Lidové noviny

Pozor na smlouvy po telefonu a online

-

PŽIVOT S FINANCEMI:

aní Jana pospíchala do práce, přesto ve shonu přijala telefonick­ý hovor z čísla, které neznala. Představil­a se jí milá paní a nabídla jí možnost zveřejnit na jejich inzertním serveru tři libovolné inzeráty. Tato tři místa prý běžně stojí 4500 korun, paní Jana ale má štěstí a jako stý zákazník má nárok využít na zkoušku JEDNO inzertní místo zdarma! (slovo jedno je pro další průběh velmi podstatné). O inzeráty je prý velký zájem a každý velmi rychle prodá to, co nabízí a za velmi dobrou cenu. Přeje si paní Jana nabídku využít a uzavřít smlouvu?

Jana, která měla v hlavě hlavně informaci, že má možnost „vyzkoušet“službu inzerátem „zdarma“, souhlasila. Od té doby se nic nestalo. Věci se začaly dít až po uplynutí 14 dnů, tedy doby, kdy může spotřebite­l odstoupit od smlouvy uzavřené telefonick­y nebo online. Paní Janě při- šla poštou faktura na 4500 korun. Jana byla v šoku. Nicméně hned kontaktova­la právníka, zda má ještě nějaké možnosti věc řešit, nebo musí fakturu zaplatit.

Ze 14 dnů se stane rok a 14 dnů

Nový občanský zákoník přímo popisuje možnost uzavření smlouvy i prostředni­ctvím telefonu. V takovém případě sdělí prodávajíc­í, o co jde, co nabízí, za jakou cenu, a další informace k danému produktu. Pokud zákazník vyjádří souhlas, který je i zaznamenán, je uzavřena smlouva. V praxi jsou kvůli tomu nyní soudy zaplaveny spory o platnost či neplatnost takto uzavřené smlouvy. A protože je nový občanský zákoník účinný jen rok a půl, takže je stále opravdu nový, neexistují ještě dostatečné judikáty, podle kterých by bylo možné spory posuzovat.

Při telefonick­é nabídce musí zákazník dostat informace jako kontaktní údaje, přesné označení zboží nebo služby, popis vlastností apod., to vše pravdivě a nezkreslen­ě. V tomto konkrétním případě rozhodně nebyly poskytnuty informace v nezkreslen­é podobě. Především ale nedošlo v rámci telefonníh­o hovoru k upozornění paní Jany na možnost odstoupit od smlouvy do 14 dnů od jejího uzavření. Tudíž lhůta na odstoupení se mění a Jana měla právo toto učinit do jednoho roku a 14 dnů. A to se také stalo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia