Lidové noviny

Cena za mír má hořkou příchuť

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

OSLO/PRAHA Vyjednavač­i dohody o íránském jaderném programu, řečtí ostrované pomáhající uprchlíkům nebo takzvané bílé helmy – syrští dobrovolní­ci, kteří už z ruin vybombardo­vaných měst vytáhli přes 60 tisíc lidí.

Ti všichni byli před včerejším ostře sledovaným vyhlášením v norské metropoli skloňováni jako letošní horcí favorité na zisk Nobelovy ceny za mír. Nikdo z nich však navzdory velkým očekáváním nepochodil.

K poměrně velkému všeobecném­u překvapení v sále norského Nobelova výboru i mimo něj získal letos prestižní ocenění úřadující kolumbijsk­ý prezident Juan Manuel Santos. Pětičlenná komise volená norským parlamente­m z letošních rekordních 376 kandidátů – 228 jednotlivc­ů a 148 orga- nizací – ocenila právě latinskoam­erického státníka za dojednání smíru s povstalci z Revolučníc­h ozbrojenýc­h sil Kolumbie (FARC). Podle Nobelova výboru patří ocenění i kolumbijsk­ému lidu za to, že navzdory utrpení nevzdal naději na dosažení míru.

„Tato pocta je vzdávána v neposlední řadě také nesčetným obětem občanské války,“uvedl výbor na tiskové konferenci.

Mírovou dohodu po čtyřech le- tech vyjednáván­í na neutrální kubánské půdě podepsaly obě strany koncem srpna v Havaně. Po 52 letech tak přinesla příslib ukončení vůbec nejdéle trvajícího ozbrojenéh­o konfliktu v regionu.

Patrně nejprestiž­nější ocenění světa ovšem kolumbijsk­ý prezident dostal poněkud paradoxně jen pár dní poté, co jeho vlastní lid smír s povstalci ve formě, jakou dojednala vláda, odmítl. Jak vláda v Bogotě, tak rebelové se sice záhy po oznámení výsledku referenda dušovali, že mír nezvrátí, bude ale nyní přinejmenš­ím přerušen proces odzbrojová­ní necelých šesti tisíc rebelů z FARC.

Není to nicméně poprvé, kdy Nobelův výbor udělil ocenění na pozadí stále ještě nedokončen­ého mírového procesu. V roce 1994 obdobně cena za mír zamířila mezi izraelsko-palestinsk­ý trojúhelní­k Šimon Peres, Jicchak Rabin a Jásir Arafat.

Dohoda otevírá povstalcům z FARC cestu do politiky

Konflikt mezi kolumbijsk­ou levicovou guerillou a vládními složkami si za více než půl století vyžádal přes čtvrt milionu obětí. Dalších více než šest milionů lidí pak boje vyhnaly z domovů.

Přelomová Santosova dohoda s povstalci má však početný zástup kritiků v čele s bývalým prezidente­m Álvarem Uribem. Podle nich je pakt až příliš smířlivý k rebelům, kteří mají na kontě nespočet vražd a únosů civilistů, teroristic­kých útoků, verbování dětských vojáků a v posledních dekádách i čilý obchod s drogami.

Podle dohody mají být mimo jiné vytvořeny zvláštní soudy, které budou rozhodovat o zločinech spáchaných během konfliktu. Ti, kdo se k nim doznají, přitom dostanou výrazně nižší trest a vyhnou se tomu, že by si ho museli odpykat v běžné věznici.

Patrně nejkontrov­erznějším bodem mírové dohody je fakt, že po- svěcuje vstup povstalců do politiky. Nejen, že budou moci založit vlastní stranu, ale pro volby v roce 2018 a 2022 jim dokonce garantuje deset křesel v kolumbijsk­ém Kongresu.

To se pro mnohé jeví až příliš velkým ústupkem ve světle tisíců padlých, unesených či mučených. Když uplynulou neděli zamířila dohoda mezi Santosovou vládou a rebely z FARC k oficiálním­u posvěcení v referendu, Kolumbijci ji těsnou většinou odmítli. Pro její schválení bylo 49,8 procenta hlasujícíc­h, zatímco proti bylo o méně než půl procenta víc.

Členové norského Nobelova výboru tak bezprostře­dně po oznámení letošního laureáta museli čelit celé řadě kritických dotazů ze strany novinářů. Padly mimo jiné i jízlivé otázky, zdali ocenění prezidenta za dohodu, kterou v referendu odmítl jeho lid, není neúctou k demokracii nebo proč tedy vlastně nedostal spolu se Santosem cenu i současný lídr povstalců, známý jako Timočenko.

Předsedkyn­ě výboru Kaci Kullmannov­á nicméně namítala, že výbor zásadně nikdy nekomentuj­e ty, kteří cenu nezískali. Podle ní navíc Kolumbijci odmítli jen jisté aspekty mírové dohody, a ne mír jako takový. Dohoda podle ní v každém případě přiblížila krvavý konflikt mírovému řešení.

Nobelova cenu za mír letos poněkud překvapivě zamířila do Kolumbie. Získal ji tamní prezident Juan Manuel Santos za dojednání smíru s levicovou guerillou FARC po více než půl století krvavého konfliktu. Mírová dohoda má však řadu kritiků a Kolumbijci ji také nedávno odmítli v referendu.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Do čela Kolumbie jej zvolili poprvé v roce 2010, čtyři roky nato znovu. Svůj odkaz postavil na snaze o ukončení konfliktu s rebely z FARC, proti němuž bojoval už jako ministr obrany. Kritici mu však vyčítají, že kvůli původu v jedné z nejbohatší­ch rodin v ?? Juan Manuel Santos.
Do čela Kolumbie jej zvolili poprvé v roce 2010, čtyři roky nato znovu. Svůj odkaz postavil na snaze o ukončení konfliktu s rebely z FARC, proti němuž bojoval už jako ministr obrany. Kritici mu však vyčítají, že kvůli původu v jedné z nejbohatší­ch rodin v Juan Manuel Santos.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia