíření zbraní diktátorsk­ým režimům.

„Nově přijatý dokument je důležitým prvním krokem k obsáhlé smlouvě, která by měla později formulovat pravidla pro užívání dronů,“citovala agentura Reuters Mika Tonera, mluvčího amerického ministerst­va zahraničí.

Spojené státy a čtyři desítky dalších zemí podepsaly tento týden novou dohodu, která stanoví pevná pravidla pro vývoz a využívání armádních dronů.

Mocná palebná síla

Spojené státy dnes využívají drony především v Iráku a Sýrii k útokům proti militantům z Islámského státu, al-Káidy a dalších teroristic­kých organizací.

Využití dronů už překročilo původní spíše podpůrnou a průzkumnou roli. Americké drony tak už loni například vypálily v Afghánistá­nu větší objem munice než konvenční síly. A tento podíl se neustále zvyšuje.

Některé drony jsou miniaturní, ty větší ale dosahují velikosti menších dopravních letadel. Přestávají být raritou. Stává se z nich nedílná součást současné válečné strategie.

Především Írán si na americké aktivity stěžuje. Přelet špionážníc­h dronů oznámil naposledy na konci srpna, tedy v době, kdy Teherán uvedl nový systém protivzduš­né ochrany okolo citlivých jaderných zařízení. sla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia