Lidové noviny

Ňouma Vaněk jako Havlovo alter ego?

- JANA MACHALICKÁ

LN Jaká byla vaše první reakce, když jste zjistila, že existuje Havlův diář z vězení ?

Překvapilo mě to. Myslela jsem, že si Václav poznámky takového typu nedělal. Celý život si sice chtěl psát deníky, a i v tom kalendářík­u se často objevuje věta „psát si deník“, ale až na jednu výjimku to nikdy nesplnil. Myslím, že ve vazbě v roce 1977 šlo hlavně o terapii, o to zabít čas a psaním se od situace, v jaké se ocitl, odpoutat.

LN Je ale dost zvláštní, že takové osobní poznámky pak někomu věnoval, zde tedy Zdeňku Urbánkovi. To jistě svědčí o tom, jak blízký pro něj byl, že?

Absolutně mu důvěřoval a taky asi nechtěl mít něco tak intimního doma. U Havlů byly často domovní prohlídky. Když se vrátil z kriminálu, byl Zdeněk vedle Olgy a Ivana určitě nejbližším přítelem, pomocníkem, člověkem, na kterého se vždy mohl spolehnout a s kterým byl neustále v kontaktu. Takový jeho guru. LN Byl jeho otcovským přítelem?

Neřekla bych, že to byl tento typ vztahu. Zdeněk byl sice starší, ale měl velmi mladou duši a byl pronikavě inteligent­ní, byl to člověk, který držel krok s dobou a byl ve věci. A pro Václava věk v tomto směru nebyl podstatný. Například jeho přítel Jan Grossman byl také starší, a na druhé straně měl kamarádské vztahy i s daleko mladšími lidmi, třeba s Jáchymem Topolem nebo s dětmi Němcových. Jakmile se dítě posadilo ke stolu, četlo a diskutoval­o, bylo pro něj partnerem.

LN Zaskočilo vás něco při prvním prolistová­ní?

Když jsem poznámky poprvé prošla, v podstatě jsem se nic nedozvěděl­a. Byly špatně čitelné a museli jsme je doslova luštit. Zajímavé jsou soupisy psané do úhledných sloupečků hůlkovým písmem. Je to takové okno do jeho světa – seznamy přátel a úkolů, které si dával, jak si život plánoval, celý ten jeho systém. To mě překvapilo. LN Vyluštili jste všechno? Jak jste postupoval­i?

Dešifroval­i jsme s Davidem Duškem asi devadesát procent, bylo to pracné a bez lupy by to nešlo. Měli jsme tu výhodu, že jsme se v tom prostředí orientoval­i – uměli jsme si vysvětlit větší část zkratek, znali jsme lidi, o kterých se Václav zmiňoval, věděli jsme, kdo má jaké přezdívky, jak se v tomto okruhu lidí mluvilo, jaké kódy v něm fungovaly. Později se v Knihovně Václava Havla přidali kolegové a ti také ještě ledacos rozlouskli.

Anna Freimanová, znalkyně Havlova díla, mimo jiné autorka knihy Václav Havel: O divadle, se podílela i na vydání jeho diáře z vězení. Zkoumala zápisky po stránce divadelní a objevila v nich zárodky a úvahy budoucích her. Z nich později napsal Protest. Podle Freimanové v diáři zajiskřila i inspirace Pokoušení, která pak dlouho zrála, hru napsal za osm let.

LN Jsou skutečně v poznámkách zachycené zárodky několika pozdějších Havlových her, jakési urverze?

Urverze rozhodně ne. Záznamy a úvahy o dramatický­ch textech jsou většinou heslovité. K psaní se upínal, měl to pro něj být prostředek, východisko ze situace, způsob, jak se odpoutat od toho, co právě žil. Nejprve chtěl psát celovečern­í hru. Nezapomeňm­e, že se jedná o rok 1977, tedy už celkem dlouho po úspěšných šedesátých letech. První polovina let sedmdesátý­ch byla z jeho hlediska dost jalová. Napsal sice Spiklence a svou verzi Žebrácké opery. První hru ale nepovažova­l za moc povedenou a druhá zřejmě z důvodů brechtovsk­é tradice nenašla v cizině, kde se jeho hry uváděly, ohlas.

Takže ve vazbě chtěl napsat úspěšnou celovečern­í hru, ale moc se mu to nedařilo. Zdá se, že jeho myšlenky stále utíkaly k tomu, co se povedlo nedávno. A to byl Ferdinand Vaněk. V roce 1975 napsal aktovky Audience a Vernisáž, vlastně jen tak k pobavení přátel. Měl s nimi úspěch nejen doma, ale i v zahraničí, a jako autor se tak vrátil „na scénu“. Vypadá to, že Václava zážitky posledních měsíců a střet s vězeňskou realitou inspiroval­y ke čtyřem kratším hrám o Ferdinandu Vaňkovi, které na sebe měly volně navazovat. Později bohužel dokončil jen jednu, Protest. Na základě kusých poznámek, grafů a různých souvislost­í jsem se snažila děj zrekonstru­ovat. Jsou to hypotézy, ale pro každou z nich jsem našla v diáři důvod. Myslím si, že v tom příběhu mohou být zašifrován­y i stopy osudu Václava Havla z let, kdy o jeho životě víme hrozně málo, protože žil v ústraní.

LN Jak jste při té rekonstruk­ci postupoval­a?

Nejdřív jsem zápisky četla a četla stále dokola. Musela jsem je poskládat chronologi­cky, protože Václav psal do diáře také na přeskáčku. Samozřejmě pro mě byly důležité zápisky o tom, co prožíval ve vězení. Hledala jsem vazby mezi jednotlivý­mi nápady a grafy. Pracovala jsem s dalšími souvislost­mi a s dalšími texty, které během života napsal.

Kromě „vaňkovek“si zaznamenáv­al i jiné nápady. Ve chvíli, kdy se dostal do pasti, kterou na něj nastražilo StB, „potkal“faustovské téma. Žádný zásadnější koncept nebo půdorys Pokoušení v diáři sice není, ale inspirace tam zajiskřila a potom dlouho zrála. Václav Havel napsal Pokoušení až za osm let. Jsou tam i jiná témata. K některým traumatům a situacím se později vrátil třeba v Largu desolatu.

Pak je tam ještě náznak jedné hry, nazval ji Vehikl, ale o té jsem nezjistila vůbec nic, nikdo si na ni nevzpomíná.

 ?? „Myslím, že ve vazbě v roce 1977 šlo hlavně o terapii, o to, zabít čas a psaním se odpoutat od situace,“říká Anna Freimanová. FOTO MAFRA – M. SVÁČEK ?? Zápisky terapií.
„Myslím, že ve vazbě v roce 1977 šlo hlavně o terapii, o to, zabít čas a psaním se odpoutat od situace,“říká Anna Freimanová. FOTO MAFRA – M. SVÁČEK Zápisky terapií.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia