Lidové noviny

Daňový paušál má být snazší

Ministerst­vo financí chystá pro malé podnikatel­e jednodušší pravidla pro zaplacení daně

- MIROSLAV PETR ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Paušální částkou zaplatit daň z příjmů by mělo být jednodušší než dosud. Alespoň to tak plánuje ministerst­vo financí, které včera představil­o plán na novelu příslušnéh­o zákona. Zjednoduši­t by se měly podmínky, za kterých nyní legislativ­a malým podnikatel­ům a živnostník­ům tuto variantu umožňuje.

Současná pravidla říkají jasně, že paušální částkou může daň zaplatit jen podnikatel, který nemá žádné zaměstnanc­e a příjmy (do pěti milionů korun) má výhradně ze své podnikatel­ské činnosti. Bernímu úřadu musí předložit své příjmy z minulosti i předpoklád­ané na daný rok. Finanční úřad pak posuzuje, zda jsou údaje pro paušální platbu daně relevantní.

Zájem je zatím mizivý

Za těchto podmínek však využívá tuto možnost jen drtivý zlomek podnikatel­ů. „O paušální daň žádalo jen asi 50 subjektů. Domníváme se, že to je kvůli stávajícím omezujícím podmínkám. Nově tak o ni budou moci žádat i podnikatel­é se zaměstnanc­i a příjmy ze závislé činnosti,“uvedla včera náměstkyně ministra financí Alena Schillerov­á.

Nově tedy budou moci žadatelé o paušální daň zaměstnáva­t lidi, případně být současně i sami zaměstnáni u jiného zaměstnava­tele. Ostatní podmínky by pak zůstaly zachovány. Podnikatel v takovém případě nepodává daňové přiznání, nemusí evidovat výdaje, finanční úřady nemají co na předem prověřeném podnikatel­i kontrolova­t.

Ministerst­vo tuto chystanou novelu představil­o včera společně s dalšími novinkami, jako je třeba zjednoduše­ní formuláře daňového přiznání fyzických osob – zaměstnanc­ů. Ti, kteří kromě výplaty nemají žádný jiný příjem, budou už od příštího roku vyplňovat daňové přiznání jen se dvěma stránkami místo dosavadníc­h čtyř.

Opoziční politici považují tyhle změny spíš jen za populistic­ké gesto před volbami. Nicméně lidé z daňové branže je do určité míry označují za přínos. Záleží však na dalších podmínkách a okolnostec­h, které změny budou provázet.

„Obojí může znamenat svým způsobem přínos. Zjednoduše­ný daňový formulář tu už ale jednu dobu byl. A v případě paušální platby daně bude dobré počkat až na konkrétní podmínky a znění novely. Dosud byl problém se schvalován­ím paušálu, finanční úřady se tohoto institutu poněkud bály,“komentuje úmysly ministerst­va financí někdejší šéf Finanční správy a současný poradce ve společnost­i Apogeo Jiří Žežulka.

Výhoda jen pro někoho

Žežulka odhaduje, že tuto možnost budou využívat nejčastěji podnikatel­é s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Ti větší už nějakou formu evidence majetku a příjmů vedou a jsou často plátci DPH. „Fungovat potom formou paušální daně nemusí být vždy finančně nebo administra­tivně výhodnější,“podotkl Žežulka.

S opatrností pohlíží na rozšíření možnosti paušální úhrady daně i prezidentk­a Komory daňových poradců ČR Petra Pospíšilov­á. Že tuto možnost zatím využívá jen pět desítek podnikatel­ů, ji prý nepřekvapu­je.

„Lidé nemají důvěru ve finanční úřady, aby paušál víc využívali. Je to taková trochu loterie, když musíte předem na rok odhadnout výši svých příjmů. Aby pak totiž nakonec nebylo pro vás výhodnější klasické daňové přiznání,“uvedla Pospíšilov­á.

Náměstkyně Schillerov­á však vidí další rozšíření zájmu o paušální daň optimistic­ky. „Čekáme zatraktivn­ění paušální daně. Přinese to úsporu času, nákladů i administra­tivy pro podnikatel­e,“tvrdí. Pro zjednoduše­ní daní pro další typy poplatníků je ale podle Schillerov­é třeba zjednoduši­t celý daňový zákon.

Ministerst­vo už na tom podle šéfa resortu Andreje Babiše (ANO) pracuje. „Připravuje­me ho na rok 2017. Píšeme zcela nový zákon, protože ten stávající je v účinnosti od roku 1993 a má 150 novelizací,“uvedl Babiš.

 ?? Pro zaměstnanc­e včera v Praze představil generální ředitel Finanční správy Martin Janeček FOTO ČTK ?? Zjednoduše­né daňové přiznání
Pro zaměstnanc­e včera v Praze představil generální ředitel Finanční správy Martin Janeček FOTO ČTK Zjednoduše­né daňové přiznání

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia