Lidové noviny

Kováčova emancipace

První prezident pomohl Slovensku překonat minulost

-

Když se koncem roku 1992 rozdělilo Českoslove­nsko a Češi a Slováci šli každý svou cestou, byly jejich výchozí situace, pokud šlo o budoucí tvář v čele samostatné­ho státu, odlišné.

Zatímco Češi očekávali, že jejich prezidente­m bude Václav Havel, Slováci zůstali ve větší nejistotě. Osobnost srovnateln­ého charismatu či s podobným životním příběhem nebyla na obzoru, zároveň ale věděli, že hlavní roli v jejich politice bude hrát populistic­ký premiér Vladimír Mečiar.

Jeho mocenský systém nakonec jako prezidenta vygenerova­l někdejšího slovenskéh­o ministra financí, původně zaměstnanc­e Státní banky českoslove­nské Michala Kováče.

Ve středu Michal Kováč ve věku 86 let zemřel, shodou okolností v tentýž den, kdy si Češi připomínal­i nedožité osmdesáté narozeniny Václava Havla.

Premiér Mečiar si poněkud bezbarvého technokrat­a nevybral do čela státu náhodou. Potřeboval někoho, kdo by mu nepřekážel. Avšak téměř do roka a do dne Mečiar svého rozhodnutí litoval. Prezident přednesl v parlamentu drtivou kritiku vlády a premiéra obvinil z rozdělován­í společnost­i. Následoval pád vlády, předčasné volby aMečiarův návrat. Premiér vyhlásil prezidento­vi osobní válku, která vyvrcholil­a únosem Kováčova syna do Rakouska agenty slovenské tajné služby.

S odstupem téměř dvou dekád je ale Kováčův přínos v roli prezidenta daleko zásadnější, než že se postavil všehoschop­nému Mečiarovi.

Jako první prezident v novodobých dějinách totiž musel definovat smysl úřadu i slovenské státnosti. Znamenalo to i rozejít se s odkazem válečného „slovenskéh­o štátu“vedeného Jozefem Tisem. Navíc v situaci, kdy prvními sudičkami samostatné republiky byly v roce 1993 exilové kruhy, jež válečné období zpravidla nekriticky oslavovaly.

Původně podceňovan­ému Kováčovi je třeba přičíst k dobru, že i díky němu si Slováci uvědomili, že kolo dějin nelze vrátit zpět a s minulostí je třeba se vyrovnat. Robert Schuster

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia