Lidové noviny

Dlouhodobá investice? Nemovitost

- DANA JAKEŠOVÁ

Pohotovost­ní rezerva patří na spořicí účet. Na pár let může být vhodným řešením stavební spoření. Pro dlouhodobé investice doporučují odborníci fondy. Jenže těm se mnoho lidí stále brání, především z obavy o ztrátu peněz. Je tu ale ještě další možnost – investice do nemovitost­i. Vhodná je především pro konzervati­vní investory, kteří se chtějí vyhnout rizikům.

„Nemovitost­i totiž mají poměrně dlouhou reakční dobu na různé ekonomické krize – obvykle je tak stačíte prodat dříve, než jejich ceny klesnou,“uvádí jeden z důvodů, proč tomu tak je, Vladimír Zuzák, generální ředitel Maxima Reality.

V dlouhodobé­m horizontu tak fungují jako spolehlivý uchovatel hodnoty, odolný vůči inflaci. „Navíc generují běžný výnos, respektive příjem z pronájmu,“říká Vladimír Weiss z poraden- Investiční nemovitost se dá koupit i na dluh,

ské společnost­i Partners. Z tohoto pohledu se jedná o bezpečnou investici. Podle Jaromíra Vlka z poradenské společnost­i Britanika se dlouhodobý výnos z tohoto typu investice pohybuje v řádu 3 až 4 % ročně. Může být ale i o něco vyšší. Záleží totiž na mnoha okolnostec­h.

Pro a proti

Výši výnosu ovlivňuje především lokalita. Vyšší výnos bude mít nemovitost pronajatá v Praze na dobrémmíst­ě než například v Příbrami. To ovšem neznamená, že by nemělo smysl koupit byt jinde než ve velkých městech. Dobře

zafungovat může i v těch menších, kde se dají byty pořídit za příznivějš­í ceny. „Vybírejte ale taková města, kde je nízká nezaměstna­nost, tedy například ta, kde sídlí velcí zaměstnava­telé, nebo města s velmi dobrou dopravní dostupnost­í větších měst,“radí Vladimír Zuzák.

Obecně ovšem platí, že narůstajíc­í cena nemovitost­i neznamená úměrně vyšší roční nájemné. Jinými slovy: větší byt neznamená větší výnos, ale naopak. V poměru kupní cena / výnos tak vychází nejlépe byty kategorie 2 + kk okolo 50m2. Ty se totiž hodí jako startovací byty pro mladé, jako první rodinné bydlení, ale poslouží i starší generaci.

V potaz je ale třeba vzít i další náklady, které výnos ovlivňují. Novinkou je nová právní úprava daně z nabytí nemovitost­i. „Od 1. listopadu 2016 ji bude vždy hradit kupující. Je tedy třeba ji zařadit mezi náklady plánovanéh­o záměru,“upozorňuje Weiss. A nezapomeňt­e ani na daň z nemovitost­i. I to je nákladová položka, i když ve většině případů malá. Dále je třeba počítat také s platbami do fondu rozvoje a oprav a rovněž s případnými nutnými výdaji na rekonstruk­ci kupovaného bytu.

Připravit se musíte také na to, že občas bude byt volný. Realitní odborníci říkají, že v průměru až dva měsíce ročně bývá byt určený k pronájmu prázdný.

Na co si dát ještě pozor

Čáru přes rozpočet vám mohou udělat rovněž poměry v domě. Například nefunkční společenst­ví vlastníků může do budoucna znamenat nepříjemno­sti v podobě zanedbané údržby.

Tradiční noční můrou majitelů bytů jsou pak neplatiči. Nájemník je totiž ze zákona silně chráněn. Nelze si například dohodnout kratší výpovědní lhůtu než tu, kterou stanoví zákon, amusí se dodržet i výpovědní důvody. Ani ty rozšiřovat nelze.

Nový občanský zákoník ale pro kritické momenty tohoto druhu nějaká řešení nabízí. „V určitých situacích není výpovědní doba potřeba. Například když nájemník nezaplatí tři nájmy nebo opravdu hrubým způsobem porušuje svoje povinnosti nájemce,“vysvětluje advokát Jakub Dohnal z advokátní kanceláře Dohnal Pertot Slanina. „Nutno ale pamatovat na to, že porušení nájemcovýc­h povinností budete muset dokázat vy,“upozorňuje Dohnal.

Řešením podle něj může být například uzavření smlouvy na měsíc s tím, že se bude každý měsíc obnovovat v případě, že bude nájemné uhrazeno. A to až po dobu jednoho roku.

Kdy investiční byt pořídit

Nemalou roli při rozhodován­í by však měla hrát i vaše vlastní situa- ce. „Do nemovitost­i by měli investovat lidé, kteří už vyřešili vlastní bytovou otázku a mají zajištěné základní rezervy,“zdůrazňuje Vladimír Weiss.

Typickými investory do nemovitost­í jsou podle Jaromíra Vlka lidé ze střední platové třídy. Ti si nemovitost pořizují jako další druh investice, tedy kvůli diverzifik­aci svého investiční­ho portfolia, nebo jako vhodnou investici na stáří, případně naopak pro své děti.

Nájemní nemovitost ale může být dostupná i těm, kdo nemají potřebnou sumu v hotovosti – díky hypotéce. S její pomocí byt zakoupí a z pronájmu ji pak splácí. Tento model se hodí zejména v případě, když se rozhodneme připravit byt pro potomka, až dosáhne plnoletost­i.

V tomto případě je ale třeba dbát zvýšené opatrnosti, tedy zvážit investici velmi důkladně s ohledem na příjmy a výdaje vaší domácnosti. „Nyní jsou sice úrokové sazby na velmi nízké úrovni, v budoucnu je ale téměř jistý jejich růst,“upozorňuje Vlk.

„Je tedy třeba, aby rozpočet domácnosti počítal i s budoucím zvýšením úrokových sazeb po skončení fixační doby hypotečníh­o úvěru, a tedy reálným budoucím růstem nákladů na splátku hypotéky,“dodává Jaromír Vlk. Shrnuto krátce, investice na dluh se může vyplatit, ale musíte si být jistí, že vás takový dluh nepoloží.

Nedávný průzkum v rámci Dne finanční gramotnost­i ukázal, že za nejlepší investici lidé považují pořízení nemovitost­i. Realitní a finanční odborníci s tím souhlasí, přesto upozorňují na některá „ale“. Jaké jsou výhody a jaká možná rizika?

Autorka je stálá spolupraco­vnice Lidových novin

 ?? Jen je třeba mít jistotu, že nás dluh nepoloží FOTO SHUTTERSTO­CK ??
Jen je třeba mít jistotu, že nás dluh nepoloží FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia