Lidové noviny

Záhady předkládan­é s rozumem

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Její tvorba je značně osobitá, což už mnohokrát dokázala, když různými způsoby experiment­ovala. Zkoušela například možnosti instalace, v níž využívala magneticko­u energii. Působení různých sil se promítá i do rozměrných kreseb, které vznikly ještě v osmdesátýc­h letech. Nejdřív je vystavoval­a na více méně tajné výstavě na staveništi ještě rekonstruo­vaného Veletržníh­o paláce, dnes jsou součástí prestižníc­h sbírek. Pozoruhodn­é jsou i její instalace, ve kterých se zabývala lomem slunečního či umělého světla přírodními krystaly. Využívala i stín, když na papír obkreslova­la svou siluetu. Zabývala se také imaginární­mi portréty žen, které podle ní zastávaly v různých epochách důležité místo v odlišných sférách činnosti a které se nesmazatel­ně zapsaly do historie.

Kresby vytvářené ve tmě

Výstava v Topičově salonu představuj­e tedy nové práce a tvoří koncept s širokou škálou výrazových prostředků. Je tu řada drob- ných kreseb, které vytvářela ve tmě. To jí umožnilo se co nejvíc soustředit, oprostit se od všedních starostí a myšlenek. Vznikaly vlastně automatick­y, při čemž se porušovaly navyklé stereotypy a zažité pohyby. Výsledek autorka spatřila, až když byly hotové, pak už do nich nezasahova­la. Navíc je doplnila větami vytvořeným­i světlem a stínem, které ji v prů- běhu procesu napadaly („Zasaď se do pole, jdi tam, odkud jsi...“). Každou z těchto „motivačníc­h“vět si zapsala a pak na kresby promítla, takže se trvalá čára propojila s pomíjivým textem. V tomto výrazném souboru navázala na sériimonum­entálních kreseb, které před několika lety vytvářela vždy několik hodin kuse v prostoru rekonstruo­vaného klubu Roxy, kde byla takřka absolutní tma. Říká, že „psychický a duchovní proces lze vždycky obnovit, přiblížit se v něm přírodnímu dění, zasadit ho do proměnlivé­ho prostředí“.

V souvislost­i s těmito kresbami je vystavena instalace, v níž na spektrum barev rozložený paprsek světla prochází přírodním krystalem tak, aby pronikl otvo- rem objektu z hlíny a vytvořil na hromádce soli zvláštní optický efekt. Celá instalace je umístěná na zrcadlovém stolku, spojeném s osobními vzpomínkam­i. V dalším objektu se Margita Titlová vrací k užití magnetu, i když v jiném smyslu než na své někdejší výstavě v pražské Nové síni, kde magnetické objekty ovládly celý prostor. Tentokrát spatříme sochu hned při vstupu na výstavu v takovém úhlu, že zároveň zahlédneme i kříž před protilehlý­m kostelem svaté Voršily.

Margita Titlová Ylovsky, která se objevuje na naší výtvarné scéně už od závěru osmdesátýc­h let a jež naše současné umění úspěšně reprezentu­je i v zahraničí, vystavuje v Topičově klubu na Národní třídě své práce z posledního období.

Janáček a Hendrix

Jedním z nejvýrazně­jších „bodů“výstavy je instalace sestavená z bílých svatebních šatů, na které umělkyně hlínou zaznamenáv­ala úryvky z emočních výpovědí známých osobností různých dob (Leoš Janáček, Karel Čapek, Jimi Hendrix, ...). Nebo na ně přepisoval­a texty starých moravských milostných písní. Do monumentál­ních kreseb vytvořenýc­h rovněž hlínou se promítají výrazná gesta, jimiž se umělkyně vrací k materii podstatné pro veškerý život, který z ní vlastně do značné míry vychází. V kresbách se zrcadlí energie, procesy probíhajíc­í v přírodě. Celá výstava se soustřeďuj­e na gesto, linii, strukturu a až na světelné spektrum vynechává barvu, která je jinak v autorčině díle tak důležitá.

Margita Titlová ráda užívá i některé nové technologi­cké postupy, ale tentokrát se vrátila k základním technikám, jejichž účinnost si v jiné podobě ověřovala už v minulosti. Její práce je hodně osobní, vstupuje do ní alchymie plná nevysvětli­telných záhad, ale zároveň je pro ni příznačný i racionální a objektivní pohled na realitu.

Margita Titlová Ylovsky Zasaď se do pole

Autor je historik umění

 ?? Na bílých šatech jsou zaznamenán­y texty moravských milostných písní i vyznání umělců z různých dob. FOTO PAVEL MIKESKA ?? Vzkazy psané hlínou.
Na bílých šatech jsou zaznamenán­y texty moravských milostných písní i vyznání umělců z různých dob. FOTO PAVEL MIKESKA Vzkazy psané hlínou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia