Lidové noviny

Éra ostudných fondů je u konce

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Dva příklady za všechny: někdejší ředitel ROP Severozápa­d Petr Kušnierz systematic­ky vybíral úplatky za to, že manipulova­l s výsledky soutěží, následně dostal sedm let vězení, program dva roky stál, kvůli čemuž se z něj nedočerpal­o 3,5 miliardy. Dvouletou stopku svým chováním vysloužil tamnímu operačnímu programu i bývalý hejtman středních Čech David Rath, ten na pravomocný soudní verdikt ještě čeká. Dobrá zpráva je, že divoké časy skončily. Politická reprezenta­ce, která vzejde z nynějších krajských voleb, už si na parcelován­í euromiliar­d nesáhne. Kraje mají jen roli žadatele a konzultant­a.

Už žádné projekty bez užitku

Spanilá jízda trvala jedno dotační období, s tím novým, ohraničený­m lety 2014 až 2020, už všech sedm regionální­ch operačních programů zaniklo. Peníze na rozvoj obcí si pod sebe stáhlo ministerst­vo pro místní rozvoj. Úředníci na krajských pracoviští­ch už žádosti pouze administru­jí. Nejdůležit­ější je, že členové hodnoticí komise se automatizo­vaně rekrutují z jednoho centrálníh­o zásobníku, takže se významně omezil prostor pro korupci a klientelis­mus.

„Nestranný přístup při schvalován­í evropských dotací vnímáme pro jejich úspěšnou realizaci a především efektivitu vložených investic jako klíčový. Jak dobře se podaří záměr realizovat, budeme samozřejmě průběžně sledovat,“uvádí mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Veronika Vároši.

K tomu, že je potřeba systém změnit, dospěla vláda částečně sama pozorování­m hromadícíc­h se chyb a především obrovských vratek, které musela republika posílat zpátky do bruselské pokladny. Současně zatlačila i Evropská komise, aby se s dotacemi v Česku začalo nakládat se smyslem a rozmyslem. V letech 2007 až 2013 se to mnohdy nedělo a v politicích se usadila představa, že dotace je potřeba utratit, i když není na skladě žádný užitečný projekt. A tak se vyrojila hustá šňůra akvaparků, které si kvůli blízkosti konkurují a krachují, lanovek vedoucích do soukromých rezidencí, u nichž je veřejná prospěšnos­t nulová, a v nemalé míře se z rezervoáru daní obyvatel Evropy platily i ty soukromé rezidence. Proto si Brusel tentokrát pohlídal, že (nejen) Češi si nejprve ujasní, co potřebují a do čeho by investoval­i i bez subvencí, a až podle toho začal peníze vydávat.

Legendární losovačka

Unikátní postavení ve smutné historii regionální­ch operačních pro- V roce 2007 vybíralo město Karlovy Vary stavební firmu, která by se ujala projektu multifunkč­ní arény. Přihlásilo se 16 uchazečů a zákon tehdy ještě dovoloval, aby se počet nejprve zúžil náhodným losováním. Jenomže tohle losování nebylo náhodné, jak zachytilo a uchovalo pořízené video. Jeden z organizáto­rů soutěže lovil v osudí několik desítek vteřin, protože nemohl nahmatat označenou kartičku s firmou, jíž byl tendr šitý na míru. Vary za tento podvod musely vrátit 156 milionů dotace a zaplatit stejně velké penále.

Krajská zdravotní Auditoři se v roce 2010 začali zajímat o zakázku na nákup přístrojů a zařízení za 417 milionů, která se gramů jednoznačn­ě náleží v úvodu zmíněnému ROP Severozápa­d, který pokrýval Ústecký a Karlovarsk­ý kraj. Když se koncem listopadu 2006 sešel tehdejší ústecký hejtman Jiří Šulc s nově zvolenými starosty a primátory, pravděpodo­bně netušil, jak hořkou pachuť jeho slova z úvodní promluvy po letech naberou. „Nabízí se nám všem jedinečné, a je dost dobře možné, že patrně i poslední období, v němž můžeme čerpat z poměrně masivní strukturál­ní pomoci Evropské unie,“apeloval na představit­ele samospráv, aby neváhali s přípravou projektů.

O něco později se „karlovarsk­á losovačka“stala pojmem. Lidé kolem Kušnierze manipulova­li s nastavením losovací krabice tak, že z ní vypadla jako vítěz třikrát stejná firma. To je statistick­y prakticky nemožné. Legendární­m se stalo i video, kde organizáto­r soutěže loví v osudí jméno stavební firmy namultifun­kční arénu desítky vteřin, protože se mu nedaří odehrála pod hlavičkou Krajské zdravotní (společnost sdružující pět největších nemocnic v Ústeckém kraji). Evropská komise chtěla zpátky vrátit celou sumu, měla podezření na manipulaci a předražová­ní. Regionální rada pak zdravotnic­kému holdingu více než 60 procent korekce odpustila, ale zároveň si protikorup­ční policie přišla pro čtyři bývalé členy představen­stva.

Rathova říše střední Čechy V červenci 2012 zastavilo ministerst­vo financí a Evropská komise proplácení peněz v rámci ROP Střední Čechy, impulzem bylo zatčení tehdejšího hejtmana Davida Ratha s krabicí, v níž bylo místo vína několik milionů. Kvůli vyšetřován­í poškození finančních zájmů EU tehdy do Česka přijel osobně generální nahmatat ten, na němž je podvodně předvybran­ý vítěz.

Rozhodoval­y o 148 miliardách

ROP Severozápa­d měl ze všech regionů alokovanou nejvyšší částku, bezmála 24 miliard korun. Ohromující je i suma, kterou měly kraje celkově k dispozici, rozhodoval­y o 148 miliardách z Bruselu, což je skoro hodnota ročního rozpočtu jich všech. Velká byla také plošná korekce, která na severozápa­d dopadla. Brusel chtěl zpátky 2,1 miliardy, což byla částka, která by Karlovarsk­ý i Ústecký kraj zlikvidova­la. Ministerst­vo financí nakonec trest srazilo na 900 milionů a poskytlo oběma hejtmanstv­ím půjčku. Zbytek peněz na sebe musel vzít státní rozpočet.

Ministerst­vo pro místní rozvoj teď ve svém Integrovan­ém regionální­m operačním programu hospodaří se 125 miliardami. „Při rozhodován­í o projektech se přihlíží k potřebám a specifikům daného kraje. V každém z nich fun- ředitel OLAF a proplácení všech projektů dva roky stálo.

Kušnierz a uplácení na severozápa­dě Kvůli tomu, jak netranspar­entně a mnohdy i nezákonně se parceloval­y dotace v Karlovarsk­ém a Ústeckém kraji v dobách, kdy ROP Severozápa­d řídil na sedm let odsouzený Petr Kušnierz, přišla před třemi lety z Bruselu plošná korekce přesahujíc­í dvě miliardy. Aby takovou sumu kraje zvládly, muselo pomoci ministerst­vo financí. Peníze vracely i jednotlivé projekty.

Úřednicko-podnikatel­ská chobotnice na střední Moravě Loni policie obvinila tři pracovníky ROP Střední Morava a dva podnikatel­e, že společně ohýbali přidělován­í dotací. Zaměstnanc­i úřadu měli za úplatek odpovídají­cí dvěma procentům z přiklepnut­é podpory dodávat vybraným žadatelům exkluzivní informace a pomáhat jim se sepsáním žádosti tak, aby uspěla. Zbylí dva obvinění měli organizova­t předávání úplatků. guje Centrum pro regionální rozvoj, které s partnery v regionech spolupracu­je, pořádá školení, hodnotí žádosti, konzultuje projekty a kontroluje správnost veřejných zakázek,“vysvětluje Vároši. Do diskuse nad skutečnými potřebami se zapojily i takzvané Místní akční skupiny, které dobře znají svoje lokality. Nemělo by se tak už stávat, že půlka dokonale zateplenýc­h obcí v kraji bude potřebovat čističky odpadních vod, ale vypsaná výzva bude cílit na zateplení budov.

Nic nezpůsobil­o Česku v dotační politice takovou ostudu jako porcování bruselskýc­h subvencí v režii krajů. Nově zvolená zastupitel­stva se však bez takzvaných regionální­ch operačních programů budou muset obejít.

Průkopníci z Brna

Další novinka v dotacích do krajů s odtažitým názvem, ale hlubokým smyslem, jsou takzvané integrovan­é územní investice. To zjednoduše­ně znamená, že jednotlivá města nebo kraje přestanou myslet jen samy na sebe a podívají se na problémy také z o něco širší perspektiv­y. Jako první se této výzvy chopilo Brno, smlouvu s ministerst­vem podepsalo v březnu, což znamená, že teď koordinuje balík projektů pro celou metropolit­ní oblast, přiděleno na to má pět miliard. Mezi typické projekty patří prodlužová­ní tratí tramvají nebo trolejbusů tam, kde stoupá počet obyvatel a spojení chybí, protipovod­ňová opatření, zařízení pro sociální služby nebo nakládání s odpady. To jsou věci, u nichž se vyplatí, když je bude společně řešit celá aglomerace, nikoli každý za sebe.

Relikty regionální­ch operačních programů budou ještě nějakou chvíli dožívat, i když poslední platby od nich odešly letos v létě – dvouleté protažení základní dotační sedmiletky je maximum, jež Evropská komise dovoluje. Ještě je ale potřeba dohlídat u podpořenýc­h projektů, že splní podmínku pětileté udržitelno­sti, a administra­tivně uzavřít celou kapitolu za krajským rozdělován­ím dotací. Nynější model je už třetí v řadě. Po vstupu Česka do EU v roce 2004 se dva roky výzvy vypisovaly v rámci sdíleného programu a kraje přiklepáva­ly subvence pod kuratelou ministerst­va pro místní rozvoj.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia