Lidové noviny

Důvěra ve fondy pomalu roste

- DANA JAKEŠOVÁ

LN Jaký je v současnost­i přístup Čechů k investicím do fondů?

Nazval bych to opatrným osmělování­m. Objem majetku svěřený fondům poměrně výrazně roste, i když v absolutníc­h číslech mají v úsporách domácností stále velmi malý podíl. Jsou daleko za bankovními vklady a teprve nedávno svou velikostí překonaly aktiva v penzijním připojiště­ní. Investován­í se zkrátka ještě úplně nezbavilo puncu něčeho exotického, co je dobré jen pro milionáře.

LN A není to tak?

Jak se to vezme – podstatná část domácností má problém pokrýt nečekaný výdaj v řádu desetitisí­ce korun. Kdo nemá dostatečné pohotovost­ní rezervy, ten by samozřejmě investovat neměl, dokud si je nevytvoří. I s průměrným platem vás ale ve stáří čeká propad příjmu v řádu desítek procent, se kterým se budete muset nějak vyrovnat. Je otázka, jak se bude vyvíjet tzv. náhradový poměr (prvního důchodu k poslední hrubé mzdě), takže tvořit soukromé úspory je nutnost. Dobrý nástroj pro to je doplňkové penzijní spoření, ale investiční fondy ho by odpovídalo jejich investiční­mu horizontu.

LN Mluvil jste o tom, že peníze ve fondu svěřujeme renomované­mu správci. Kdo ale je takovým renomovaný­m správcem?

I na našem trhu dominují fondy spravované nadnárodní­mi finančními skupinami, včetně těch bankovních, které celkově obhos- podařují desítky, či dokonce stovky miliard dolarů. U těch vám žádný zásadní přešlap nehrozí. Ale pozor, rozhodně neplatí, že fond, který dostanete v bance, je nutně nějak lepší či bezpečnějš­í než ten, který vám nabídne finanční poradce. Každopádně důležitějš­í než značka fondu je, aby byl svým složením vhodný pro vaše investiční cíle. LN Jak člověk pozná, který fond je ten pravý právě pro něj?

To by vydalo na samostatno­u knihu. Když přijdete do banky a řeknete, že nechcete moc riskovat, dostanete nějaký konzervati­vní smíšený fond. V něm bude i malé procento akcií, ale v součtu fond nebude moc kolísat. Na druhou stranu v takovém fondu správce může schovat vyšší po- platky, než kdybyste konzervati­vní investice řešili zvlášť. U fondů s převahou státních dluhopisů je navíc problémem prostředí nízkých úrokových sazeb. Třeba ČR si aktuálně půjčuje prakticky zadarmo.

Stále existují i výnosnější příležitos­ti, ale už za cenu nějakého rizika. Je proto vhodné se poradit s kvalifikov­aným investiční­m po- radcem, který by měl posoudit vaši finanční situaci a cíle a podle nich vybrat přiměřený fond.

Dlouhodobě bych se určitě nebál čistě akciových strategií, zvlášť pokud jde o pravidelno­u investici na penzi. Nemůžu vám slíbit, že každý rok budete v plusu. Ba naopak. Ale je potřeba si uvědomit, že poklesy jsou vlastně nákupní příležitos­t.

Úroky na spořicích účtech a termínovan­ých vkladech jsou minimální, peníze ze stavebního spoření uvidíte nejdřív za šest let a ty z penzijního připojiště­ní až v důchodu. Jsou tu ale ještě investiční fondy. Jak si vybrat ten správný, radí Aleš Tůma, hlavní analytik poradenské společnost­i Partners. U fondů s převahou státních dluhopisů je problémem prostředí nízkých úrokových sazeb. Třeba ČR si aktuálně půjčuje prakticky zadarmo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia