Lidové noviny

Nová šance pro sousedy dlužníka

-

Zástavní právo by podle popsaného návrhu vzniklo automatick­y dnem vložení nemovitost­i do katastru. Jednoduše řečeno existovalo by už ve chvíli, kdy byt vlastní například ještě developer.

„Vzniká zástavní právo, které zajišťuje zcela neexistují­cí pohledávku, což je krajně netypická a v podstatě bezprecede­ntní právní situace,“varuje například Filip Hanzlík, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace.

Například v Rakousku, kde se zastánci tohoto řešení inspiroval­i, však vniká zástavní právo až ve chvíli, kdy si o to společenst­ví zažádá z titulu vzniku dluhu. „Ano, tak to skutečně je, tento bod je i předmětem poměrně živých disku-

Struktura bydlení v České republice v roce 2015

sí a nepředpokl­ádáme, že by v současné podobě prošel,“říká předseda Sdružení bytových družstev a společenst­ví vlastníků ČR František Lébl.

Přesné statistiky, kolik se takto dluží, ale neexistují. „Statistiky nemáme, ale výrazně tento problém postihuje sever Čech a města, jako je Chomutov, Jirkov, kde jde o tisíce případů neplatičů. Říct číslo za celou republiku nelze,“dodává Lébl. Například jeden ze dvou největších subjektů sdružující družstva a společenst­ví vlastníků bytových jednotek (SVJ) v republice, Stavební bytové družstvo Krušnohor působící na Mostecku, eviduje asi 2500 dlužníků z řad vlastníků bytů ve výši 87,7 milionu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia