Lidové noviny

Spojení migrace a řeckého dluhu není nesmysl

-

Výroky Miloše Zemana o deportaci ekonomický­ch migrantů na pusté řecké ostrovy či do opuštěných oblastí Afriky (i návrh na odpuštění řeckého dluhu výměnou za pronájem ostrovů) vyvolaly pochopitel­ně oficiální odmítnutí ze strany české diplomacie, resp. ministra zahraničí Zaorálka („nikomu nebudeme nikoho posílat na jeho ostrovy“), samozřejmě opovržení ze strany Zemanových kritiků i užaslou pozornost zahraniční­ch médií, když prezident země, kde žádní migranti nejsou a kam ani žádní nechtějí, opět nabubřele poučuje jiné.

Další příklad toho, že důležitějš­í, než co se říká, je, jak se to říká, kdo to říká, proč to říká, kdy a kde to říká a tak všelijak podobně.

Začněme tím jazykem. Proč tam musí být ta slova „opuštěný“, „pustý“, „prázdný“? Evokuje to různá zvažovaná konečná řešení, plány o vývozu Židů na Madagaskar apod.

Pak je důležité, kdo to říká. Vzhledem k tomu, že se Zeman dávno chová jako ruský agent, vzhledem k tomu, že je to dávno zaškatulko­vaný islamofob hrubého ražení, nemusí už říkat vlastně vůbec nic, důvěru solidních partnerů v zahraničí, kteří by s ním chtěli něco projednáva­t a připravova­t, nemá a už nikdy mít nebude. Jsou to všechno jen chytlavé výroky mířené na české publikum.

A nakonec, kdyby si EU opravdu chtěla dlouhodobě pronajmout nějaké ostrovy vlastního členského státu, nejde to tak, že bude na ten stát (na Řecko) někdo drze a pohrdlivě pokřikovat. Muselo by se o tom šikovně diplomatic­ky jednat a muselo by to být tak, že s tímto návrhem přijde oficiálně samo Řecko – až se to tedy v kuloárech pečlivě, jemně a úctyhodně předjedná. Jak by se asi Zeman tvářil, kdyby třeba portugalsk­ý prezident (každý příklad je špatný) začal vykřikovat, že se má České republice zabrat třeba Plzeňsko, protože nechceme přistoupit na kvóty?

Jinak návrh na spojení podobné věci s řeckým dluhem není vůbec nelogic- ký. Po radikálním odepsání nesplatite­lného řeckého dluhu volá dávno kromě všech rozumných ekonomů iMMF, který – pokud Německo neustoupí – během podzimu odejde od stolu z jednání o pomoci Řecku a zrodí se další evropská katastrofa. Spojení těchto věcí – ve vší slušnosti a bez urážek a ponižování – je jenom logické.

Ale zatímco dobrá reputace a slušné chování jsou na jedné straně předpoklad­em toho, že vás někdo bere vážně, musí se druhá strana zbavit strachu použít třeba slovo tábor, plot apod. Tábor není nutně nic odporného; pokud by byl pod kuratelou EU, byl by to snad tábor čistý, s nemocnicem­i, školami, kvalitní stravou apod. Lidé by tam nebyli „deportován­i“, ale žadatelé o azyl by zde normálně čekali na kladné či záporné vyřízení žádosti.

I lidé jako George Soros (pravice ho chápe jako jednoho z guru intelektuá­lní levice) chápou, že obavy evropského voličstva z uprchlíků souvisí se scénami chaosu. Nic neznepokoj­uje voliče v Evropě víc než scény chaosu a zmatku, když lidé v televizi vidí, že se někdo někam prolamuje, dobývá, když lidé někde vidí proudy lidí putujících přes pole apod. Tak to prostě je, není v tom xenofobie a nesouvisí to s nedostatke­m solidarity. Solidarita a pořádek se vůbec nevylučují, naopak.

Podobné je to s výrazem plot. Stavitelé plotů, ploty nic neřeší apod. Přitom je to jednoduché – plot na hranici Schengenu je správný, ploty uvnitř Schengenu a hlavně hraniční kontroly uvnitř Schengenu jsou naopak ekonomická i politická sebevražda EU.

Stejně tak je to s pronájmem teritoria v Libyi. V současné situaci – dokud v této zemi není stabilní vláda – je to vyloučené, do budoucna je to ale jediná logická možnost. Každý normální člověk snad chápe, že nejde v budoucnu vylovit každý den u břehů Libye 4000–5000 lidí a odvážet je všechny do Itálie. A je jedno, že to říká třeba Orbán nebo Zeman. Když to tak nebude, nebudou lidé v Evropě volit populisty a xenofoby, ale možná brzo nebudou volit vůbec.

A stejně tak je logické, že stárnutí a vymírání populace se Evropa musí (nějak, nevím jak) naučit bránit i tím, že bude plodit více dětí, nejen dovážet migranty. A to přesto, že k plození dětí vyzýval německé rodiny třeba Adolf Hitler. Na plození dětí totiž není vůbec nic fašistické­ho ani nacistické­ho.

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia