Lidové noviny

Spolupráce s KSČM už ČSSD nestraší

-

PRAHA Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nevyloučil možnou budoucí spolupráci s komunisty na vládní úrovni. Jeho straně dosud takový krok zakazuje bohumínské usnesení z roku 1995. Pokud se ale objeví šance, že by levice mohla mít ve sněmovně většinu, je připraven o spolupráci s pohrobky totalitní KSČ jednat.

Sobotka tak v rozhovoru pro Novinky.cz reagoval na otázku, jestli o 21 let staré rezoluci hodlá vyhlásit vnitrostra­nické referendum. „My se nechystáme rušit bohumínské usnesení. Pokud by lidé ve volbách rozhodli tak, že v parlamentu bude levicová většina, tak o tom rozhodne vedení strany nebo sjezd – rozhodneme o tom demokratic­ky,“prohlásil šéf nejsilnějš­í strany vládní koalice.

Sobotka zdůraznil, že nechce neustále vylučovat možnost vytvoření čistě levicové vlády, například takové, která by se opírala o podporu KSČM. Komunisté by se ale v takovém případě měli jednoznačn­ě přihlásit k členství České republiky v NATO i Evropské unii. „Rozhodně nebudeme spolupraco­vat s jakoukoliv stranou, která by tyto dva klíčové pilíře zpochybňov­ala,“řekl premiér. tmn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia