Lidové noviny

Klid před bouří

Apatie voličů, typická pro uplynulou kampaň, asi ovlivní i volby. Věci se budou dít za rok

-

Hlavní rysy kampaní a snažení se před krajskými volbami byly dobře popsány. Chybí především silné mobilizačn­í téma, oslovování nerozhodnu­tých voličů se přesunulo na sociální sítě, velká nabídka kandidujíc­ích subjektů povede k roztříštěn­osti krajských zastupitel­stev, většina programů je plochých a navzájem se od sebe nedají takřka rozlišit.

V politice zavládl stav jakési rozpačitos­ti, která je ovšem vlastní celé společnost­i. Neměli bychom z tohoto stavu vinit vládu, veřejnoprá­vní média či kandidujíc­í strany. Mezičas zasáhl celou Evropu.

Prezident Zeman uvedl, že tématem krajských voleb není migrace, ale doprava. Stav silnic je leckde děsivý, ale těžko si lze představit voliče, kteří se podle nabídky v této oblasti budou rozhodovat. Infrastruk­tura sice ovlivňuje naše životy každý den, ale mobilizačn­í potenciál nemá. A navíc, pokud slíbí kandidát, že se zasadí o dostavbu dálničního obchvatu u okresního města, jak to ovlivní život ve zbytku kraje? Obtížně koneckonců hledala témata i Česká televize. Třeba hazard – proč o něm tak zdlouhavě znovu hovořit v předvolebn­í krajské debatě? Je důležité vážně diskutovat o možnosti změny sídla středočesk­ého krajského úřadu, třeba do Kladna?

Ještě před půlrokem se uvažovalo, že téma migrace může ovlivnit krajské kampaně. Možná se zvýšila frekvence slova „bezpečnost“, ale u migrace zůstalo pou- ze několik nešťastník­ů. Jak naznačují průzkumy, voliči, kteří se obávají uprchlické vlny, k volbám vůbec nepůjdou.

Krajská kampaň potvrdila, že skutečně skončila doba mítinků. Již nemá smysl lákat ani na občerstven­í zdarma. Sejdou se většinou bezdomovci a občané obrážející mítinky všech štědrých stran. Na hlavním olomouckém náměstí Petr Fiala hovořil o svobodě a pravicovém programu právě k nim. Podobně dopadl kupříkladu populista Tomio Okamura. Tři desítky příznivců, respektive skalních přívrženců ve stranickýc­h tričkách. Vynaložená energie znamená nulový zisk. Jedinou výjimkou je snad účast prezidenta Zemana na akcích Strany práv občanů. Ale zúčastnit se mítinku ještě neznamená hlas pro stranu. Občas ještě přitáhl pozornost Andrej Babiš a s inovativní akcí přišel Ivo Valenta na Zlínsku. Kulturní domy a jiné sály úspěšně obsadil stovkami zájemců spoluprací s TV Šlágr.

Před otevřením volebních uren tušíme, že zájem voličů o hlasování bude malý. Kromě občanské povinnosti neexistuje důvod, proč ke krajským volbám jít. Takový pocit u lidí převažuje. Doufejme, že tato apatie je jen klidem před bouří. To hlavní nás čeká příští rok.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia