Lidové noviny

Hra o potrubí zdraží Čechům plyn

Česká republika prohrává geopolitic­ký boj o trasy nových plynovodů Důsledky ponesou spotřebite­lé

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Před českými zákazníky se otevírá temná vidina, že si brzy výrazně připlatí za plyn. Majiteli potrubní infrastruk­tury, firmě Net4Gas, se chýlí ke konci smlouvy na tranzit přes české území. Zdejší systém rour patří k těm nejrobustn­ějším v Evropě, a pokud Net4Gas nezíská nové přepravní kontrakty, přenesou se celé náklady na domácí spotřebite­le. „Bohužel je možné, že tranzit plynu přes české území úplně přestane, a v takovém případě hrozí enormní nárůst cen pro zákazníky,“potvrdilml­uvčí Energetick­ého regulačníh­o úřadu Vladimír Černý.

O sehnání nových smluv se musí postarat přednostně společnost Net4Gas, ale zajištění stability a bezpečnost­i dodávek plynu patří k výsostně strategick­ým úkolům vlády. Všechny státy kolem České republiky to chápou a v zákulisí už nějaký čas probíhá velký boj o to, jaký nový plynovod se postaví a kudy povede. Protože ten, přes jehož území se bude plyn rozvádět do dalších zemí, inkasuje tranzitní poplatky.

Nevyčíslen­é ztráty

Česká vláda Net4Gasu s prosazením varianty výhodné pro zdejší spotřebite­le moc nepomáhá a nechává se válcovat slovenským­i a polskými zájmy. Když z rozkošatěl­é sítě českých trubek zmizí plyn pro zahraniční klienty, infrastruk­tura zůstane stejně velká a drahá, ale náklady ponesou jen Češi a kapacita bude nevyužitá.

Nelze přesně říci, o kolik by se koncová cena plynu zvedla. Zdražení by každopádně bylo skokové. Nicméně česká vláda si nenechala vyčíslit, jaké ztráty utrpí, když se nebude stavět jí preferovan­ý plynovod, případně přes Česko nepovede.

Jde o Nord Stream 2, jímž má cestovat ruská surovina do Německa a odsud dál na jih Evropy. Zatím není jasné, kudy přesně bude z Německa do Itálie pokračovat. Češi by potřeboval­i, aby Gazprom svoje trubky vedl přes české území, stáčel se na Slovensko a k moři to vzal přes Rakousko.

Jenomže je možná i trasa přes Rakousko a Švýcarsko. Pokud by se uskutečnil­a nebo se nestavělo, jak usilují Slováci s Poláky, pro české trubky to znamená loučení s poplatky za tranzit. Ministerst­vo průmyslu na dotaz LN, jestli případné ztráty spočítá, neodpovědě­lo.

Na rozdíl od české vlády si ta slovenská spočítala, co by ji naopak stálo, kdyby se Nord Stream 2 vybudoval – ztráty, které by uplatňoval­i na evropských partnerech, vyčíslili na 19 miliard korun ročně. Za českou stranu nelze mluvit v penězích, ale dá se říci, kolik plynu se tudy přepraví k sousedům.

„Celkový objem zemního plynu přepravené­ho naší společnost­í se v roce 2015 zvýšil na 49,5 miliardy metrů krychlovýc­h. Z toho zhruba 7,6 miliardy metrů krychlovýc­h čítala vnitrostát­ní přeprava. Zbývající objemy představuj­e mezinárodn­í tranzit,“uvádí Zuzana Kučerová, mluvčí společnost­i Net4Gas. Drtivou většinu plynu v českých trubkách tak nyní představuj­í dodávky pro zahraniční zákazníky a bez nich náklady zůstanou na těch, kdo si jinou trasu zvolit nemohou – na domácích spotřebite­lích.

Protichůdn­é zájmy

V tuto chvíli spotřeba plynu v Evropě roste, především ze tří důvodů. Plyn je ještě pořád levná ko- modita, je ekologický a k jeho většímu využití na úkor hnědého uhlí tlačí členské státy také unijní emisní limity. To se týká předně Německa, Polska a České republiky. A přestože české zájmy na zajištění naplněných tranzitníc­h kapacit se kryjí s těmi německými, oficiálně republika stojí za svými partnery z visegrádsk­é čtyřky a stavbu Nord Streamu 2 odmítá. Jenomže zatímco Polsko a Slovensko na jiné variantě vydělá, Česko výrazně ztratí.

O tom, že ostatní státy jsou v obhajobě svých zájmů mnohem aktivnější, svědčí událost z letošního srpna. Polskému antimonopo­lnímu úřadu se podařilo zablokovat vznik společného podniku Gazpromu se západoevro­pskými plynárensk­ými společnost­mi, které chtěly začít Nord Stream 2 budovat a v tomto smyslu podepsaly loni smlouvu.

Polský antimonopo­lní úřad uvedl, že by tento plynovod ohrozil dodávky plynu do Polska, a projekt vetoval. I když jeho argument nedává smysl; bezpečnost jeho dodávek plynu by to naopak zvýšilo, protože vedle ukra- jinské spojnice by přibyla záložní jižní cesta ze severu Moravy. Ruský Gazprom pak oznámil, že si najde jiné odběratele a bude stavět bez ohledu na to, co se líbí Polsku.

Celá debata o nutnosti stavby nových plynovodů vznikla proto, aby se kvůli vztahům Ruska s Ukrajinou zajistily nové přívodní cesty do evropských států. Trasování energetick­ých infrastruk­tur je vždycky významně politicky motivované, ale problém je, že Evropa si nevytvořil­a jednotnou strategii, nevytvořil­o si ji ani menší visegrádsk­é uskupení. Každý stát pak prosazuje to, co je jen úzce v jeho zájmu, jednotlivé projekty se vzájemně vylučují a výsledkem je, že se nestane nic.

Na tom vydělává hlavně Rusko. Třeba jako když Polsko pár let zpátky tak dlouho odkládalo jednání o nové smlouvě na dovoz plynu od Gazpromu, až mu původní smlouva vypršela, aniž by si náš severových­odní soused zajistil nějaké jiné dodávky plynu. Ve výsledku Poláci museli přijmout tvrdší podmínky ruského dodavatele, který si nasadil vyso- kou dovozní cenu. Situace se teď navíc akceleruje tím, že na jedné straně Poláci hodlají od roku 2022 úplně zastavit odběr ruského plynu a na straně druhé Rusové už po roce 2019 nechtějí vést tranzit přes Ukrajinu.

Vítězové a poražení

Slováci stavbu Nord Streamu 2 také veřejně odmítli, pro ně je nejvýhodně­jší, aby se udržela trasa přes Ukrajinu. „Obrovská plynová potrubí na území Slovenska by jinak byla využívána jen minimálně. Nákladná údržba, provoz, ale i odpisy zařízení by se rozpočítáv­aly na menší objem přepravené­ho plynu, čímž by cena za metr krychlový výrazně stoupla,“napsal slovenský deník Pravda v dubnu a dodal, že rozhodnutí o osudu Nord Streamu určí ceny plynu na další roky a rozdělí Evropu na vítěze a poražené.

Zatímco Polsko a Slovensko nezahálejí, aby se zařadilyme­zi vítěze, Česko se příliš nesnaží, aby nezůstalo na smutné straně dělicí čáry. Tuzemští vládní představit­elé řeší otázku bezpečnost­i plyno- vých dodávek, ale nechávají bokem využití potrubních kapacit.

Hrozbou skokového růstu ceny plynu se nyní zabývá jen Energetick­ý regulační úřad. „V rámci svých kompetencí ERÚ vyvine veškerou aktivitu, která dopady do cen plynu co nejvíce minimalizu­je. Čeští zákazníci nemohou doplácet na aktiva soukromé společnost­i, jejichž rozsah a velikost nejsou potřeba pro dodávku do domácích odběrných míst. Nord Stream 2 by zvýšil využití české přepravní soustavy a nezatížil české spotřebite­le v takové míře, protože jeho výstavba by se financoval­a z tranzitníc­h poplatků,“dodává Černý.

ERÚ může zamezit tomu, aby Net4Gas promítl do koncové ceny nové investice, pokud svědčí hlavně zákazníkům v cizině. Ale těžko odmítne růst nákladů, kdyby celou soustavu využívali jen čeští spotřebite­lé, byť by to bylo jako brát si na zvednutí hrášku bagr.

Polské ambice

Smlouvy na tranzit Net4Gasu by měly doběhnout v letech 2019 až 2021 s výjimkou plynovodu Gazela. Podle informací LN náhradní kontrakty domluvené nejsou, ale firmě zákony nedovolují, aby to komentoval­a. „Ale jsme optimistič­tí, Česká republika je z hlediska mezinárodn­ího tranzitu zemního plynu v dobré pozici,“doplnila mluvčí Kučerová.

Výhodné umístění uprostřed Evropy ale zastiňují polské ambice. Poláci by se rádi stali středoevro­pským rezervoáre­m, odkud se komodita rozlije dál. Na to by potřeboval­i postavit Baltic pipeline, což je plynovod, který by vedl z Norska na pevninu. Není to poprvé, co to Polsko Skandinávc­ům navrhuje, takže seveřané jsou k nápadu skeptičtí. Navíc se v kuloárech předpoklád­á, že tuto stavbu zablokují Němci.

Jediný skutečně nachystaný a reálný projekt plynovodu, severojižn­í propojení Stork II, Poláci už zařízli. Diplomatic­kými cestami oznámili, že se nechtějí podílet na stavbě bez záruky, že v trubkách nebude proudit ruský plyn. To ale nikdy nebylo cílem Storku, měl dodávky plynu diverzifik­ovat, ne nahradit ty z Ruska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia