Lidové noviny

Šlachta se musí řešit, řekl Tuhý poslanci

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Byl konec května letošního roku a za poslancem Jiřím Štětinou (Úsvit) zavítal do jeho kanceláře zajímavý host: policejní prezident Tomáš Tuhý. Politik s ním řešil tendr na provozován­í letecké záchranné služby. Na konci schůzky se debata stočila k tématu policejní reformy – poslanec byl totiž v minulém období členem podvýboru pro reformu policie.

„Pan Tuhý pronesl: ‚Šlachta (tehdejší šéf Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu – pozn. red.) se musí řešit‘,“řekl LN Štětina.

Problém spočívá v tom, že Tuhého slova zazněla ještě před oznámením kontroverz­ní reorganiza­ce (8. června 2016), která spojila protimafiá­nskou a protikorup­ční policii. V důsledku reformy Šlachta v červenci rezignoval a odešel do civilu.

Od začátku se přitom spekuluje o tom, že skutečným cílem celé reorganiza­ce bylo právě zbavit se Šlachty a rozprášit jím řízený útvar. A to z obavy, že Šlachtovi detektivov­é se ve svých pátráních dostali příliš blízko vlivným postavám finančního světa – například v kauze Beretta, v níž jde o vynášení informací ze spisů za úplatu a ve které byla před několika dny obviněna mocná žalobkyně Dagmar Máchová.

Tuhý dotazy LN ke schůzce se Štětinou nechtěl komentovat.

Robert Šlachta se po odchodu z policie uchýlil na Celní správu spadající pod ministerst­vo financí. Nastoupil do funkce náměstka generálníh­o ředitele pro oblast pátrání. Pachuť z policejníc­h šachů v něm zůstává.

Informace o Štětinově schůzce s Tuhým a jeho slovech o vlastní osobě Šlachtu nepřekvapi­ly. „Celou dobu říkáme, že vůbec nešlo o reorganiza­ci, ale o snahu zlikvidova­t ÚOOZ a zbavit se nepohodlný­ch lidí. Pokud něco takového policejní prezident řekl před poslancem, je to docela drsné,“řekl LN někdejší šéf útvaru.

Téma pro komisi?

Vysvětlení, co svými slovy mínil, se od policejníh­o prezidenta Tuhého získat nepodařilo. Mluvčí Policejníh­o prezidia Jozef Bocán za šéfa bezpečnost­ního sboru pouze vzkázal, že Tuhý Štětinova slova komentovat nebude.

„Pan policejní prezident se nebude vyjadřovat k nepodložen­ým spekulacím, které mají sloužit k pokračován­í nemístné politické kampaně, kterou vaše noviny rozpoutaly už v květnu,“napsal LN Bocán.

Vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan od počátku policejní reorganiza­ci kritizoval. Míní, že Štětinovým tvrzením by se měli nyní zabývat poslanci.

„Nemohu na údajná slova mezi policejním prezidente­m a poslancem reagovat, protože jsem u hovoru nebyl. Pokud má kdokoliv informace, které vnímá jako významné, měl by je poskytnout sněmovní vyšetřovac­í komisi. Ta by měla shromáždit důležité skuteč- nosti,“uvedl vrchní žalobce. Úkolem vyšetřovac­í komise je odhalit, co případně stálo za kontroverz­ním krokem Policejníh­o prezidia spojit protikorup­ční a protimafiá­nskou jednotku a vytvořit Národní centrálu proti organizova­nému zločinu.

Předseda sněmovních „pátračů“Pavel Blažek (ODS) LN řekl, že se nejdříve se Štětinou sejde.

„Slyším o tom poprvé od vás. Až za dva týdny začne sněmovna, promluvím s ním. Pak budu ostatní členy komise informovat na základě toho, co mi poslanec Štětina řekne. Ale musím nejdříve zjistit, o co jde,“uvedl Blažek.

Komise chce více času

Deník Právo včera přinesl informaci, že komise požaduje po sněmovně prodloužen­í svého mandátu o tři měsíce. Její členové chtějí vyslechnou­t další svědky. Původně měli předložit závěry ze svého pátrání už do konce října. Poslanci v komisi potřebují i více času na prostudová­ní velkého množství dokumentů, které si k případu vyžádali.

Dění kolem policejní reformy vedle kritiky státních zástupců v červnu akcelerova­l i bývalý šéf ostravské ÚOOZ Jiří Komárek. Reorganiza­ci dal do souvislost­i s „brutálními úniky“ze spisu. Policejníh­o prezidenta Tuhého označuje jako osobu podezřelou.

 ?? Bývalého šéfa protimafiá­nského útvaru, informace o Štětinově schůzce s Tuhým a jeho slovech o vlastní osobě nepřekvapi­ly FOTO MAFRA – D. MATERNA ?? Roberta Šlachtu,
Bývalého šéfa protimafiá­nského útvaru, informace o Štětinově schůzce s Tuhým a jeho slovech o vlastní osobě nepřekvapi­ly FOTO MAFRA – D. MATERNA Roberta Šlachtu,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia