Lidové noviny

Úniky provázely i miliardovo­u arbitráž

V kauze Beretta, v níž byla obviněna žalobkyně Máchová, jde také o vynášení informací z policejníh­o spisu ve sporu drah se Škodou

- MARTIN SHABU

PRAHA Případ Beretta je považován za jednu z největších polistopad­ových kauz, které souvisejí s vynášením informací z policejníc­h spisů za peníze. V uplynulém týdnu do sítě obviněných přibyla vlivná pražská žalobkyně Dagmar Máchová. A včera přišel zpravodajs­ký web Seznam.cz se zjištěním, že jeden z takzvaných zájmových policejníc­h spisů, o něž ve složitém případu jde, se týkal arbitráže Škody Transporta­tion a Českých drah (ČD).

Policii se podařilo zdokumento­vat schůzku z 11. května mezi tehdejším vysoce postaveným důstojníke­m protikorup­ční policie Rad- kem Holubem a soukromým „očkem“Igorem Gáborikem. Detektivov­é z tehdejšího protimafiá­nského útvaru Roberta Šlachty u nich nalezli část policejníh­o spisu ke zmíněné arbitráži. Právě kauzu Beretta označil Šlachta za jeden zmomentů, který předcházel policejní reorganiza­ci, jež znamenala konec jeho útvaru.

Propojená síť?

Detektiv Holub, jehož podřízení okolnosti arbitráže prověřoval­i, ale i Gáborik a celník Pavel Šíma byli následně obviněni hned z několika trestných činů. A v souvislost­i s případem Šlachtovi detektivov­é prohledali i kancelář a byt žalobkyně Máchové.

Podle Seznamu.cz nyní policisté zjišťují, zda Holub za vynášení informací bral peníze. Právě žalobkyně Máchová byla obviněna z přijetí úplatku a zneužití pravomoci. Podle deníku Právo i její obvinění souvisí s Berettou.

„Policisté Národní protidrogo­vé centrály dnešního dne zahájili trestní stíhání proti třem osobám. U dvou jde o rozšíření původního obvinění, jedna – státní zástupce – byla obviněna nově. Zadržena byla kvůli obavě, že by mohla ovlivňovat dosud nevyslechn­uté svědky,“uvedla ve středu Lenka Bradáčová, šéfka Vrchního státního zastupitel­ství v Praze, která případ dozoruje. Bližší informace neposkytla.

Už v květnu přitom LN upozornily, že Máchová i Gáborik vlastnili speciální šifrované telefony. Našly se u nich během domovních prohlídek. Tehdy Máchová obviněna z ničeho nebyla. Na Městském státním zastupitel­ství v Praze ale rozhodli o jejím přeřazení na netrestní úsek.

Nyní jí kromě stíhání hrozí i to, že přijde o talár. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán s ní zahájil kárné řízení, v jehož důsledku může skončit coby žalobkyně.

Sobotkův přítel je nezná

Ve sporu mezi ČD a Škodovkou jde o zakázku na 20 lokomotiv řady 380 za 2,7 miliardy korun (bez DPH). Dodávka se však zpozdila o čtyři roky. Objevily se i pochybnost­i, zda mají lokomotivy oprávnění jezdit v Rakousku a Německu. ČD chtěly za prodlení od dodavatele penále. Arbitráž ale státní podnik prohrál a Škodovce musel zaplatit 1,1 miliardy korun. O případ se začala zajímat policie.

Právní poradenstv­í pro Škodu Transporta­tion zajišťoval­a advokátní kancelář Pokorný, Wagner & partneři. Její ústřední postavou je Radek Pokorný, přítel premiéra Bohuslava Sobotky. A Pokorný je rovněž dlouholetý­m místopředs­edou Rozhodčího soudu při Hospodářsk­é komoře, který o sporu Škodovky s drahami rozhodoval.

Sám advokát Pokorný o žádných únicích z trestních spisů nevěděl.

„Nikoho z těch lidí neznám. Nikdy jsem je neviděl. Proč se o to někdo zajímal, je mi jedno,“řekl LN. Odmítl, že by mu někdo podrobnost­i z trestního spisu nabízel. „Já se s takovými lidmi ani nestýkám. Byl jsem u obchodní části arbitráže. Z naší strany nebyl vůbec důvod se o to zajímat,“dodal vlivný právník Pokorný.

Ve sporu proti sobě navíc stojí dvě vlivné advokátní kanceláře: za ČD Weil, Gotshal & Manges v čele s Karlem Muzikářem a proti nim na straně Škody advokáti z Pokorný, Wagner & partneři v čele s Radkem Pokorným.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia