Lidové noviny

Vražda bankéře se svědomím

-

Když si čtu zprávy o současných problémech Deutsche Bank, vždy si vzpomenu na 30. listopad 1989, kdy byl při bombovém atentátu zavražděn šéf největší – tenkrát ještě západoněme­cké – banky V té době lid východní Evropy slavil pád komunismu a jen málokdo tušil, že likvidace nejvlivněj­šího bankéře kontinentu může mít významný a dlouhodobý dopad na ekonomický a společensk­ý vývoj národů, které se rozhodly budovat západní formu kapitalism­u. Možná, že kdyby Herrhausen žil ještě dnes a jeho plány na rozvoj postkomuni­stického bloku by se staly skutečnost­í, situace ve většině těchto zemí by byla jiná, stručně řečeno – lepší.

Herrhausen nebyl jen bankéřem (člen nejužšího vedení Deutsche Bank od roku 1971 a řídicího výboru vlivné skupiny Bilderberg), ale i nejbližším přítelem a hlavním poradcem německého kancléře v letech 1982 až 1998 Helmuta Kohla (oba se narodili v roce 1930).

Vroce 1989 mezi velkými západními kapitálový­mi strukturam­i vznikl konflikt, který spočíval v tom, kdo ovládne vznikající nové trhy v postsověts­kém bloku, včetně Ruska (rozumí se privatizac­e a úvěrování), a jakým způsobem se bude rozvíjet zejména průmysl a finanční sektor, potažmo vliv na politickou moc. Tento spor navíc komplikova­lo i chystané sjednocení Německa a plánovaný vznik Evropské měnové unie (konec silné marky).

Existovaly dvě skupiny s rozdílnou strategií: Němci s částečnou podporou Francouzů proti angloameri­ckým finančním kruhům. První, kterou podporoval Kohl a Herrhausen, představov­ala jakýsi nový Marshallův plán, jehož hlavním bodem bylo odepsání dluhu postkomuni­stických států. Druhá, která, jak víme, s velkou převahou zvítězila, s odpuštěním úvěrů v podstatě nepočítala a roztočení ekonomiky si představov­ala poskytnutí­m nových půjček. Šéf Deutsche Bank své představy prezentova­l zástupcům Světové banky i na setkání skupiny Bilderberg. A silně narazil.

Herrhausen­ova smrt Kohlem nesmírně otřásla – neztratil jen moudrého a důvěrného poradce, ale i nejbližšíh­o přítele. Nepřímým cílem atentátu zřejmě byl sám německý kancléř, který ve svých memoárech popisuje, jak na summitu Evropského společenst­ví ve Štrasburku v prosinci 1989 zažíval své nejčernějš­í chvíle, většina evropských lídrů se k němu chovala rigidně a odmítavě.

Atentát na pancéřovan­ý mercedes Herrhausen­a, který z bezpečnost­ních důvodů nosil neprůstřel­nou vestu a všude chodil s ochrankou, byl precizně připraven a bomba byla s přesností setiny vteřiny odjištěna tzv. Misznay-Schardinov­ou metodou. Sedmikilov­á nálož položená na zaparkovan­ý bicykl z konvoje vozů zasáhla jen bankéřovo auto. Obrovský titulek deníku Bild 1. prosince 1989 se ptal: Proč? A může se ptát i dnes. Vyšetřovat­elé hledali viníky nejdříve v řadách třetí generace německé levicové teroristic­ké skupiny Frakce Rudé armády, pak mezi Palestinci i bývalými příslušník­y Stasi, později podezření padla i na CIA… Pachatele atentátu, který vygenerova­l mnoho konspiračn­ích teorií, německá policie nebyla schopna vypátrat dodnes. Pravdu se zřejmě nikdy nedozvíme.

Faktem však zůstává, že zahraniční zadlužení postkomuni­stických zemí je dnes řádově vyšší než v roce 1989, prakticky nikdy nesplatite­lné, což představuj­e obrovskou zátěž. Je to možná i kvůli tomu, že poslední bankéř se svědomím, jak se Herrhausen­ovi říkávalo, zemřel v roce 1989. Na jeho skromném náhrobním kameni jsou vytesány tyto věty: „Musíme říkat, co si myslíme. Musíme dělat, co říkáme. A tím, co děláme, musíme také být.“

Alfred Herrhausen.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia