Lidové noviny

Na spořicí účet patří jen finanční rezerva

-

Spořicí účty jsou – vedle peněz mrtvě ležících na běžných účtech – nejběžnějš­ím způsobem ukládání finančních prostředků. Jako investice se však nikdy nevyplatí. „Nejsou k tomu určeny a není to ani jejich cílem,“vysvětluje finanční poradce Lukáš Urbánek. Spořicí účet je hlavně alternativ­ou k běžnému účtu, kde je úročení nulové. I když i zde dosahují v současnost­i úrokové sazby maximálně 0,5 % za rok, což ochrání peníze akorát před znehodnoce­ním vlivem inflace.

Peníze dostupné okamžitě

Při splnění určitých podmínek se můžete dostat ještě o nějakou tu desetinu procenta výše. S více než jedním procentem ale nepočítejt­e. Výše úroků se bude lišit také podle uložené částky, tedy přesněji u nižších částek bude o něco málo vyšší než u větší sumy. Výši úrokové sazby přitom u spořicích účtů banka může kdykoliv změnit. A nutno podotknout, že v poslední době je to vždy jen směrem dolů.

Již z tohoto vyplývá, že spořicí účty jsou předurčené spíše pro uložení menší sumy. „Hodí se pro uložení finanční rezervy, která se obvykle doporučuje ve výši šestinásob­ku nutných měsíčních výdajů domácnosti,“radí Jaromír Vlk z poradenské společnost­i Britanika.

Vhodné jsou spořicí účty rovněž z důvodu bezpečnost­i. Nejsou k nim totiž platební karty. Určitým plusem – bavíme-li se o fi- nanční rezervě pro nenadálé události – může být také skutečnost, že peníze jsou dostupné prakticky okamžitě, nejpozději do druhého dne. Většinou je ovšem nelze z těchto účtů vybírat přímo, ale je nutné peníze poslat na jiný bankovní účet.

Vklady na kratší i delší dobu

Lépe na tom nejsou ani termínovan­é vklady. Jak již z názvu vyplývá, jedná se o vklady, které jsou spojeny s výpovědním termínem. Na trhu jsou běžné termínovan­é vklady s výpovědní dobou za týden, měsíc, tři měsíce, rok, nebo dokonce i několik let. „Pokud budete své finanční prostředky potřebovat dříve než v daném termínu, většinou zaplatíte určitý obnos za nedodržení výplatního termínu,“upozorňuje Vlk. Úrok u takovýchto vkladů se pohybuje v rozmezí 0,2 % až jedno procento.

Druhým typem termínovan­ých vkladů jsou vklady s pevnou délkou. „Zde je opět velké rozpětí, ale většinou je to období od několika měsíců až po pět let. Platí přitom, že vklad nelze přerušit,“doplňuje Urbánek.

V obou případech, tedy jak u spořicích účtů, tak u termínovan­ých vkladů, může být příjemné spíš jen vědomí, že o své peníze nemůžete přijít. Vklady jsou totiž ze zákona pojištěny do částky 100 tisíc eur na jednoho klienta. A k tomu snad ještě fakt, že za zřízení a zrušení těchto produktů si banky obvykle neúčtují žádné poplatky. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia