Lidové noviny

První generace

- PETR KAIN

Politika a velké peníze jsou spojenými nádobami na celém světě. Nikde ale není toto spojení těsnější než ve východní Evropě a státech někdejšího Sovětského svazu. Něco takového člověka okamžitě napadne při četbě práce dvou ekonomek Caroline Freundové a Sarah Oliverové, které analyzoval­y původ majetku dolarových miliardářů celého světa. Zatímco třeba v USA či Německu jsou politické konexe zdrojem bohatství pár jednotek procent tamních miliardářů, v Česku do stejné kolonky spadá polovina místních superboháč­ů. Na Ukrajině to pak platí o 56 procentech miliardářů, v Rusku o 64 procentech a v takové Gruzii, Rumunsku či Kazachstán­u o všech.

Než se začneme rozčilovat nad prohnilost­í těchto zemí, je dobré podívat se, co obě badatelky oněmi politickým­i konexemi myslely. Do této kolonky jsou řazeni nejen miliardáři, kteří zbohatli díky svému působení v politice a vztahům s politiky, ale i všichni ti, již vydělali na privatizac­i anebo podnikají v energetick­ém sektoru.

Aniž bychom to kterémukol­i z českých dolarových miliardářů přáli, nutně přijde den, kdy opustí tento svět a jimi zbudovanéh­o majetku se chopí jejich potomci. V nějaké příští studii tak bude náhle z Česka země miliardářů „dědiců“. O „prohnilost­i“naší země to ale vypoví stejně málo jako aktuální studie obou ekonomek. Více čtěte na straně 9

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia