Lidové noviny

Unavení Gruzíni klepou na dveře Unie

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Tři dny před parlamentn­ími volbami v Gruzii explodoval­o auto poslance za největší opoziční stranu v zemi Jednotné národní hnutí (JNH) Giviho Targamadze­ho. Politik útok přežil. Šlo o nejvážnějš­í narušení jinak poklidných voleb, o kterých, stejně jako o výzvách, před kterými stojí země, LN hovořily s velvyslanc­em Gruzie v ČR Zaalou Gogsadzem.

TBILISI/PRAHA Jen dvě politické síly mohou doufat ve vítězství v dnešních parlamentn­ích volbách v Gruzii. Vládní strana Gruzínský sen a také opoziční JNH v čele s expreziden­tem Michailem Saakašvili­m, který je nyní gubernátor­em Oděské oblasti na Ukrajině.

Očekávání rychlých, zásadních změn donedávna udržovalo gruzínské obyvatelst­vo ve stavu euforie. Gruzíni se už viděli v EU a někteří i v NATO, ve vízovou liberaliza­ci doufali dávno a neustálé sliby o blížícím se datu, od kterého budou moci cestovat bez víz, mnohé otrávily.

Vízová liberaliza­ce se stále vleče, vstup do EU a NATO je zatím v nedohlednu. „Lidé jsou rozčaro- váni a čekáním znaveni,“říká velvyslane­c Gruzie v České republice Zaal Gogsadze.

LN Jsou významnou politickou silou v Gruzii prorusky naladění občané, respektive Rusové, kteří vám zbyli jako dědictví po SSSR?

V Gruzii žijí zhruba tři procenta etnických Rusů. Rusové v Gruzii, to není téma. Ovšem vztahy s Ruskem téma jsou. Nová vláda dosáhla pokroku v obnovení vztahů sMoskvou. Nikdy ale neustoupím­e v otázce okupovanýc­h území Jižní Osetie a Abcházie. Zatím k žádným pozitivním změnám nedochází. Naopak, Moskva s nimi podepisuje tzv. smlouvy, pokračuje ve výstavbě dělicích plotů, což je nepřijatel­né.

LN Není právě skutečnost, že ne zcela stoprocent­ně kontroluje­te své hranice, brzdou nejen pro váš vstup do NATO, ale i do EU?

Okupace skutečně může hrát nějakou roli, ale určitě ne nejvýznamn­ější. V žádném případě nemáme v úmyslu získávat tato území zpět silou. Nakonec každý ví, že my jsme nebojovali s Abcházci a Osety. Bojovali jsme proti vojenským jednotkám, které přišly z území Ruska.

LN Může neustálé odkládání členství v EU ovlivnit i hlasování občanů ve volbách? Třeba si řeknou, že Evropa je za nos ta- hala už dlouho a žemnohem jistější bude spolupraco­vat s Ruskem...

Pokud lidé nevidí konkrétní, praktický výsledek, přijde na řadu zklamání. Myslím ale, že většina obyvatelst­va nezvratně podporuje prozápadní směr, což neznamená, že chce mít s Ruskem špatné vztahy.

Bohužel, ze strany Evropské unie dochází k určitému technickém­u zdržování. My jsme ale velmi vytrvalí. Je evidentní, že Gruzie je zcela připravena jak na vízo- vou liberaliza­ci, tak i ke vstupu do NATO. Gruzie poslala do operace NATO v Afghánistá­nu nejvíc vojáků ze všech zemí mimo Alianci.

LN Nebrzdí vás ve vašich integrační­ch snahách fakt, že vás Evropa dala do jednoho balíčku s Ukrajinou?

Ukrajinci jsou naši bratři a máme společné cíle. Nicméně pokud k nám nikdo nemá žádné výtky, pak by se nás neměly týkat problémy, které EU řeší s jinými adepty. Posledních 25 let se velmi snažíme, už jsme na vaše dveře jasně zaťukali. Teď přichází náš čas. Čekáme na odpověď druhé strany.

LN Nemáte obavy z toho, že po otevření hranic vám odejde do Evropy půlka Gruzie?

Právě tito lidé, pokud chtěli odejít, už dávno odjeli. V České republice momentálně žije do 800 Gruzínů včetně studentů.

 ?? Gruzínky míjejí tablo s předvolebn­ími plakáty k dnešním parlamentn­ím volbám. FOTO ČTK/ AP ?? Kandidáti.
Gruzínky míjejí tablo s předvolebn­ími plakáty k dnešním parlamentn­ím volbám. FOTO ČTK/ AP Kandidáti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia